Buuun, am ajuns si la interviul cu numarul 3 din seria celor cu antrenorii pe care ii vom vedea fix week-end-ul urmator la Conventia Internationala de Fitness care se desfasoara la Bucuresti.

Astazi este randul Danielei Iliescu sa ne dea sfaturi pretioase si o face cu brio. Cititi si aplicati!

Pofticioasa: Care sunt, in opinia ta, cele mai mari 3 greseli pe care le face cineva cand se apuca sa slabeasca?

Daniela Iliescu: 1. Cred că înainte de toate conștientizarea unei motivații corecte care ne determină să ne îndreptăm spre o astfel de alegere este foarte importantă, deoarece de cele mai multe ori motivul este unul eronat. Foarte mulți dintre noi ne dorim să slăbim pe baza unei motivații extrinseci, care ține îndeosebi de aspectul fizic: încercăm să plăcem celor din jurul nostru, să fim acceptați de către cei din jurul nostru sau în anumite medii la care accedem. Cred că aceasta este una din cele mai frecvent întâlnite greșeli în acest demers. Motivația de a slăbi pentru a arăta bine în ochii celorlalți ar putea fi înlocuită de o motivație intrinsecă, și anume aceea de a ne dori să arătăm bine pentru noi înșine, pentru că ne dorim să avem un stil de viață sănătos. Dacă aș alege să gândesc: vreau să arăt bine pentru a mă simți bine în pielea mea și pentru a mă simți confortabil eu cu mine însumi în orice situație? Și dacă aș da de o parte din felul în care gândesc, idei de genul: vreau să slăbesc pentru că altfel sunt invizibil(ă) pentru ceilalți! Astfel, cred că o gândire pozitivă asupra unui mod de viață sănătos și stabilirea unui mod real de a gândi este, după mine, un aspect important.

2. O altă greșeală frecventă este cea a alegerii unui regim de slăbit: rețete minune aflate acum la tot pasul – de la pastile și ceaiuri de slăbit (extrem de nocive pentru organism) la un număr extrem de variat de diete aflate la orice pas în mijloacele media (la fel de perturbatoare pentru metabolism). Astfel, un alt aspect important este modul în care ne construim micul nostru univers din care fac parte câteva lucruri deloc de neglijat: alimentația, sportul și odihna. Acestea se întrepătrund și se înscriu pe aceeași notă a importanței. Desigur, când spun alimentație, nu mă refer la zecile sau sutele de așa zis minuni-diete care mai de care mai spectaculoase care să te ajute în lupta ta împotriva kilogramelor! Eu, personal, spun un NU hotărât tuturor acestor diete. Când spun alimentație, mă refer la un mod de a mânca sănătos, iar în acest demers pot să vă recomand să cereți sfatul unui nutriționist. Acesta va putea să vă ofere sfaturi din punct de vedere al specialistului.

3. Apoi, mai cred că sportul este liantul optim pentru a-ți atinge scopul, alături de odihnă și de o alimentație sănătoasă. Poți alege din atât de multe tipuri de antrenament, încât este imposibil să nu găsești ceva pe placul tău. Beneficiile asupra organismului a antrenamentelor, cardio, de tonifiere sau stretching sunt de netăgăduit: Să faci sport din plăcere în mod susținut, știind că îți aduce un plus de sănătate, este un aspect deloc de neglijat! Și țineți minte: nu este nevoie să vă cântăriți după primul antrenament! Doar câteva ședințe nu vă vor aduce rezultatul dorit! Este nevoie de constanță a antrenamentelor, motiv pentru care alegerea tipului potrivit de antrenament este important. Tipul de antrenament pe care îl practici trebuie să îți placă și să ți se potrivească, altfel alegerea unui antrenament nepotrivit (de exemplu, un antrenament care este la modă) va atrage după sine eșecul și renunțarea la a face mișcare.

