Imi amintesc perfect (si cred ca o sa-mi amintesc mereu) revelionul 2005. Peste sosirea noului an s-a suprapus o lupta a mea cu kilogramele si o vizita la Bruxelles. Asa ca nu am cum sa uit acele momente in care cautam disperata un magazin deschis in toata Belgia pe 31 sau pe 1 ca sa gasesc niste fructe decente de mancat sau niste salate gata impachetate si de ingrasare nevinovate. Amintiri puternice ma leaga de cartofii prajiti – obsesia mea culinara din copilarie, si specialitatea belgienilor – pe langa care treceam de parca aveam inima de gheata (cand ea, de fapt, clocotea), dar si de gauffres, pe care imi doream in adancul sufletului sa le gust, dar nu m-am incumetat, caci eram setata pe subtiere.

De curand, valul vietii numit vacanta m-a purtat pana in Anglia. Dominata de aceeasi dorinta de a da jos din greutate, poate chiar mai mare decat cea care ma mina de la spate in Belgia, acum 8 ani. Dar strategia a fost diferita. Nu mi-am mai impus sa ma umplu de frustrari daca vreun ceva culinar imi face cu ochiul. La ce m-a ajutat ca am strans din dinti in Belgia si apoi m-am razbunat peste cateva luni in mai-stiu-eu-ce-tare-eram-la-acel-moment. Asa ca in Marea Britanie daca am vazut ceva apetisant, mi-am luat cea mai mica portie. S-a intamplat de doua ori, daca nu ma insel, in 10 zile. Si m-am intors mai slaba.

tropical-cocktail_300

Suntem in plina stare de concedii si sunt inconjurata de trei tipuri de turisti culinari – unii care pleaca peste mari si tari cu gandul sa nu puna gura pe nimic, desi spun ca stiu ca se vor chinui – ca mine la Bruxelles, altii care isi iau zborul tocmai ca sa manance de rup si apoi sa se intoarca la numarat calorii si abdomene, dupa ce experimenteaza mai intai crampele si starea de rau de la mancat peste masura si mai sunt unii care vor adopta strategia mea britanica – aproape orice, daca ma da pofta afar’ din hotel, dar cu masura. Pentru o vacanta linistita si un regim alimentar numit si stil de viata pentru ca ne putem tine de el cat suntem pe acest pamant, as merge pe varianta c). Gustati-va din plin vacantele, indiferent de raspunsul ales (si de kilograme)!