Tineti-va bine, s-a descoperit cheia slabitului de mare succes: un ditamai mic dejun, care sa ne faca sa nu ne mai dorim sa infulecam pe durata zilei. Acum, ideea nu e chiar rea, insa mie mi se pare foarte foarte mult ce ne pun cercetatorii germani (caci ei vin cu indemnul) sa mancam la prima ora. Cateva felii de branza, cateva felii de sunca, doua oua prajite sau fierte, o leguma proaspata, un fruct proaspat si un pahar cu lapte sau o cana cu ceai. Numai mie mi s-a micsorat stomacul si m-am invatat cu un numar mai mititel de calorii sau si voua vi se pare o masa babana? Pai „cateva” felii de branza te pot duce lejer la peste 300 de calorii. Adaugati sunca, oua (prajite?!) ย si leguma si fruct si lapte (o combinatie cam exploziva cu fruct, dar ma rog) si unde ajungem? La 600-700 calorii?
Si totusi, nemtii de la Universitatea din Munchen o tin pe a lor: asta este cea mai eficienta metoda de a scapa de kilogramele in exces. Un mic dejun consistent (insist, ce insira ei acolo e peste consistent, nu?) stimuleaza arderea grasimilor si mentine senzatia de satietate cat e ziua de lunga. Tot ei ne sfatuiesc sa mentinem regula si dupa ce scadem in greutate, ca sa prevenim reingrasarea.ย
Pana sa traga concluzia asta ei au monitorizat niste voluntari obezi care au reusit sa slabeasca pana la 15 kilograme timp de 2 saptamani si care s-au laudat ca un mic dejun bogat i-a ajutat sa nu mai manance mult pe parcursul zilei. Toata lumea lua cina la ora 18, cu cel mult 4 ore inainte de somn. Ia uitati aici toate detaliile studiului de la Munchen.
Eu zic asa: poate metoda da roade cand esti foarte foarte gras. Insa cand ai de dat 7,5,3 kilograme, nu cred ca poti scapa de ele cu un mic dejun care te „costa” aproape 1000 de calorii. E drept, masa de dimineata trebuie sa fie cea mai bogata in calorii, dar nici chiar asa. In plus, toti nutritionistii ne spun ca regula mic dejun – gustare – pranz – gustare- cina e sfanta. Pai daca mananc imens dimineata, voi dori sa sar si peste gustare si peste pranz. Si ce-am facut cu programul sanatos?
Deci au si n-au dreptate nemtii, din punctul meu de vedere. Voi ce credeti? Sau va rusinati sa comentati cu burta plina de mititei? ๐
๐ hai mai ca nu suntem toti plini de mititei… sunt cam scarbosei, tocati, amestecati probabil de multe maini necunoscute, plus usturoi si sare ca sa nu mai simti de fapt ce mananci! Eu una nu cred ca as putea manca atat la o masa. Sau as manca si m-as culca.
Insa daca cercetatorii zic… si iata ca zic, asa o fi!
Well,avand in vedere ca multa lume nu-si da seama ca nemancatul nu e o solutie spre slabit, pentru ca nu mananci ce nu mananci si apoi halesti un frigider, zic ca e o solutie ok. Eu personal mananc destul de mult si cam de toate , dar numai in prima parte a zilei,seara mananc putin – si nu m-am ingrasat niciodata.
cred totusi ca tu esti o exceptie, pentru ca mie mi se pare ca simt mirosul de mititei de deasupra Romaniei pana aici la Nisa ๐
cum ziceam, nici eu nu as putea manca o asa imensoshenie de mic dejun. banuiesc ca le era cam foame domnilor care semneaza studiul.
De acord cu tine, Ralu, infometarea nu e o solutie pentru slabitul sanatos. Dar nici asa nu mi se pare normal – sa-ti mananci aproape toate caloriile la prima ora. Mi se pare enorma varianta lor. Eu dintr-o felie de branza, un ou fiert si un pahar cu lapte sunt mega-ulta-giga plina.
Nu e nimic anormal in studiu si ideea nu e noua… se stie ca alimentele de la micul dejun furnizeaza nutrienti pe tot parcursul zilei, dr.Mencinicopschi o expune de asemenea in cartile sale. s-a dovedit ca degeaba mancam la prnz sa zicem deoarece organismul foloseste tot nutrientii de dimineata, totul e sa ne obisnuim sa mancam mai consistent dimineata.