Strâns legat de aspectul de mai sus se numără și dorința de a slăbi în cel mai scurt timp cu putință și cât mai mult. De câte ori nu v-ați spus: vreau să slăbesc 3 kg până sâmbăta viitoare pentru că merg la o nuntă sau la un alt eveniment asemănător! Sau: trebuie să slăbesc 5 kg și mai e doar o lună până vine vara când vreau să merg la mare, dar costumul de baie nu mă mai încape? Oricât de mult și-ar dori cineva să slăbească într-un timp foarte scurt, trebuie să știe faptul că această alegere este dăunătoare pentru organism! Și astfel, dacă e să vorbim despre o altă alegere greșită a unor persoane care cred că nemâncând sau sărind peste mese este soluția ideală pentru a slăbi, iată că ajungem și la o atreia greșeală. Nemâncând, corpul nostru va reacționa ca atare prin încetinirea metabolismului în încercarea de a compensa deficitul caloric. (Exact sfatul Pofticioasei de azi-dimineata, de AICI)

Daniela Iliescu

Daniela Iliescu

Pofticioasa: Care sunt cele mai mari 3 mituri legate de exercitiile fizice, in ce „teorii” sportive credem orbeste, dar ele sunt gresite?

 D.I.:  1. Am auzit de multe ori spunându-se că mersul pe jos sau jogging-ul te ajută să slăbești! Mersul este o activitate zilnică a oricăruia dintre noi, făcând parte din activitățile noastre cotidiene, și cu toate acestea privind în jurul nostru putem să ne dăm seama fără a fi necesar să fim niște fini observatori că doar mersul nu ne ajută să arătăm așa cum ne dorim, cu atât mai puțin să avem un corp tonifiat sau o bună rezistență la efort. În mod asemănător, nici jogging-ul nu este suficient pentru a ajunge la rezultatele dorite, fără a-l combina și cu alte metode de antrenament, în mod constant.

2. Multă lume crede că pentru a avea un abdomen plat este nevoie să lucrezi doar exerciții pentru abdomen! Nu este suficient! Aveți nevoie și de antrenamente cardio și de forță. Probabil vă întrebați de ce este nevoie să facem și altfel de antrenamente cu exerciții care nu sunt strict destinate zonei abdomenului? Deoarece este necesar să “pierdem” mai întâi stratul de grăsime. Făcând doar exerciții pentru această zonă a corpului nu obținem rezultatele dorite! Nu putem să alegem în care parte a corpului scăpăm de stratul de grăsime! Totodată este bine de știut că de cele mai multe ori exercițiile pe care le întâlnim în cadrul antrenamentelor de fitness și aerobic (fie cardio și/ sau tonifiere) au în vedere mai multe grupe musculare concomitent. Astfel, de exemplu, veți avea plăcerea să descoperiți că făcând exerciții cu ajutorul picioarelor, veți angrena și o anumită parte a zonei abdominale. Persoanele care au participat la astfel de antrenamente cunosc acest aspect, iar celorlate persoane care nu au avut încă ocazia, sper că le-am trezit câtuși de puțin interesul. Desigur să nu uităm și de o alimentație corectă.

3. Un alt mit este cel legat de durerea din timpul antrenamentului: No pain, no gain! (Fără durere, nu există câștig!) Este important să știm faptul că în timpul unui antrenament, exercițiile nu ar trebui să fie dureroase! Desigur, în timpului antrenamentului, veți transpira și respirația va fi îngreunată. Însă, trebuie să fim atenti la intensitatea acestor stări: executarea exercițiilor nu ar trebui să afecteze respirația în așa măsură încât să nu poți de exemplu răspunde la o întrebare, însă nu ar trebui să fie nici atât de confortabile încât să poți purta o conversație. Aceasta poate fi o modalitate de cunoaștere a nivelului la care faceți antrenamentul. Totodată, este important să se facă distincție între senzația de „ardere” și durere ascuțită și disconfort în timpul executării mișcării. În general, durerea este modalitatea organismului de a vă spune că faceți ceva greșit. De aceea este important, să vă ascultați corpul. Dacă exercițiile făcute în timpul antrenamentului sunt percepute ca dureroase, este un semn care vă îndeamnă să vă opriți.

