Am obiceiul asta sa imi bag cand si cand nasul prin revistele medicale internationale, sa vad ce mai nascocesc nutritionistii care oricum isi schimba parerile de la luna la luna.

Iar in aceasta saptamana mi-a atras atentia o concluzie in care eu personal chiar cred cu tarie si care nu vad cum ar putea sa se schimbe nici macar in viitorul indepartat, daramite in cel apropiat: Absolut fiecare masa de tip junk-food pe care o consumam ne afecteaza arterele, arata un studiu facut de canadienii de la Institutul Inimii din Montreal. Ca sa le iasa experimentul au facut comparatia intre oameni mancatori de junk food si unii amatori de dieta mediteraneana. Cei care consumau mese tip „gunoi”, cu un continut mare de acizi grasi saturati – aveau, dupa masuratori – o sanatate a arterelor mai proasta decat cei care consumau in special grasimi mono si polinesaturate. Daca vreti sa aprofundati subiectul gasiti detaliile aici, insa eu cred ca e suficient si ce v-am rezumat eu ca sa va ganditi de doua ori inainte sa alegeti intre conopida si hot-dog.

Apoi, am mai aflat ca a mai aparut o cercetare (pe langa cele multe deja existente) care ne spune ca somnul si ingrasatul sunt incredibil de strans legate. Orice schimbare in programul de odihna ne poate influenta marimea la haine. Mai precis, durata somnului si etapele lui (nu degeaba isi racesc unii gura cu sfintele ore 22-6) sunt legate de rata metabolismului, de o senzatia crescuta de foame si de un consum mai mare de calorii, in special din grasimi si carbohidrati. Asadar, dormiti suficient ca sa nu va scapati regimul sanatos de sub control. Detalii, pentru doritori, aici.

Iar, la final, descoperim ca un studiu facut de curand ca sa stabileasca diverse legaturi intre ce se intampla in creier atunci cand interactionam cu mancarea, arata clar ca atunci cand oameni sar peste micul dejun, partea din creier raspunzatoare cu cautarea placerii este activata, pe parcursul zilei, de imagini ale unor mancaruri bogate in calorii. De unde si riscurile sa calcam in strachini pline cu fast-food. Concluzii interesante gasiti aici.