Se pot spune multe lucruri despre Pofticioasa, dar nu ca este slaba si ordonata. Tocmai de asta, cand am citit nu mai stiu unde ca este tare indicat sa iti tii socoteala alimentelor inghitite intr-un caiet, am spus „nu-i de mine”. S-apoi, cand m-a lovit o raceala si m-a tintuit la pat, am inceput sa scriu, de plictiseala, ce stiam ca mancasem in ultimele zile. Atentie, zile de dieta, chipurile. Si am scris, si am scris, si am scris aproape pana n-am mai avut hartie in casa. Exagerez nitel, dar vreau sa va spun ca in acel moment am realizat cat de mult consumam amagindu-ma ca, de fapt, pap normal spre putin. Una e sa iti tii tu o evidenta in cap si alta e sa pui totul negru (sau albastru) pe alb si sa mai faci si un total al caloriilor. Iti schimba perspectiva.

Exista felurite cercetari care spun ca cine a inceput sa noteze ce, cum si cat mananca, a inceput sa inghita mai putin (cam cu 30-40%) si sa slabeasca mai mult, evident. Au fost inventate inclusiv programe de tinut socoteala caloriile pentru telefoane  – introduci acolo ce ai mancat, softul iti spune cate calorii face si cum o sa pierzi sau o sa depui kilograme daca o tii in ritmul asta. Pe unii ii ajuta, eu ma incurc in programiorul asta, care uneori depinde de net, asa ca prefer sa notez pur si simplu intr-un fisier sau intr-o agenda.

E o solutie salvatoare si in zilele in care ne roade o pofta si ii cedam. O scriem acolo in carnetel cu cele 178.998 de calorii si data viitoare ne gandim de 20 de ori inainte sa luati o gura, nu zic mai multe. In plus, ne vom putea face o idee, pe baza cifrelor, la ce valoare calorica ne mentinem, la ce valoare slabim si la ce valoare depunem deja. Ne vom cunoaste cu adevarat organismul si reactiile lui la alimentatie. Va spun, condica asta culinara este unul dintre cele mai inspirate lucruri pe care le putem face pentru noi in vreme de regim. Ce ziceti, intocmiti una? Sau daca o aveti deja, povestiti-ne despre ea.