Bine ne-am regasit dupa cateva zile festive despre care nu voi vorbi aici, ca sa nu deschid dezbateri incinse si sa nu imi fac mai mult sange rau pe tema sutelor de grame redepuse. Astazi vreau sa va scriu despre alimentele care, desi cam hipercalorice, ne pot aduce starea de bine. Cititi-le, notati-le, devorati-le la nevoie, sunt mai inocente decat o felie de tort Krantz. Toate produsele pe care le veti vedea enumerate cresc productia de serotonina – asa numitul hormon al fericirii – de la nivelul creierului. Si, prin urmare, ne dau un sentiment de calm, pace si satisfactie.

BANANELE – contin un tip de proteina pe care corpul nostru o transforma rapid in serotonina, substanta care ne imbunatateste starea spirit si ne face sa ne simtim fericiti. Desigur, sunt recomandate in locul unui tiramisu, dar grija mare pentru ca au o cantitate importanta de zahar.

CIOCOLATA – supranumita si cel mai cunoscut antidepresiv alimentar. Contine 3 substante responsabile de starea de bine, dar este si ea dusmanul de temut al siluetei, asa ca, daca nu e amaruie, evitati-o pe vremea slabirii. 

CURCANUL – dumnealui are triptofan, o substanta care nu doar ne da o stare de bine, ci ne si trage in jos apetitul. De calorii nu trebuie sa va faceti griji, niste piept fiert sau la gratar e o placere pentru talie.

DOVLEACUL – are si el tot triptofan care se transforma in serotonina. In plus, triptofanul din dovleac participa la prelucrarea de catre organism a vitaminei B3, necesara pentru functionarea sistemului nervos si prevenirea tulburarilor de memorie. Cel la cuptor este desertul meu dietetic preferat pe timp de toamna.

CARTOFII – si ei ne dau stare de bine (in special prajiti, vai, lacrimez de dorul lor), dar ne dau si foarte multe calorii si amidon, care se absoarbe rapid si ne ingrasa. Deci cumpatare! Sau evitare, caci putem alege din alimentele de mai sus.

Mai multe detalii despre fericirea care… ingrasa gasiti aici, de unde am si luat informatiile.