Daaaa…. asa e, Romania miroase a mici zilele astea, nu pot nega asta! Vine fumul si de pe afara, pe geam, si pe gurile de aerisire din baie, carnaval!
da, stiu ce zici Lilic68, dar mie tot mi se pare foarte mare mic dejunul ala…
lasa Ina, sa vezi ce se vor umple salile dupa : ))
Ideea cu un mic dejun bogat este o idee buna, atata timp cat vb de un mic dejun sanatos. dar sa mancam 2 oua zilnic la mic dejun e o nebunie.. mai ales pt cele care au probleme cu colesterolul. In ou se gasesc toate substantele necesare mentinerii starii de sanatate a adultilor dar, Mihaela Bilic ne sfatuieste in ”traiesc, dar ma abtin” ca pentru persoanele sanatoase 2-4 oua pe saptamana sunt de ajuns..
Nemtii spun acolo in studiu ca formula cu oua si sunca este cea ideala, insa pentru diversificarea meniului recomandau si: „o porลฃie de lapte fiert peste care se adauga cereale integrale, douฤ-trei felii de paine unt cu gem ลi un pahar de suc natural din fructe ลi legume fฤcut รฎn casฤ”
Mie si mic dejunul asta mi se pare mare. Doamne, cred ca am o problema cu cantitatile, mi s-a facut mie stomacul prea mic…
Nu ai o problema cu cantitatile.. acel studiu a fost facut cu oameni obezi care deobicei la micul dejum mancau de 3 ori mai mult decat au trebuit sa manance in acele 2 saptamani ! parerea mea….
Exact, asta spuneam si eu in text, ca solutia poate functiona in cazul obezilor care au zeci de kilograme de care trebuie sa scape. Noi, restul, trebuie doar sa retinem ideea unui mic dejun strasnic si sanatos – adica dimineata sa consumam grosul caloriilor.
DA!!!! asa e!!
1. Nu exista un numar de mese pe zi mai bun ca altul, la modul general. S-au facut multe studii in aceasta privinta. Deci poat sa fie 1 sau 6 nu conteaza. Conteaza doar cantitatea totala de calori si calitatea mancarii.
2.Un mic dejun ca cel prezentat de tine nu inseamna mare lucru. Trebuie insa pus in context ca sa poti stabili dc e mare sau nu. Eu dupa calculatoare de calori am nevoie de 3500-4000 de calori pe zi. Tu la cat consideri ca trebuie sa stai?
3.Ce enumera ei sunt preponderent proteine si lipide, o astfel de combinatie are nevoie de minim 3,5 ore pentru a fi digerata dc nu chiar 5, nu iti va ridica nivelul de insulina si iti va da un flux constat de energie pe parcursul zilei. Deci poate sa fie o varianta.
4.Dar ce te faci cu cei care nu pot manca dimineata? Stiu e sanatos sa… dar cine spune ca pt toata lumea? Unii nu se simt bine sa manace dimineata, trebuie sa se ia dupa ce recomanda altii care se simt? Principala greseala care a dus la haosul actual legat de nutritie este tratarea tuturor ca apartinand unei turme, cand de fapt suntem individualitati.
Oare ce sansa ai tu sa obti rezultate pozitive daca te iei dupa meniul meu. Care sunt barbat (mai mult testosteron), cu metabolism rapid( dat de un procent de masa musuclara mare si putina grasime), practic de minim 3 ori pe saptamana sport (cardio si forta). Pot sa mananc orice(nu imi e rau de la nimic), oricat la o masa(gen 500g de smantana cu branza grasa sau 1 kg de paste), si ca prin minune daca exagerez, maine nu imi mai e foame. Si poate ca pentru mine merge la fix si pentru altii similari dar alte categori pot ajunge la urgenta in 2 saptamani.
Asa ca atunci cand analizam o astfel de informatie in primul rand trebuie sa ne gandim daca e pentru noi. Daca credem ca da, sa o testam o perioada de minim 2 saptamani, in care sa urmarim efectele si rezultatele. Daca functioneaza bine si ne simtim bine cu respectiva modificare atunci o putem ingloba in rutina noastra zilnica.
