S-am incalecat pe-o sa si am incheiat campania „Consumati dieta cu moderatie!” asa. Asa, adica, cu ultimul cuvant avut de o nutritionista tare draga mie. Este vorba despre Anca Ignat, dietetician in cadrul Clinicii de Chirurgie Estestica si Nutritie Lipoline, Cluj Napoca. O minunatie de om, credeti-ma pe cuvant. Specialista, de care m-am indragostit iremediabil la prima citire, este si vicepresedinte a Asociatiei „Armonie prin nutritie”,  infiintata in martie 2010, organizatie care-si propune sa informeze si sa educe persoane/grupuri de persoane privind nutritia optima. Am rugat-o, asadar, sa ne scrie cateva randuri despre dietele primejdioase pe care le-am aflat in aceste ultime 6 zile din povestile cititoarelor (carora le multumesc inca o data din toata inima mea pentru ca si-au deschis inimile lor). Va multumesc si voua pentru ca le-ati urmarit experientele. Acum sa luam aminte.

Despre dietele periculoase

Eram in cadrul Facultatii de Nutritie si Dietetica, la cursul de Stiinte Comportamentale, cand am fost informata ca normalul este stabilit prin ceea ce fac majoritatea.  Putem apartine, la un moment dat al vietii noastre, unui grup care formeaza de fapt majoritatea, in care dietele dure sunt normalitatea alimentatiei lor cotidiene. 

Asa se intampla atunci cand luati din exterior si puneti in interior, mai exact cand cititi sau ascultati o dieta drastica (care nu include nimic din ce esti tu) si ti-o administrezi ca pe un tratament (tratos in limba greaca = incercare). Si dintr-un tratos in altul, ne proiectam tot mai mult in afara noastra.

Ce avem de pierdut prin utilizarea acestui sens (exterior-interior)? Pe noi insine. Multe dintre voi poate va aflati in momentul unei diete periculoase, iar din Acum imi puteti raspunde cu convingere ca: Atunci sa ma pierd pe mine, dar sa ating greutatea propusa.

Din intreaga mea cazuistica, trag concluzia ca persoana care a atins greutatea dorita, a constientizat inainte de toate ca este o fiinta umana unica.

Va intreb pe voi, daca corpul dvs ar fi copilul dvs, v-ati mai comporta periculos/dur/restrictiv cu el?

Prin urmare, ce lipseste dintr-o dieta pe care o aplicam fara a tine cont de propria persoana, de unicitatea ei?

Lipseste cu desavarsire iubirea fata de propria persoana. Si in aceasta absenta sau abandon al nostru de noi insine, actionam prin diverse forme de auto-distrugere. Si credeti-ma…sunt atat de multe forme, mereu nou inventate si fin mascate.

Plonjati adanc in voi insiva si observati cate actiuni pe care le savarsiti sunt de fapt actiuni de distrugere?

Sa luam, de exemplu,

dietele pe baza de proteine. Patrick Holford (renumit nutritionist al Angliei) afirma, cu dovezi stiintifice: un consum de 95 g proteine pe zi (bacon cu oua de la micul dejun furnizeaza 55 g) determina in medie o pierdere de 58 mg de calciu/zi, ceea ce inseamna 2% din totalul de calciu al scheletului pe un an sau 20% la fiecare deceniu.

regimul de infometare (o singura masa pe zi luata seara, restrictie calorica). Dr. Michael Roizen este de parere ca daca luam intregul aport caloric la o singura masa, stimulam programul de infometare, determinandu-si organismele sa-si doreasca sa stocheze grasime, nu sa o arda. Regimul de infometare creste secretiile de grelina (hormonul foamei), fiindu-va imperios necesar alimente si distrugandu-va vointa.

dietele perfectiune (impun o stricta rigurozitate a orele de mese sau a succesiunii alimentelor) implica un stres sever, prelungit, care determina sinteza unui hormon (neuropeptida Y), cu actiune de ingrasare, la unele persoane. (efectul este opus celui asteptat).

Exista o carte draga mie, Femeile, alimentatia si Dumnezeu, in care Geneen Roth surprinde perfect ce doresc eu sa transmit: Tot ceea ce credem despre iubire, teama, transformare si Dumnezeu ne este revelat in ceea ce mancam, in momentele in care ne alimentam si in felul in care ne hranim.

Cel mai frumos drum pe care-l savarsim in aceasta viata, este spre Acasa. Oricat de mult doriti sa sariti peste etape, veti reveni mereu la ultima caramida adevarata, continuand creatia. Veti reveni mereu la intrebarea :

De ce nu functioneaza la mine?

De ce eu nu dau rezultate?

De ce slabesc ca apoi sa ma ingras si mai mult?

Pentru a putea sa realizati profund ca sunteti cu adevarat unic si ca este vital sa va cunoasteti poftele si sa le satisfaceti, sa va interpretati corect simptomele si sa preveniti, sa va lasati ghidat de organismul dvs.

Cel mai bine, dintre toti cei care va observa, sunteti dvs. Cei din exterior isi permit sa va vada gras, ei atat vad, insa, dvs, din interior, vedeti cu mult mai mult, nu este asa? Si aici se instaleaza adanca acceptare a ceea ce sunteti acum, ca apoi cu blandete si rafinament, sa urmati semnele organimului dvs (care vorbeste prin foame, satietate, pofte etc). Veti fi condus catre perfectiune, orice ar insemna aceasta pentru dvs, o veti trai in si prin trupul dvs.”