Trebuie sa mai stiti un lucru despre mine – pe langa faptul ca sunt Pofticioasa-sefa. Iubesc, ador, imi place de mor… somnul. Nu te poti intelege cu mine inainte de 10 dimineata (adica poti crede ca te intelegi, dar de fapt nici nu interactionezi cu mine, ci cu o fantoma privata de odihna mult iubita), iar uichendurile in care reusesc sa bifez si cate 10-12 ore de somn sunt preferatele mele din toate timpurile.

Si, ce sa vezi, gand la gand cu bucurie, din ce in ce mai multe studii medicale fac o legatura stransa intre odihna si silueta. Apai, eu cand am citit prima oara ca ar exista o legatura intre cele doua m-am gandit cu teama – stai sa vezi ca va trebui sa ma trezesc mai devreme, sa fiu mai activa, sa ma fatzai mai mult, sa ard mai multe calorii nu alea putine pe care le consuma visatul cu ochii inchisi. Si cand colo, e exact pe dos.

Ultima cercetare din sirul celor care spun ca numai odihnindu-ne suficient ne ajutam organismul sa piarda kilogramele in plus vine din Canada. Au fost multe altele inaintea ei. V-am mai scris eu despre una, la vremea ei aici.

In fine, revenind la cea a canadienilor, am descoperit-o pe agentia de presa Mediafax si va redau o bucata din textul stirii. Asadar, atentiune (nu e nicio problema daca pe la mijlocul lecturii va loveste cascatul, e chiar recomandat):

Persoanele care dorm mai puţin de şase ore au tendinţa să se îngraşe, sustin Jean-Philippe Chaput şi Angelo Tremblay. Deşi este vorba de o activitate mai degrabă sedentară, cercetatorii spun că „somnul ar trebui pe viitor să fie integrat în ansamblul de recomandări care se concentrează de obicei pe dieta alimentară şi pe activităţile fizice.

Lipsa somnului determină creierul să genereze senzaţia de foame. În plus, ea alterează sinteza de hormoni implicaţi în regularizarea apetitului – leptină, grelină şi mai ales cortizol -, limitând astfel eficienţa unui regim alimentar.

În ultimii ani, mai multe studii au ilustrat importanţa somnului în lupta contra obezităţii. Unul dintre ele, realizat pe o perioadă de două săptămâni, a demonstrat faptul că pacienţii care dorm cinci ore pe noapte pierd, în medie, cu 55% mai puţin din masa de grăsimi acumulate în comparaţie cu pacienţii care dorm bine toată noaptea”.

Bun, acum eu fiind asa o mare amatoare de somn nu pot sa spun ca am constatat o legatura intre lipsa lui si silueta – caci ma asigur sa nu-mi lipseasca niciodata. Dar voi? Voi ati bagat de seama ca odihna va influenteaza talia? Pana cand cititi si povestiti, ma duc sa dorm oleaca. Bine, oleaca mai mult 🙂