Grasimile au fost puse la colt (vorba vine, caci oricat s-ar inghesui saracele ocupa mult mai mult de un colt) de studiile in nutritie si au fost scoase vinovate pentru o sumedenie de afectiuni cardiace si pentru teribila obezitate. Insa trebuie facuta putina dreptate in numele celor cunoscute ca „grasimile bune”.

The Huffington Post scrie ca oamenii de stiinta incep sa renunte la sintagma „grasimile nu sunt bune” si la fel ar trebui sa facem si noi. Si ar mai trebui sa facem ceva: o distinctie clara intre cele care cresc colesterolul, blocheaza arterele si ne fac sa luam in greutare si intre cele care pot reduce de la nivelul colesterolului pana la riscul de a dezvolta diabet, boli de inima si obezitate. Aceste grasimi-minune poarta numele de grasimi nesaturate si nu ar trebui sa ne privam de ele. 

Ia uitati ce spune numitul Frank Hu, profesor de nutritie la Harvard: „Dietele sarace in grasimi au dat gres, nivelul de obezitate in America, de pilda, a crescut foarte mult in ultimii ani, desi aportul de grasimi a scazut”. Asadar, in tabara noastra sunt urmatoarele: nuci, avocado, ulei de masline, de rapita, de porumb, de soia, pestele gras (somn, macrou), pasari de curte.

Cercetatorii merg chiar mai departe si ne spun ca si cele saturate nu sunt chiar atat de daunatoare pe cat se crede, atata timp cat sunt consumate, ati ghicit, cu vesnica moderatie. Potrivit unui raport publicat in 2010, dupa analizarea a 21 de studii legate de nutritie nu s-a putut gasi o legatura intre consumul de grasimi saturate si aparitia bolilor de inima sau a atacurilor cerebrale. „Unele tipuri de grasimi, precum acidul stearic, ce se gaseste in ciocolata neagra, sunt complet inofensive”, considera David Katz, director la Universitatea Yale.

De ferit trebuie sa ne ferim de grasimile saturate de origine animala (carne grasa, cascavalul meu iubit) sau cele artificiale – din uleiurile vegetale hidrogenate partial. Toate informatiile pe acest subiect vin de aici.

Pai, sa le dam grasimilor nesaturate ce e al grasimilor nesaturate: un loc pe lista de cumparaturi si in castronelul/frigiderul nostru.