Ma stiti ca imi bag nasul prin tot felul de noutati de prin lumea larga pe teme de nutritie, subtiat si sanatate (care conteaza mai mult decat toate). Astazi mi-a picat sub ochi un top al motivelor pentru care se alege praful (ma rog, firimiturile ar fi mai potrivit) de regimurile noastre. Clasamentul a fost facut de o doamna doctor din Statele Unite, nu va incarc memoria cu numele ei, pentru sciencedaily.com. Trec direct la listuta:

1. Subestimam consumul caloric – cu alte cuvinte, ne gandim ca daca mancam iaurt cu cereale e nemaipomenit pentru talie si ar merge 2 portii sau scapam intr-un kilogram de fructe dintr-o data, cu gandul ca sunt prietenoase cu silueta. Nu mai suntem atenti la portii atunci cand avem senzatia ca mancam ceva usor si, asa, kilogramelor le este foarte la indemana sa se instaleze unde n-am vrea sa le mai vedem. Solutia doamnei este sa notam o perioada ce si cat mancam zi de zi (ahaaa, ce am inceput eu aseara) ca sa constientizam cantitatile.

2. Supraestimam cantitatea de calorii arse – ca sa slabim cam jumatate de kilogram pe saptamana ar trebui sa taiem cam 500 de calorii zilnic, spune specialista americana. Ceea ce e greu de obtinut doar prin dieta si miscare putina. Trebuie sa ne facem un program de antrenamente si sa ne tinem de el. As mai completa eu sa aveti in vedere si ca orele de la sala nu ard atat de multe calorii pe cat se lauda in afise. Consumul caloric difera in functie de om (greutate, ritm etc), asa ca nu plecati de la premisa ca revista X scrie ca topesti 500 de calorii dand cu mopul (am zis si eu la intamplare). Nu e chiar asa.

3. Ne alegem ore proaste de mancat – ne trebuie un anume „flux” de glucoza de-a lungul zilei ca sa avem energie si sa nu tulburam metabolismul. Doamna – vai, nu mai pot cu „doamna”, o cheama Jessica! 🙂 – spune ca ideal este sa mancam micul dejun in maxim o ora dupa trezire, apoi o gustare sau o masa la fiecare 3-4 ore. Nu mai mult de 5, caci bulversam metabolismul si ne trezim cu pofte ticaloase peste noi. Si atunci sa te tii!