Daca in schimb facem ceva ce functioneaza acum si ne merge bine si ca stare fizica si ca rezultate, mai bine mentinem rutina actuala pana cand ne lovim de un platou.
crosthelimit: sa le iau pe rand, ca sunt atat de ametita-epuizata dupa o ora de aqua-fitness si una de bodyattack (ce-o fi fost in mintea mea sa ma fortez in halul asta), incat sigur o sa ma incurc in puncte.
din auzitelea, 3 mese plus 2 gustari cica ne-ar satisface pe toti, spun 78% dintre nutritionisti. pe mine gustarile alea ma incurca rau, eu sunt omul fericit cu trei mese si atat. In privinta miilor de calorii care cred ca mi se cuvin acush zilnic, ma invart pe la un o mie, o mie doua sute si slabesc tare bine asa – de asta mi s-a parut baban micul dejun al oamenilor astora. Si DA! DA! DA! e o greseala enorma ca suntem tratati ca o turma cand de fapt suntem atat de diferiti (ce bine!). Daca imi mai spui o data ca poti sa mananci orice si in jur de 4000 de calorii pe zi cred ca ma apuca plansul. Ala in hohote ๐
eu din”studiul” asta retin ca e bine ca mananc cea mai mare masa la micul dejun. nu cu sunci si oua prajite si legume crude. o mananc asa cum imi pica mie bine, si kilogramelor mele – rau.
Buna!
Sa stii ca e ceva adevar in cercetarea asta. O spun pentru ca am testat asa ceva pe propria-mi piele. Mancand un mic dejun zdravan nu vei mai simti nevoia sa mananci prea mult mai tarziu si cu atat mai putin tampenii..gen dulciuri. Paine, dulciurile, fructele ingrasa…nu cele prezente in meniul de mai sus. Se slabeste mai bine mancand consistent decat numarand calorii si alegand alimente foarte light care pana la urma te vor determina sa dai iama in ce prinzi.
Adina, ai si tu dreptate. Dar, asa cum spunea „crossthelimit” suntem atat de diferiti si ce functioneaza pentru unul, pentru altul nu merge. Eu slabesc numarand calorii, consumand alimente mai light, dar si mancand un mic dejun zdravan (si usor in acelasi timp). Iar daca am vreo ispita dulce in cap, chiar nu mai conteaza ce am mancat dimineata, ca tot ma infig in ea daca e situatia tragica ๐ E important sa gasim ce functioneaza pentru noi si sa ne tinem de asta. Succes!
Pofticioasa, dar prin Germania ai trecut vreodata ca sa iti dai seama cam ce mananca ei in mod normal? Eu am trecut si m-am intors de acolo infometata de salata care sa nu inoate in grasime si mancare Daca asta e alimentatia lor obisnuita un mic-dejun ca cel de mai sus cred k e varianta „light” ๐
Anyway, daca stai sa citesti tot felul de studii in materie o sa vezi ca se intrec cercetatorii astia in idei care mai de care mai interesante: ba ca nu trebuie sa combini proteine cu carbohidrati (ex: iaurt cu cereale integrale), ba ca sa te apuci sa mananci numai grasimi sau numai proteine ca sa ultra-mega slabesti.
No bine, eu zic ca e totul un mare bullshit. Mananca echilibrat, mananca si crud si gatit (dc trebuia sa mananca numai crud nu ne mai lasa Dumnezeu sa descoperim focul), ba mai da-i si cate un gram de zahar din cand in cand. Nu te frustrezi, nu te gandesti numai la mancare toata ziua si ii dai organismului cam tot ce are nevoie … si nu, micii si berea nu intra in categoria „must eat” :)))
Billy, n-am calcat prin Germania si mi-e teama ca nici nu mai apuc. O sa mor in seara asta de la 2 ore de epuizare la sala :))
Imi place crezul tau, cu bullshitul cel mare. Si eu gandesc asta deseori. Si cred ca trebuie sa ne gasim noi in noi Planul. Daca ne e impus, apar bube. Eu il descopar, dupa ani de invarteala prin lumea asta a nutritiei. Dar imi place sa mai trag cu ochiul si la „studii”. Cine stie ce ratam altfel ๐
povestea aia cu 3 mese si doua gustari are urmatoarea logica. Mese mai mici produc raspuns insulinic mai mic. Dar s-a observat ca mesele mai mari chiar daca produc punctual mai multa insulina per total emisile sunt similare privite pe intreaga zi. Vorbim de aceeasi cantitate de mancare totala. O logica contrara ar fi ca fiind mai rare exista posibilitatea sa ai si momente cu nivel scazut de insulina, in care se pot elibera acizi grasi in sange. Alt argument pro ar fi ca mesele mari accelereaza metabolismul si cresc emisile de leptina care in situatia in care NU esti rezistent la leptina da satietate.
practic mesele multe iti permit sa nu combini prost alimentele si totusi sa te menti in niste cifre respectabile cu suma de calori.
