E ziua indragostitilor si mai tot romanul sare ca ars urland din toti rarunchii ca asta nu e sarbatoarea lui si jumatatea sa-si puna pofta-n cui. Am tot stat si am ascultat ani intregi discursul acesta cu nu avem nevoie de o zi speciala in care sa ne demonstram iubirea, o putem face oricand – venind, culmea, din partea unora care rareori o arata cu adevarat. Acum, recunosc, nici eu nu sarbatoresc ziua domnului Valentin – nu mi-a intrat in obisnuita, si pana la urma, nu mi-a intrat la suflet. Dar, opriti-va putin si ganditi-va ce ni se spune pe diverse canale ca ar trebui sa sarbatorim azi: iubirea. Si iubirea asta, cat e ea de enorm de nemaipomenita, nu merita si ea macar o zi speciala, intre atatea zile obisnuite care (speram) ii sunt dedicate?

Sub pretextul lui nenea Vali, sarbatorit azi, vin si va intreb: voi va iubiti? Va iubiti corpul? Va iubiti stilul de viata? Va iubiti ca trageti de voi sa fiti mai bine si mai in forma? Va iubiti ca mereu incercati sa va autodepasiti (la sala de sport, de pilda), sa va autocontrolati (la sala de mese, de exemplu), sa va autoeducati (pentru o viata cumpata)? Ganditi-va bine la toate acestea pentru ca nu le-am adus in vorba intamplator – majoritatea celor care se dau pe mana dietelor dure, care il iau pe „de maine merg la sala” in brate si nu-i mai dau drumul niciodata, care oscileaza intre kilograme, punandu-si astfel organismul in pericol nu prea pot raspunde cu „da, ma iubesc”.

Asa ca haideti sa il luam pe sfantul Vali drept pretext pentru a schimba ceva bine in noi, ceva ce ne-ar putea face sa simtim multumire si apoi chiar iubire cand ne uitam in oglinda. Ceva ce ne-ar putea indragosti de noi insine (nu vorbesc de narcisism aici).

Daca ne-am pretui, n-am mai ceda mereu in fata platourilor cu nenorociri calorice – si nu am privi asta ca pe o restrictie, ci ca pe o alegere minunata, pentru ca am constientiza ca ne fac rau si ca nu vrem sa ii dam asta unui corp la care tinem. Daca ne-am iubi, n-am mai amana la nesfarsit bifatul unui abonament la sport, care ne umple de cel de mai grozav sentiment din lume (sau unul dintre cele mai). Daca ne-am indragi, nu ne-am mai compara cu altii atat de rau incat sa ajunge la pedepse tip diete draconice, nu ne-am mai jigni atat cu vocea mintii cand ne uitam in oglinda, nu ne-am mai cere imposibilul fara sa ne recunoastem limitele si sa luptam cu strategia potrivita pentru a le atinge sau, de ce nu, depasi.┬á

Sunt bombardata cu tot felul de oferte de tipul 1 plus 1 gratis, astazi. La film platesti un bilet si celalalt intra gratuit. Comenzile la firmele de catering la fel. Bilete de avion – tot asa. Si atunci va provoc si eu: „platiti” cat de mult puteti pentru 1 stil de viata sanatos, sportiv si echilibrat si veti avea apoi nu inca 1 beneficiu, ci 1001. Ce ziceti de oferta?