Sunt pestegoaica (ce cuvinte mai inventez si eu!) de cand ma stiu. Bunicul meu din partea mamei, tataie, pe limba mea, avea pasiunea asta pentru pescuit din care eu ma alegeam cu niste mese delicioase, unele cu exemplare proaspete, altele cu pesti inghesuiti in niste borcanele din care ma chema un miros demential.
Va inchipuiti ce fericita am fost, ca pestele in apa, vorba ceea, cand am dat cu nasul de farfuriile „frantujilor” din zona Coasta de Azur. Nici americanii nu stau deloc rau cu raioanele de peste, iar cei abia prinsi sunt mi-nu-na-ti cand dau viata unor retete delicioase. In Bucurestiul nostru nu mi-am gasit inca „balta”, adica magazinul de aprovizionare ideal – daca aveti idei, sunt binevenite. Dar ar cam trebui, caci mi-e tare dor si, in plus, un studiu medical preluat de agentia de presa Mediafax imi da un motiv in plus sa gatesc mai des marinareste. Iata ce spune.
„Riscul de a suferi din cauza unor maladii cardiace este mult mai scăzut în cazul femeilor care consumă cu regularitate carne de peşte, bogată în Omega 3, în comparaţie cu femeile care consumă puţin, sau deloc, carne de peşte, se afirmă într-un studiu.
Acest studiu danez, publicat în revista editată de American Heart Association, este primul care a analizat în special starea de sănătate a femeilor cu vârste cuprinse în intervalul 15 – 49 de ani şi binefacerile imediate ale consumului de carne de peşte asupra stării lor de sănătate cardiacă, fără să insiste pe efectele pozitive asupra longevităţii persoanelor monitorizate.
Femeile care consumă rar sau deloc carne de peşte prezintă un risc de maladii cardiovasculare de peste 50% pe o perioadă de opt ani, în raport cu femeile care consumă în mod regulat carne de peşte, au precizat autorii studiului.
Femeile care consumă carne de peşte rar sau deloc se confruntă cu un risc de maladii cardiace cu peste 90% mai mare în comparaţie cu riscul prezentat de femeile care consumă peşte în fiecare săptămână.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 49.000 de femei cu o vârstă medie de 30 de ani, iar durata de monitorizare a fost de opt ani”, spune stirea Mediafax.
Pai sa luam aminte!
Si mie imi place pestele! Dar din pacate, nu imi amintesc sa fi vazut vreodata peste ca in Auchanurile si pietele din Franta pe nicaieri…In orasul meu( Slatina) din pacate nu gasesc nici macar a mia parte din ce era acolo..Nici in perioada studentiei cat am stat in Craiova nu am vazut cine stie cat, desi Realul era la 2 pasi..Poate Noul Auchan deschis in Craiova are vreo legatura la subiectul peste cu marcheturile de peste hotare, dar si sa merg din slatina in cr doar pt peste..iar nu prea imi vine:))
@Maia: cred ca nu putem decat sa oftam, pentru ca variantele nu sunt prea multe aici, comparate cu cele din strainatate. P.S: si eu sunt olteanca, din Craiova 🙂
E clar, cardiacele maladii omora-ma-vor…
@Ina: nu, ca si ciocolata NEAGRA te poate ajuta.
Deci cum ziceam… 🙂 Ce sa fac, nu imi place neagra, cu lapte.. cu migdale, cu cu cu..
Ma bucur sa aud asta! Deci pe langa faptul ca suntem amandoua pofticioase, mai avem ceva in comun!
Ador pestele,dar din pacate e cam scumpicel,asta e adevarul! Si cei care nu isi permit ce fac,care e varianta??Bine,acum vb asa la modul general,ca eu mi-as permite pana la un anumit punct,dar fructele de mare ajung aici si la 30 euro/kg.Exagerat!