Oana Cuzino, cea care ne spune care e problema, cand noi intrebam ingrijorati „Ce se intampla, doctore?” este un Om splendid. La propriu, la figurat, oricum doriti. Nu stiu ce vedeti voi din fata televizoarelor sau rasfoind articolele ei, eu va spun ce vad de 7 ani, de cand lucrez cu ea la revista „Ce se intampla, doctore?”. Ii multumesc pentru toate zambetele, incurajarile, laudele, mainile de ajutor intinse si va las sa „gustati” un interviu pe temele care ne dor pe noi mai tare si mai tare 🙂

Oana, pentru ca interviul apare pe www.pofticioasa.ro, trebuie sa ne spui: esti sau nu o gurmanda? Si care e tactica ta cu poftele culinare – crezi in principiul „mai bine iau o gura acum din ceea ce vreau, ca sa scap de pofta” sau „mai bine rabd si imi va trece”? 

Defineste gurmandul! Daca gurmandul este cel care pofteste, da!… sunt o pofticioasa. Diferenta intre pofticiosi cred ca o face obiectul poftei si da, nu ma abtin niciodata daca vad ceva care imi place. Insa formarea mea ca medic imi confera destule informatii ca sa nu poftesc la otravuri sau junk food. Si sa stii ca mereu gust cate o bucatica de ciocolata, prajiturele sanatoase de casa, cu fructe, si nu refuz daca ma serveste cineva cu un „little hipercaloric treat”.

Ce te tine in forma asta senzationala? Sportul des, un mic dejun secret, o cina peste care sari? 

Sariturile fac parte din secretele mele, dar doar cele la propriu, nu la figurat! Fac sport si miscare cat de des pot, cand am putin timp liber, uneori alerg, alteori sar, am o trambulina in curte, adeseori merg la sala. Urasc senzatia de foame si sunt genul care mereu rontaie cate ceva, insa incerc ca aceste rontaieli sa fie cat mai gustoase si sanatoase – alune, migdale, fructe de tot felul, proaspete si uscate, sunt dependenta de mere (cel putin 4-5 pe zi, de cand ma stiu, din copilarie), dar am descoperit si batoanele bio, indulcite natural cu sirop de agave, artar sau miere. Daca nu, ma multumesc si cu un pahar de kefir sau sana, putina telemea, cottage sau urda etc

Spune-ne trei alimente pe care le consideri alimente-minune si fara de care nu concepi alimentatia. Si apoi, spune-ne trei alimente pe care le consideri cele mai rele pentru organismul nostru.

1. Proteinele de calitate – care ne accelereaza arderile si ne intaresc imunitatea. Peste, fructe de mare, carne de curcan,  vitel sau vita, lactatele, ouale, (preferabil de tara) 2. Legumele proaspete, variate de cat mai multe culori 3. Fructele semidulci, cat mai autohtone si preferabil cat mai ” bio”, din piata, de la tarani,  in ciuda aspectului neatragator uneori – mere, pere, prune, gutui, struguri negri…

Cele mai rele? 1. Alimentele cele mai procesate si ambalate, cu o lista lunga de saruri, aditivi, conservanti, de la monoglutamat de sodiu la nitrozamine si nitrati. 2. Apoi, prajelile gen fast food. Pe locul 3 – dulciurile bogate in grasimi si glucide, cu multe creme si aditivi, grasimi hidrogenate si grasimi trans. Insa vreau sa se inteleaga ca daca cineva consuma accidental, fortat de foame, de imprejurari diverse, astfel de alimente, nu pateste nimic! Organismul are puterea de a le procesa. Problemele apar cand aceste alimente fac parte din alimentatia noastra zi de zi, pe perioade lungi, pentru ca deregleaza in primul rand secretia normala a insulinei si de aici o serie de probleme ce duc la stocarea exagerata a grasimilor, imbatranirea prematura, dereglari hormonale etc

Care ar fi cele mai importante sfaturi pentru o silueta frumoasa?

In primul rand, obiectivul nostru nu trebuie sa fie neaparat silueta, ci sanatatea. Eu una nu mi-am propus acest lucru, se si vede, eu nu sunt si nu am fost o persoana slaba, ci mai degraba…”cu forme” si cred ca asta se potriveste cel mai bine conformatiei mele. Insa sportul ajuta enorm, mai ales ca de multe ori poti avea surpriza, chiar si respectand ca la carte o dieta, ca grasimile se aseaza unde vor ele si dispar de unde vor ele..:) Singura modalitate de a avea un corp armonios si sanatos este sa faci sport, miscare, fiecare ce prefera, cat „duce”, cu mentiunea ca odata inceput un program de sport acesta trebuie sustinut a la longue. Deci putin, dar zilnic, toata viata, cam asta e secretul…. Si iti poti permite si sa fii mai pofticios…:)

Dar 3 mituri? 3 teorii in care lumea crede orbeste cand vine vorba de slabit si care nu sunt, din pacate, adevarate?

1. „Dieta x sau y nu a fost buna, fiindca m-am ingrasat mai mult dupa ce am tinut-o”. Gresit! Nu dieta in sine a fost gresita, mai ales daca te-a ajutat sa scapi de un exces, ci te ingrasi, de fapt, revenind la o alimentatia haotica si hipercalorica!

2. „Nu cumva sa te infometezi, fiindca iti strici metabolismul!” Gresit. Uneori asa scapi de un balast mic, ce se incapataneaza sa ramana „in plus” postul negru (in care sunt permise doar apa, ceai sau o ceasca doua de cafea) pe o perioada de 10 pana la 48 si chiar 72  de ore,  reprezinta un booster eficient, si nu o spun eu, ci mari nutritionisti occidentali. Eu una nu incurajez insa acest mod de a slabi, mai ales la noi in tara, fiindca unii oameni, predispusi la anorexie, o pot lua ca pe o metoda recomandata de medici si o pot duce la extrem…

3. „Am devenit vegetariana deci voi fi silfida precum o caprioara”. Sau precum o vacuta? De ce nu, si ea e vegetariana… Glumesc! Nu intotdeauna lipsa carnii din alimentatie garanteaza slabirea, mai ales daca acest aport proteic important este inlocuit cu cartofi, fainoase, paste, boabe, nu mai zic de dulciuri. Daca vrei sa devii vegetarian si ai probleme cu greutatea, sfatuieste-te cu un medic nutritionist care sunt principiile unei diete sanatoase si echilibrate, in limita caloriilor pe care ti-o doresti.