Ador cafeaua. Lucrez la o oda pentru ea. Ziua pur si simplu nu mi-ar fi la fel (si in special zilele ca aceasta, cand nu-mi vad capul de treburile mutarii) fara licoarea neagra, amara si aproape fierbinte. Dati-mi doua cani la ore-cheie si voi fi ferm convinsa ca nu exista nimic pe lume ce eu n-as putea sa fac.

Citesc acum, chiar in timp ce imi sorb doza de pranz, ca tot mai multe studii ii recunosc beneficiile, in special pentru noi, femeile (sa ne traim!). Se crede tot mai tare ca ne apara de cancerul de san, de cel de endometru, de diabetul de tip II, iar pe domni, de cancerul de prostata. Imbunatateste raspunsul organismului la tratamentul pentru hepatita C, scade riscul de infarct si ne face memoria mai puternica.  

Discutiile pe subiectul “ma ajuta au ba cafeaua sa slabesc?” sunt neincheiate de ani. Insa concluzia pare sa se contureze spre DA. Pentru ca ne baga in priza dupa cateva guri, mareste si rata metabolica si ne face astfel sa ardem mai multe calorii in toate activitatile de pe durata zilei (e unul dintre motivele pentru care pilulele de slabit cu care eu nu sunt deloc, dar deloc de acord, au in ele deseori cafeina). Are si efect diuretic, asa ca si asta poate conta intr-un fel la atingerea unei greutati ceva mai mici.

Dar, un mare dar, cafeaua se poate intoarce impotriva noastra daca este bauta dupa o masa copioasa de tip fast-food. Cercetatorii de la Universitatea din Guelph, Canada, explica: nivelul zaharurilor din sange explodeaza dupa o astfel de masa (grasimile saturate blocheaza capacitatea organismului de a curata zaharurile din sange), iar explozia de dubleaza cand ingeram cofeina. Nivelul din acele clipe este asemanator cu cel care ne duce incet, dar sigur spre risc de diabet. Asadar, poate sariti peste ea, daca va ghiftuiti cu “mancare rapida”.

Tagged in:

,