M-am cam saturat de expresia stil de viata sanatos, cea pe care o primim drept raspuns cand intrebam despre dieta cuiva (ex. „vai, dar nu e dieta, urmez un stil de viata sanatos!”) asa ca am decis sa va vorbesc astazi despre dieta mea de viata sanatoasa. M-ati tot intrebat pe email, pe Facebook, pe peste tot, cum de am reusit, dupa atatia ani de mers inainte si in marsarier pe drumul siluetei, sa imi gasesc acum echilibrul. Iar secretul sta tocmai in faptul ca am pus sanatatea mai presus de talie.

Am fost fortata de niste analize care mi-au sugerat (ca sa nu spun de-a dreptul poruncit) sa imi umplu farfuria cu legume, fructe, peste, iar tomberonul cu zahar rafinat, gustari procesate, toate „alimentele” care pun 5 kilograme pe noi intr-o saptamana si, zau, ca nu stim de unde au venit. Silueta mea, desi a inceput sa se subtieze cu fiecare zi, era pe locul 2. Pe primul era sanatatea. Asa am inceput sa citesc enorm despre cele doua, sa imi doresc sa inteleg exact dincolo de orice litera din indemnul „suntem ceea ce mancam”. Si da, chiar suntem.

Ma minunam, prin vacante, ca pofteam salate. Sau ca imi puneam ceasul la 6 sa merg sa alerg prin diversele destinatii batute. Ori ca imi doream sa gasesc, printre atatea obiective turistice, si piata orasului, ca sa cumpar produse curate, de la localnici. Toate mi se trageau de la dieta mea de viata sanatoasa. Cu ea, nu ai cum sa derapezi. Fara griji medicale, o vezi pe doamna Savarina si te naspustesti asupra ei, cu clasica scuza „mi-a fost asa o poftaaa!”. Cu griji medicale, aproape ca nici n-o mai vezi. Dar daca, totusi, o zaresti, te gandesti de 20 de ori inainte sa iei fie si o lingurita. In 99,8% dintre cazuri, o gusti doar cu gandul. Caci pentru tine, deliciile arata mai nou, asa:

common-headache-disorder-in-summer-2

Lucrul cu adevarat minunat – dar, cam greu de facut, pana nu te impinge un diagnostic de la spate  – este ca nu trebuie sa asteptam niste rezultate in afara limitelor normale ca sa intelegem ca alimentatia ne influenteaza cumplit de tare starea de sanatate si sa luam masuri in consecinta, vorba (scortoasa a) purtatorilor de cuvant de la jandarmerie.

Un loc grozav, unde veti gasi informatii mai mult decat utile despre hrana si starea de bine, se afla la doar un click distanta. Mai precis, AICI. Reteaua privata de sanatate Regina Maria, cea pe care v-am laudat-o acum cateva saptamani in acest articol, ca a adus in Romania, in exclusivitate, datele medicale mai mult decat interesante de la Harvard Medical School. In cadrul aceluiasi proiect, ne asteapta acum si o sectiune botezata „Alimentatia sanatoasa”. Iar expertii de la Harvard ne sfatuiesc o sumedenie de chestii utile – cum sa alegem alimentele cand ne aflam la cumparaturi, cum trebuie sa citim o eticheta, cum putem sa luam cele mai sanatoase gustari din lume, cum sa ne luam vitaminele din farfurie, nu din cutie, ce produse alimentare am face bine sa evitam – ce mai tura-vura, au pus la punct un soi de indreptar online pentru cine vrea sa schimbe ceva in bine in alimentatia lui.

Tineti minte proiectul si acordati-i cateva ore in weekend, daca acum nu aveti ragaz. Candva, o sa va multumiti pentru timpul investit.

unnamed-4