1000-1200 de calori pe zi este foarte putin, acum slabesti pentru ca probabil nu esti in cifrele astea de foarte mult timp dar sa ai grija sa nu intri in starvation mode
http://en.wikipedia.org/wiki/Starvation_response
stabileste-ti pe saptamana una sau doua mese mai bogate, nu junk food, dare mai ridicate caloric. Daca se poate sa fie in zilele de sala. O sa iti dea beneficii si psihologice (te mai relaxeaza mental) cat si fizice, iti linistesc organismul.
eu ti-am spus cat imi da dupa calculatoare, ca sa ajung la cifrele alea ori trebuie sa mananc porcari ori sa ma imbuib efectiv din mancare sanatoasa. Practic undeva in jur de 2500-3000 cred ca sunt ok.
unde gasesc si eu un calculator dintr-asta de incredere? da-mi linkul tau preferat, cand poti, te rog, multumesc.
chiar ma gandeam serios sa introduc o masa mai bogatica, daca tot m-am apucat de sala asta si imi place de mor.
mersi de link (ma tem in secret de ceva vreme de starvation mode) si de explicatiunea cu mesele.
Cred ca in povestea asta cu dietele…prima regula ar fi sa uiti regulile. Sa nu devenim obsedati de calorii, de grasimi. Sa mancam lucrurile cu masura. Sa nu fim frustrati. Si mai trebuie sa inveti sa iti asculti corpul. Ca degeaba iti spune nu stiu ce nutritionist sa mananci la micul dejun 2 felii de paine prajita cu branza dietetica daca pana la pranz esti lesinat si simti ca ai manca 5 torturi. Eu am slabit intr-un timp destul de lung 15 kg si le mentin de 6 ani. De asta spun ca e bine sa te simti satul…sa nu te amagesti cu mancarea light….iar la pofte….aici e de lucru…ambitie si autosugestie. Succes si tie in ce ti-ai propus!!
Adina, imi place mult cum vorbesti despre diete. Te admir foarte foarte tare pentru ce ai reusit (mai ales pentru mentinere, caci eu mereu am dat-o in bara cu capitolul asta). Eu mai am alt pacat de marturisit: n-am rabdare, doresc sa vad kilogramele alea dandu-se peste cap pe cantar, ca cifrele de la jocurile de noroc. N-ar trebui sa fie asa. Ar trebui sa imi dau un an in care sa ajung la cat vreau sa ajung. 1000-1200 de calorii cate imi daruiesc eu acum, sunt, si vorba lui crosslimit, foarte putine. Hm, m-ai pus pe ganduri. Multumesc pentru impartasirea experientei. Ajuta tare ๐
A, si apropo de diete batute in cuie – nu le-am inghitit in viata mea. O singura data, acum 3 saptamani, am incercat sa ma tin de una, pe care am abandonat-o insa. Nu pot sa urmez ce scrie o tanti pe o hartie si ce crede ea ca se aplica la 1 milion de vizitatoare. Pacatul meu: portiile mici si calorii tare dramuite. Pofte vad ca am inceput sa-mi fac cu MASURA. Om vedea. Mai scrie-mi cand ai vreme, Adina. Imi face placere.
Ma bucur mult ca ti-a placut ce am spus. Sa nu crezi ca am facut mereu lucrurile ca la carte. Am o experienta destul de vasta cu problemele astea de nutritie. Tocmai de aceea si simt nevoia sa imi expun parerea. Eu cand am slabit la inceput, eram un copil am facut lucrurile pur instinctual…nu m-am infometat, nu m-am grabit. Cand am inceput dieta mi-am propus sa nu ma mai ingras…nu sa slabesc…si am fost placut suprinsa.
