Va scriam zilele trecute despre cat de repede si de usor il luam pe “(de) maine” in brate atunci cand realizam ca ne trebuie dieta, dar ne lipseste cheful de a ne apuca si mai ales de a ne tine de ea. Din lunga mea experienta cu regimurile, va spun ca multe isi mai dau obstescul sfarsit injunghiate pe la spate de un meniu aniversar, desigur, cu un chelner amabil drept complice. Sa fim sinceri-sinceri, cat putem de sinceri: de cate ori nu am dat-o incolo de cura de slabire pentru ca era ziua lui Cutare sau pentru ca sarbatoreste Icsulescu venirea primaverii? De nenumarate ori, va spun eu. Nici nu vreau sa stiu cifra exacta pentru ca ma va lua cu ameteli. Iar dupa momentul festiv care si-a bagat coada in dieta noastra, sigur mai gasim vreo doua-trei, cat sa tot amanam reintoarcerea iaurtului.
„Ei, pana aici!”, mi-am spus ieri cand am avut un sarbatorit in preajma. Nu ma va dobori pe mine de pe metereza mea dietetica o zi de nastere si o masa de sarbatoare. Si, desi cu o seara inainte promisesem ca voi intra in randul lumii devoratoare pentru un pranz care sa serbeze imbatranitul, dimineata m-am trezit cu gandul: de dieta mea nu se atinge nimenea.
Si in timp ce omul-zilei imi spunea la ce restaurant ar prefera sa infulecam, si ce anume, eu strecuram frumusel o urda cu nu mai mult de 3 % grasime in poseta. Sa o scot in caz ca de nevoie. Stiti, cum scrie pe geamurile in spatele carora sunt puse stingatoarele de foc – in caz de urgenta, spargeti geamul. La mine a fost “in caz de urgenta, scoateti urda”. Dupa o plimbare splendida, am poposit la un restaurant italian pentru ca aniversatul poftea o pizza. Intram si ne lovim de un chelner ca un zid care ne intreaba aproape rastit “Pentru masa?”. Da, spun eu cu un sfert de gura. Suntem condusi in zona de infruptare, primim meniuri, eu il pun pe al meu jos si anunt timid “Mie nu mi-e prea foame as vrea o cafea”. Si, cel mai probabil, chelnerul imi va vrea capul, pentru ca ocup un loc fara sa consum mare lucru. Dar de privirile lui intepatoare n-am mai putut eu.
Doar ca, vedeti voi, cand privesti un devorator de pizza si n-ai mancat nimic de 6 ore, urda pitita in geanta prinde glas si incepe sa strige “Pofticioasoooooo, aici sunt”. Si sub ochii necrutatori ai italianului suparatissim ca am indraznit sa comand doar o cafea, am inceput sa strecor branzica, sa o desfac si sa iau cate o lingurita. A fost peripetios, caci nu era frumos sa ma vada omul cu urda pe la gura dupa ce, cand intrebase ce vrem, ii spusesem ca nu mi-e deloc foame. In jumatate de ora, intr-un ritm de o gura de branza la 5 minute ca sa scap de vigilenta italianului, am reusit sa termin si eu gustarea. I-am lasat un bacsis maricel caci am simtit ca l-am trisat cumva.
Acum, unii veti spune “ce trist, sa nu te poti bucura de o masa adevarata nici macar o data la nu stiu cat timp”, altii veti zice “bravo, ce vointa”, altii nu veti reactiona nicicum. Ce am incercat eu sa va transmit cu povestioara asta este ca daca vrei sa tii dieta si esti chitit sa slabesti, poti, indiferent ca s-a nascut Ionescu, Iisus sau mai stiu eu ce sfant cu rosu in calendar. O sarbatoare inseamna mult mai mult decat burti burdusite in jurul unei mese pline de farfurii goale.
