Ajunsa in tara straina, decisa sa fure cat mai multe secrete ale bucatariei frantuzesti, sa nu sparga euro-ii prin restaurante si croita pe subtiatul siluetei (ca altfel ar fi pacat de beneficiile Mediteranei), Pofticioasa si-a dedicat primul uichend in Nisa, gatelilor.

Din cele trei carti de bucatarie pe care le-a primit cadou, a ales sambata din cea botezata “Mini calories!” o reteta cu vita si broccoli. Doua lucruri au cucerit-o: timpul de preparare – 20 de minute si caloriile: 256 portia.

Aveti nevoie asa: 200 gr. muschi de vita, 1 lingura de ulei de floarea soarelui (eu am pus de masline), 200 gr. broccoli, 1 ceapa, 2 catei de usturoi, si – aici e aici – 2 linguri de sos de stridii. Cat e Carrefour Planet de ditamai planeta, nu a fost chip sa gasesc asa ceva. Dar cum celelalte ingrediente erau cumparate, am zis, facem fara stridiile astea pretioase la vedere, n-o fi sfarsitul lumii culinare. 

Doar ca, pentru ca nu m-a tras inima imediat in bucatarie, am mai pierdut niste ore pe internet, cautand printre altele si cum arata o sticla de sos inexistent. Descopar astfel ca e in mai toate magazinele asiatice, iar langa mine era unul inca deschis la acea ora tarzie de sambata, si aprovizionat cu 20 de feluri de sos stridesc. Cand am gatit, am inceput sa rad singura langa tigaie: sosul asta face toata reteta, fara el as fi dat un mare chix.

Sa purcedem: vita se taie fasii si se pune intr-un wok (eu n-am detinut, am facut intr-o tigaie de teflon oarecare) in care ati pus la incalzit lingura de ulei. O lasati sa se perpeleasca 2-3 minute si o exilati apoi intr-o farfurie. Desfaceti buchetelele de broccoli si le aruncati in tigaie cu un strop de apa, le lasati sa se faca pana devin de un verde crud. Tocati ceapa & usturoiul si le alaturati broccoliului, apoi le binecuvantati pe toate cu un botez facut din: 150 ml apa si cele doua linguri de sos de stridii (toata smecheria, de altfel). Si le lasati sa fiarba pana sosul in care se lafaie legumele se ingroasa. Chemati si vita care a fost pedepsita pe o farfurie si o rasturnati peste ele, cu tot cu sosul pe care l-a lasat si ea. Amestecati, mai lasati un minut si puteti strigati “La masaaa!”. Gramajele sunt pentru 2 portii, asa ca daca le-ati respectat si aveti mai multe persoane in casa, poate nu strigati, poate invitati un singur om, la ureche. Ca sa nu ramaneti nemancati 🙂

Astept des pareri! (Eu m-am lins pe degete)

P.S: Am uitat sa va spun ca tot ce apare in gramaje a costat sub 6 euro.