Pofticioasa si ceaiul – ura la prima inghititura. De fapt, nu chiar prima, ci a 189.789-a. I-am pus gand rau pe cand aveam 13 ani, am facut o enterocolita atat de grava incat probabil ca va fi pomenita in filmuletul acela care se tot spune ca ti se perinda prin fata ochilor la Final. Ei, si ca sa ma scape de ea, doctorii m-au trecut 3 saptamani pe ceai, morcovi fierti si orez. Va inchipuiti ca de atunci nu ma mai ating de cele trei. Cu morcovii am inceput sa mai am momente de prietenie, de orez ma tin departe si bine fac pentru ca duduie de calorii, iar ceaiul imi place in cana altora.

Mereu am insa mustrari de constiinta pentru ca ajung acasa si citesc un pomelnic cu beneficii ale ceaiului. Iar celui verde chiar vreau sa ii dau o sansa, mai ales dupa ce am lecturat un articol pe tema unui eveniment produs ieri in Bucuresti. Acolo, Institutul de Cercetari Alimentare, condus de faimosul si activul doctor Mencinicopschi, a prezentat un studiu despre ce beau romanii si mai ales ce pierd pentru ca nu beau ce ar trebui.

Si asa am aflat ca „ceaiul verde – cea mai consumata bautura din lume, alaturi de apa, si considerat de specialisti drept o sursa naturala de hidratare, cu rol in prevenirea unor afectiuni cronice – este mai putin popular in Romania, unde oamenii prefera cafeaua si laptele”. 

Ia uitati cum stam procent-istic vorbind: romanii beau apa imbuteliata (66,2%), cafea (64%), lapte (53,4%), ceai (44,5%). Si atunci celebrul doctor Menci a tinut sa spuna la tot poporul:  „Consumat in Asia de aproape 5.000 de ani, ceaiul verde are proprietati deosebite. Este asociat cu scaderea riscului de aparitie a bolilor cardio-vasculare si cu prevenirea unor afectiuni cronice precum obezitatea, diabetul sau declinul functiei cognitive. Este important ca si romanii sa includa cantitati mai mari de ceai verde in dieta zilnica, acesta fiind o alternativa mult mai sanatoasa la cafea si un sustinator al sanatatii. Cafeina din ceai actioneaza ca stimulent usor si, spre deosebire de cafeina din cafea, care isi face efectul imediat, se elibereaza mai incet din organism. Acest efect mai lent constituie un avantaj, intrucat starea de bine, de revitalizare pe care o induce in organism, se va prelungi cu mult fata de cea data de cafea”, a spus profesorul. Toate detaliile studiului-proiectului-evenimentului de ieri sunt aici. Pentru mine conteaza doar reamintirea tuturor plusurilor acestei bauturi.

Acum ca am aflat toate aceste informatii, zic sa inchidem frumos calculatoarele si sa plecam spre un magazin cu plante, sa luam un manunchi de ceai verde si sa il poftim la noi in bucatarie, unde il vom „trata” cu niste apa clocotita.

Stiti si alte ceaiuri-minune bune-bune?