In plus, va dati seama ce cuvinte italienesti deocheate imi va adresa chelnerul cel ofuscat cand voi defila cu noua silueta prin iunie, sa zicem? 🙂
Semnificatia sarbatorilor a fost de mult uitata, toata lumea se bate pe cozonaci, miei… Din pacate. Si mai e ceva ce ma amuza, in zilele in care „se mananca peste” o ia lumea razna la coada la crapi! Mai fratilor, „se mananca peste” pentru cine tine post, in rest… puteti manca peste in fiecare zi! Sunt eu nebuna? Si bravo pentru urda, am redescoperit-o cu placere si eu in primavara asta! Asteptam reactii de chelner de iunie!
cata dreptate ai, Ina. pe acelasi principiu este si „e ziua cuiva, se mananca de toate pana crapi ca o data implineste omul x ani”. pai da, dar eu niciodata nu o sa implinesc x-1 kg daca o tin numai in ritmul asta culinar, asa ca permiteti-mi sa nu intru in randul lumii. nu e sarbatoare adevarata daca nu te imbuibi si aniversare satisfacatoare daca nu ai simtit ca l-ai stors pe respectivul de bani dupa ce te-a scos la restaurant sa-ti faca cinste. uite ca a fost o zi perfecta si fara pizza si tiramisu. si inca foarte perfecta, daca pot spune oroarea asta gramaticala. p.s: si eu astept reactii de iunie :))
m-a intristat teribil povestea ta. eu sunt din categoria “ce trist, sa nu te poti bucura de o masa adevarata nici macar o data la nu stiu cat timp” si mai detest si urda pe deasupra. si pufuletii. si pepenele rosu. noroc ca nu ai mancat niste urda cu pepene ca plangeam. 🙂
lulu, zau daca e loc de tristeste dupa povestea mea. crede-ma, ma bucur de o masa adevarata o data la nu stiu cat timp, ba chiar pana acum o saptamana, aveam rasfaturi culinare programate in fiecare uichend, insa, ce vreau eu a sublinia e ca atunci cand esti la dieta, apai esti la dieta, nene! nu trebuie sa te mai ascunzi in spatele aniversarilor, in spatele sarbatorilor si altor praznice. intru in ziua 9 de regim strict si cu rezultate incantatoare, asa ca nu m-as fi simtit deloc confortabil cu pizza aia la mine in stomac. o sa vina si momentul ei, cu siguranta. a, iar pepenele rosu e prietenul meu cel mai bun. il astept sa apara asa cum il astept pe Moshul in decembrie 🙂
Iti recomand cu incredere „80/10/10 Diet” de Douglas Graham. O carte foarte interesanta – este de fapt un stil de viata nu un regim
multumesc, Raluca. am s-o caut. sunt intr-o perioada de intensa documentare dietetica.
Doamne, dar ce talentata esti, scrii grozav, parca te vad cu urda-n poseta si mor de ris ce draga esti…Si eu m-am dus la un resto de lux din Lyon si mi-am carat piinicele wassa in poseta si m-am dat mare ca nu maninc, si cind totusi am muscat una, m-a batut Dumnezeu de doua ori: S-a rupt frumoasa mea punte de pe dintii de jos, care imi dadea un zimbet seducator, plus s-a uitat la mine chelnerul cind am muscat si apoi a meditat ce-o fi, ca am intrat zimbitoare si faloasa si am iesit ca o babutza care vorbeste cu mina la gura, he he , esti fantastica…as vrea sa citesc o carte intrega scrisa de tine, m-ar tine mai ceva ca si cartea lui Montignac…:)
Va multumesc mult pentru vorbele cele frumoase. Am in plan si un Jurnalul Pofticioasei, varianta de librarii. Insa intr-un viitor ceva mai indepartat. Sunteti senzationala cu povestioara din restaurant 🙂 Va admir tot mai tare.
sunt de acord ….trebuie sa scrii o carte….esti candace bushnell a dietelor 😛 🙂
hahaha! mersi, Cristina!