(inainte imi incep povestea culinara, observati ce urat suna numele acestei retete in romana „musaca cu feta”. nu va lasati pacaliti, e delicioasa)

Poate va mai amintiti, poate nu, in primele zile frantuzesti Pofticioasa a primit trei bucati carte de bucate, una dintre ele intitulata sugestiv „Mini-calories”. I-a devenit tare draga si inainte sa porneasca spre cumparaturi o consulta mereu in privinta rafturilor la care sa poposeasca. Un alt lucru pe care pana acum ar trebui sa il stiti despre Pofticioasa e acela ca se topeeeste dupa branzeturi, deci cand a vazut musaca a la feta cu aproximativ 200 de calorii pe portie, alerga deja cu lista de ingredientele printre raioane.

Pe hartie scria asa: 2 ardei galbeni (n-am prea inteles de ce tocmai aceasta culoare, probabil ca sa dea bine in paleta de culori caci verzi sunt dovleceii, iar rosul ii revine sosului de tomate), 2 cepe rosii, 2 dovlecei, 1 vanata maricica, 1 lingura de ulei de masline, 85 gr. feta, 1 ou, 200 ml iaurt grecesc, 700 grame bulion, 2 lingurite ca cele de cafea  pline cu oregano uscat – daca il gasiti proaspat puneti 2 linguri ca cele de supa, sare si piper, desigur. 

Trecem la treaba: preincalzim cuptorul la 180 de grade (eu am o gluma de cuptor si m-am chinuit tare, motiv pentru care nici musacaua nu a fost din cale afara de scazuta, cum o prefer). Taiem ardeii lamele, cepele in 4, dovleceii rondele, vanata in bucati mari si le ingramadim pe toate intr-o tava mare, le amagim cu lingura de ulei (eu am mai picurat si extra nitel), le saram-piperam si le lasam la foc 25 de minute. Intre timp, intr-un vas de salata chinuim bucata de feta cu furculita pana o facem ca o crema, adaugam oul, iaurt, sare si piper. Cand le-a expirat vremea legumelor le scoatem si, spun frantujii in carticica, le mutam intr-un vas care merge bagat la cuptor. Turnam peste ele si sosul de rosii si oregano-ul si deasupra amestecul iaurt-feta. uitam vasul in cuptor 25 de minute (sau mai mult daca nu vedem o crusta pe gustul nostru), apoi c’est fini. Ar trebui sa aveti in fata 4 portii, fiecare a cate 223 calorii, spune cartea.

Nu se compara cu musacaua pe care o stim, cu carne tocata si cartofi/piure, insa este tare aromata de la toate legumele, iar feta ii da o savoare speciala. Va las sa va inspirati si din poze si, daca va incumetati, anuntati-ma cum v-a reusit.

 

Tagged in:

, ,