Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma infrupt si din aia si din aia si din aia, imediat se „vede” si pe tenul meu, si in starea de spirit, si in lipsa zambetului. Ia fiti atenti cateva ziulici sa vedeti cam cum va simtiti, in functie de ce mancati. Daca tot spunem ca o cana de cafea are darul (uneori, pentru unii) de a ne baga in priza, atunci de ce o portie XXXXXXL de fast-food n-ar putea sa ne puna intr-o anumita stare (proasta, de obicei). Sau lipsa unor anumite alimente, bogate in vitaminele responsabile cu instalarea sau gonitul oboselii, nu ar putea sa ne faca sa ne simtim 24/24 cam epuizati.

Trebuie doar sa invatam sa ne ascultam corpul – usor nu va fi pentru ca poftele vor incerca sa tipe si sa ne impiedice sa auzim ce vrea de fapt organismul, iar daca suntem si din ceata celor care se refugiaza usor in mancare (da, da, da, am ditamai muscoiul pe caciula) nu o sa ne arda sa ne mai conversam si cu nevoile noastre alimentare. Depuneti eforturi, trebuie & merita. Descoperiti ce mese va umplu de energie, ce alimente va dau o stare de bine, ce ati avut in farfurie atunci cand v-ati saturat bine de tot, desi n-ati infulecat cine stie ce, ce hrana va face parul si tenul sa arate splendid, ce mic dejun va da startul perfect, ce cina va face sa dormiti ca un copil si pe la ce ora va pica bine sa o luati, cu ce gustari sunteti compatibili etc.

Exact pe aceasta tema am descoperit un material, realizat cu specialisti in nutritie din tara obezitatii, America. Va spun punctele cele mai importante:

Depresia si schimbarile bruste in starea de spirit apar din cauza dereglarilor nivelului de zahar din sange. Nutritionistii spun ca unele alimente – ciocolata, sucurile carbogazoase cu un continut mare de cofeina, pot accentua starile de anxietate, mai ales in perioadele de stres, cand organismul este oricum suprasolicitat. Cartofii dulci, avocado, ardeii grasi, spanacul sau morcovii ne pot ajuta – sunt alimente care echilibreaza nivelul glicemiei si sunt pline pline de vitamine si nutrienti.

Problemele de memorie, de concentrare si de procesare apar atunci cand organismul nu primeste asa-numitele grasimi „bune”. Specialistii in nutritie spun ca grasimile „rele” – cele din alimente procesate, prajeli etc – ataca buna functionare a creierului. Daca avem astfel de probleme, sa ne umplem farfuriile cu: peste, paste integrale, cereale integrale, orez brun, mere, portocale, cirese, grepfrut (il urasc).

Oboseala se traduce printr-o alimentatie saraca in nutrienti. Daca este si cazul nostru, trebuie sa apelam urgent la cereale integrale, fasole, mazare, piersici, patrunjel – sunt asimilate rapid de organism, ajuta la reglarea functiilor intestinale, elimina toxinele, curata sangele si ne dau acel pretios plus de energie. Toate aceste alimente contin din plin vitamina B, cea responsabila de nivelul de energie din corp.

Tenul palid, cu un aspect nesanatos transmite lumii intregi: omul asta care ma detine a mancat multi carbohidrati „negativi”, cel mai probabil din bauturi carbogazoase dulce sau din paine alba. Fast-food-ul este banuit ca da pielii un aspect uscat si o predispune ridurilor (hm, la cat fast-food am mancat, am scapat ieftin pana la 30 de ani). Ce ne ramane? Ne raman fructele precum portocalele, mango, ananas, si legumele – ardeii, morcovii sau cartofii, surse importante de vitamina C si antioxidanti, precum beta-caroten, benefici pentru stimularea colagenului natural.

Gasiti aici toate datele articolului. Si acum poate ne spuneti ce influenta ati observat voi ca au alimentele asupra diverselor aspecte ale vietii voastre. Trebuie sa fie ceva, bun, rau.