Dietele incep din 1001 de motive, dar daca ar fi sa ne rezumam la un top 3 am gasi in el dragoste, doctori si ambitie amestecata cu o oglinda sincera si niste visuri din liceu. Ma explic imediat.

Cand dau prin ziare si reviste de vreo cucoana care a slabit spectaculos, observ ,inevitabil, ca in interviul care ii insoteste pozele micsorate este pomenit un El. Ceea ce ma duce la primul motiv pentru care omenirea se pune pe slabit (primul motiv nu pentru ca ar fi cel mai tare din parcare, ci pentru ca asa s-a nimerit aici in text): iubirea. Iubirea misca soarele si celelalte stele si acul la cantar. Ganditi-va numai cateva secunde cate personaje subtiate pe motive de stomac plin cu fluturi (unde sa mai incapa si mancarea?!) cunoasteti. Eu zic ca minim 3, daca nu chiar 4. Intoarcem spatele savarinelor si ne facem surori cu sfecla pana trecem puntea spre Gigel – nume generic. Asta-i adevarul gol golutz-grasutz. Dau roade astfel de diete care ard si la calorii si la inima? Da, as zice. Rezista roadele astea? Cam nu. Cel putin nu din esantionul analizat de mine de-a lungul anilor.

Ajungem la motivul 2: sanatate ca-i mai buna decat toate, zice o vorba batraneasca. O analiza care nu ne-a iesit bine, o tragedie prin care trece sau a trecut un om cu probleme de greutate, un avertisment de la medicul care se gandeste sincer sa modifice usa la cabinet ca sa incapem si noi in vremurile de ingrasare – toate ne pot aduce pe buze cuvintele „de maine, dieta”. Dau roade astfel de decizii influentate medical? Da, consider. Un da mai apasat ca in primul caz. Rezista roadele? Cam da. Adica asa ar trebui, asta le este scopul. Daca socul a fost suficient de puternic, omul cu pricina poate prinde si 90 de ani in izmene marimea S sau M.

Motivul 3 este un pic legat de socul oglinzii sau al unei poze, un pic legat de teluri personale (de pilda, „de ani de zile imi doresc sa incap in rochitica mov” sau „de mica vreau sa rezolv problema spinoasa a kilogramelor”), un pic legat de o ambitie interioara ce ne da un branci zdravan. In celelalte doua cazuri branciul vine de la inima sau de la doctor. Functioneaza? Eu zic ca da. Rezista? Asa si asa. Depinde de cat de mare e vointa, cat de frumoase sunt rezultatele, cate cofetarii s-au deschis langa bloc… 🙂

Dar, cum spuneam, motive sunt o sumedenie. Ia, sa va aud, pe voi ce va mana in batalia calorica?