Pofticioasa: Ce beneficii ne aduce cursul tau de la conventie? Cu ce este el altfel fata de celalalte, cum ne „cucereste”?

 D.I.: La această întrebare am să răspund tot cu o întrebare: Ce-ai spune daca ai afla că există un anumit gen de antrenament în care la sfârșitul celor 50  de minute corpul tau efectuează 3000-3500 de contracții abdominale fără să fi lucrat efectiv doar acestă grupă musculară?

Spre deosebire de alte tipuri de clase de tonifiere a abdomenului, care, în general, tind să întărească musculatura abdomenului separat, cu exerciții specifice, SZ include mișcări care presupun o implicare constantă a tuturor mușchilor din aceasta zonă, permițând o tonifiere generală extrem de armonioasă. Astfel, particularitatea acestei noi metode constă în faptul că exercițiile sunt concentrate pe zona abdominală, dar sfârșesc a se reflecta în tot restul corpului: mușchii abdomnali, de fapt denumiți de o contracţie continuă, nu sunt niciodată izolați de alți mușchi, dar ei lucrează în coordonare cu restul corpului. Exercițiile executate atât în picioare, cât și la sol se succed într-o ordine care garantează o implicare crescendo a abdomenului: dificultatea crește în mod gradat. Astfel, veți avea posibilitatea de a putea învăța miscari din ce în ce mai complexe.

Exercițiile prevăzute în cadrul metodei SZ se realizează de obicei cu corpul liber. În  cadrul antrenamentelor din sălile de sport sunt adesea utilizate instrumente ușoare, create în mod special pentru acest tip de antrenament: este vorba despre 2 dispozitive rotunde, aplatizate de dimensiuni mici de aproximativ 9 cm in diametru care sunt ținute în fiecare mână pe durata antrenamentului. Acest dispozitiv sferic – MO.MA (Movement Manager), creat manual din lemn, prezintă doua fețe simetrice, fiecare cu propria funcționalitate: una din suprafețe conține o protecție dintr-un material moale care face contactul cu palma mai plăcut, în timp ce cealaltă suprafață conține un disc plat care facilitează contactul dispozitivului cu solul.

Așadar, metoda Strike Zone este recomandată oricărei persoane care dorește să își îmbunatățească funcționalitatea corpului, să îl facă mai puternic și echilibrat. De asemenea, este indicat tuturor celor care vor să combată stresul, tensiunea, sedentarismul și să devina mai energici.

Aceasta metodă eficace și inovativă se numeste Strike Zone (4D Fitness Movement). Probabil vă întrebați de ce 4D? Deoarece metoda SZ este structurată în 4 faze (F1 Dinamică, F2 Forță, F3 Abilitate, F4 Echilibru postural, F4 ), cu mentiunea că prin SZ controlăm corpul în mod liber într-un spațiu cvadrodimensional prin dezvoltarea forței-stabilității-flexibilității. Tehnicile utilizate au întotdeauna ca scop consolidarea peretului abdominal, cu accent pe tonifierea musculaturii în sinergie cu acesta. Filozofia SZ are la bază ideea conform căreia cele patru faze sunt corespondentul celor 4 elemente esențiale din natură: foc, pământ, aer și apa. Astfel, fiecare fază corespunde caracteristicii unui element determinat: focul corespunde exercițiilor dinamice, pământul corespunde exercițiilor de forță și tonifiere executate la sol, aerul corespunde tehnicilor de abilitate, iar apa corespunde fazei de echilibru postural. 

Primul interviu din seria celor cu antrenorii conventiei poate fi citit AICI, iar cel de-al doilea AICI.

Toate detaliile legate de participarea la acest eveniment sunt AICI.