Mai tarziu(prin facultate)…am inceput sa citesc tot felul de sfaturi pe net, prin reviste, in special de genul acelora care incurajeaza mancarea foarte light…si am zis sa ma adaptez si eu ca poate o sa mearga lucrurile si mai bine (intotdeauna poti sa fi si mai slaba:)) ). Dar nu a fost asa..nu am mai slabit, ba mai mult am inceput sa nu mai am energie, putere, m-am anemiat,imi era pofta de toate tampeniile pamantului. Pentru ca acum ceva timp sa incep si citesc niste sfaturi mai bine fundamentate sa zic asa privind dieta care m-au pus pe ganduri. Am inceput sa mananc iar mai consistent(pentru a-mi vindeca anemia) si culmea atunci am inceput sa mai dau jos 1-2 kg si sa ma simt mai bine. Deci, m-am abatut de la concluziile trase de mine, analizate la modul cel mai empiric cu putinta pentru nimic. Cu cat esti mai obsedat de diete cu atat esti mai sortit esecului. Mancarea trebuie sa iti asigure o stare de bine..sa poti sa te concentrezi, sa ai energie, sa fii fericit(fara ca asta sa includa tavi de prajituri). Am citit odata o chestie desteapta scrisa de un domn….,,Dieta trebuie sa te faca sa te simti mai bine, nu mai rau”. ๐
Buna asta cu dieta trebuie sa te faca sa te simti mai bine. Asa cum ziceam, eu le urasc pe regimurile stricte, niciodata nu m-am putut strecura intr-unul. Si nu suport nici regulile care, chipurile, ar trebui sa ne vina la toti manusa. Dar eu si corpul meu inca ne cunoastem. Suntem in plin proces. O sa mai treaca o vreme pana o sa ajung la minunatul echilibru. Pana atunci, ne mai strangem aici, mai comentam un studiu, mai zambim de la o vorba inteleapta despre alimentatie ๐ Te mai astept, cu drag.
Nu exista calculator de incredere, toate sunt rezultate din medieri. In functie de caracteristicile alimentelor(cum au fost cultivate, crescute) procentele vor diferi. In functie de persoana, gradul de absortie al nutrientilor va diferi.
Eu am folist unul gasit pe google nimic special, un exemplu.
http://www.stevenscreek.com/goodies/calories.shtml
http://calorii.oneden.com/calculator-calorii/#calcule
La un moment dat am folosit si calculatorul de pe slabute.ro, ca avea alimente si preparate pe care le gasesti in romania, e cam greu sa calculezi valorile pentru mancare gatita.
http://calorii.slabute.ro/
Alege unul dintre ele si calculeaza-ti o vreme imputul caloric, vezi la ce valori te menti. Apoi iti dezvolti un fel de simt si iti cam dai seama daca ai mancat suficient sau nu intr-o zi. Oricum devine neplacut sa calculezi prea multe timp la rand, mi se pare mult mai preferabil sa ajungi sa te ghidezi dupa senzatia de foame.
Senzatia de foame este un indicator foarte bun daca ai o stare buna de hidratare si nu iti poluezi simturile cu dulciuri procesate. Acestea iti dau o senzatie falsa de foame.
Multumesc pentru linkuri. Vad ca peste tot apar cu 1900-2000 calorii, daca vreau sa ma mentin, si cu 1400 daca vreau sa slabesc 0,5 kg pe saptamana. Problema e ca m-am invatat cu o mie. Azi mi-am propus sa mananc putin mai mult, dar mi-am lasat organismul sa ceara el ce si cand si cat. Pana la ora asta – 18:30 aici – am 650 calorii mancate. Dar zau daca am simtit nevoia de mai mult. Cred ca mi s-a facut stomacul mititel. Maine e zi de sala, maine ma voi forta la mai multe calorii.
Nu te forta la mai multe calori, diversifica-ti meniul, pentru a cuprinde chestii mai calorice. 100g de lipide inseamna 900 de kcal. Sunt sanatoase, contin multe vitamine si iti fac bine la par la piele plus ca nu iti sare insulina in aer de la ele.
-o gustare formata dintr-un pumn de migdale(hidratate)
-putin unt bio pus pe brocoli, il face mai gustos
-putin ulei de masline in salata
-omega 3 luat zilnic absolut necesar
-doua patratele de ciocolata amara cu peste 80% cacao
sunt doar cateva sugestii cu care iti poti salta putin cifra calorica a zilei fara sa iti fie teama ca te ingrasi. Si mai bifezi si ceva micronutrienti si antioxidanti.
Dar nu forta nimic incearca sa descoperi ce iti spune corpul si sa il asculti. Nu fa prea multe modificari in acelasi timp, ca apoi nu mai stiu sa interpretezi semnele. Daca te-ai apucat de sala asteapta sa ceara corpul mai multa mancare si da-i atunci.
Iti sunt recunoscatoare pentru ideile de gustari. Chiar azi mi-am facut o aprovizionare in acest sens.
nu prea sunt de acord cu genul de mic dejun imens.eu personal cu cat mananc mai mult dimineata cu atat imi e si mai foame pe timpul zilei si respectiv seara.cred k daca alegi sa mananci atat de consistent dimineata stomacul va suferi o largire si nu asta este scopul ci invers.