Inainte sa incep sa va spun povestea retetei de aseara trebuie facute doua precizari: m-am strecurat seara din pat, chipurile sa verific daca ce ramasese in tigaie s-a racit si poate fi bagat la frigider, si am mai luat trei guri si jumatate – n-am mai facut asta cu o mancare din America. Si doi, partenerul meu de masa mi-a spus ca pentru el, aceasta mancare este pe primul loc in topul gatelilor mele frantuzesti. Deci, nu stiu cum faceti, dar va rupeti o jumatate de ora, cat dureaza toata pregatirea, si o incercati pentru ca altfel nu stiti ce pierdeti.
Sa insiram ingredientele: 1 ceapa, 4 bucati de piept de pui fara piele, 1 lingura de ulei de floarea soarelui (eu am pus din cel maslinos), 1 lamaie, 1 baton de scortisoara, 1 lingurita ca cea de cafea plina cu coriandru pudra si inca una cu chimen macinat, 400 grame de naut in conserva (in franceza suna tare dragut: pois chiches), 200 cl de, aici e aici, bouillon de volaille – adica supa de pui (daca nu o aveti gata facuta, puneti un cub Knorr, Maggi sau, daca gasiti cum am gasit eu, unul bio, in niste apa clocotita si lasati-l vreo 2 minute), 250 grame spanac, nelipsitele sare&piper.
Sa suflecam manecile: taiem ceapa fix cum ne dorim, o tavalim in lingura de ulei cam 5 minute, dupa care ii va tine companie in tigaie si pieptul de pui taiat in cuburi destul de maricele. Intre timp radem coaja de lamaie si dupa ce carnea a implinit 3 minute de cand se perpeleste, o punem peste ea, cu tot cu batonul de scortisoara rupt in doua si cu linguritele de chimen si coriandru. 1 minut lasam aromele sa isi faca de cap in tigaie. Apoi rasturnam si nautul din conserva, stropim totul cu zeama de supa/cubul dizolvat si 5 minute nu ne bagam nasul sub capacul care ascunde totul. Cand il ridicam, gustam, mai adaugam sare si piper dupa cum ne e placul, si chemam si spanacul in joc. Va sta si el, sub capac, alte 2-3 minute. La final, turnam peste tigaie zeama stoarsa din lamaia chelita la inceput. In carticica mea frantuzeasca spune sa manancam acest fel cu paine ca sa nu pierdem nicio picaturice din sosul demential. Eu am lins direct farfuria, nu m-am mai incurcat cu calorii in plus. Si apropo de calorii, o portie – ingredientele sunt pentru 4 – are 290.
La despartire, un ultim indemn: incercati, incercati, incercati! 🙂
Arata bestial! Dar spune-mi, te rog, spanacul sa fie congelat sau proaspat? Sau nu are importanta, numai spanac sa fie :))