Am dat-o in bara. Din nou. Cu incercarea mea de a-mi lua „pauza” in weekend (adica de a manca tot ce imi doreste inimioara). Nu avea cum sa functioneze bine asa ceva la un om hiperpofticios, dar m-am lasat sa vad pana unde ajung. Si am ajuns pana la niste kilograme de care mi-e jena sa pomenesc si pana la un burtoi pliiiiin care aproape ca se odihneste acum pe tastatura de pe care va scriu. De starea de oboseala de parca m-a batut cineva cu ciomagul dupa cele 2 zile de dezmat porcesc si de imposibilitatea de a ma misca de pe canapea azi, daramite de a face sport, nu va mai zic.
Am fost suparata rau pe mine. Apoi a venit si o veste medicala proasta pentru mine si m-am bagat in sedinta. De ce am tinut dieta? Ca sa ma pot subtia si apoi umfla iar ca un cimpoi? Ca sa imi sochez organismul cu perioade hipo si apoi hipercalorice? Ca sa ce? De ce am ajuns iar sa tanjesc dupa sucuri acidulate si inghetzazi si chipsuri si maioneze? Ce vreau exact sa fac de acum inainte? Si dupa ce mi-am raspuns la niste intrebari – sau am plecat cuminte capul la cele fara de raspuns – mi-am promis ca voi incerca sa aduc mult mai multa hrana cruda si 178% sanatoasa in alimentatia mea din urmatoarele luni.
Am realizat ca de multe ori tineam dieta, dar ma gandeam numai la inghetata de caramel sarat ori, cum a fost cazul zilele astea, numaram orele pana la uichend cand sa pot manca cam cat pentru 5 oameni. N-am simtim niciodata gustul adevarat al legumelor, nu m-am gandit ca ce fac fac in primul rand pentru binele meu, sanatatea organismului meu si abia apoi pentru afurisitul asta de slabit. Incerc sa schimb toate astea. De azi inainte mai multe fructe, incomparabil mai multe legume crude si numai combinatii de alimente nepericuloase vor sta pe masa mea.
Am inceput cu un mic dejun numai din fructe (purificator dupa dezastrul din w-e), iar pentru pranz si cina am pregatit o salata de quinoa cu legume crude si un delicios tabouleh. Ar fi trebuit sa ma vedeti cand m-am ridicat dupa masa de pranz, la care chiar am savurat legumele – mi se citea pe fata mirarea-incantarea ca ele chiar au gust si e mult mai bun decat popcornul inecat in uleiuri colorate de azi-noapte.
Asadar, Pofticioasa intra in faza dieta pentru sanatate, nu pentru talie si atat. E usor sa te ia valul fast-food-ului cand nu vrei decat sa incapi intr-o rochitica. E mai greu cand constientizezi ca fiecare imbucatura iti poate ajuta sau imbolnavi organismul. Voi cat de mult va ganditi la sanatate si starea generala de bine (nu doar secunda de placere dupa cartofi prajiti) cand va faceti meniul? Sunt chiar curioasa.
Eu cred ca ordinea corecta a argumentelor dupa care iti alegi mancare este urmatoarea.
Este curat din punct de vedere chimic?
Este procesat intr-un mod sanatos?
Imi face, mie personal, bine?
Cantitatea pe care planuiesc sa o manac ma va face sa ma simt rau?
Are valoare nutritionala sau sunt doar calori goale?
Ma va ingrasa?
Este suficient de gustos?
Meniul pe care l-ai prezentat astazi dupa ce ca arata senzational, (am manca oricand ceva verde cu rosu decat ceva mov) are un gust extraordinar si la final te simti ca si cum cineva ti-a mangaiat burta. Nu ca si cum tocmai ai primit un sut in plex.
viva taboulehul!
http://www.getfit.ro/retete/5-idei-cine-rapide-dieta-slabire-fitness.html
si eu intru :)…sa te sustin !!!
Cel mai important lucru pentru mine a fost sa accept ca eu nu sunt ca ceilalti oameni: nu am acelasi metabolism si asta nu poate fi schimbat de azi pe maine. Dar pot sa schimb treptat alegerile pe care le fac la fiecare masa. Pentru toata viata. Asta e cel mai important. Oamenii care „Si cum, ai sa mananci toata viata salate???” Ma intreaba deunazi o prietena. „Da! Dar sunt foarte bune … ” (cine nu e de acord cu mine sa incerce http://www.litera.ro/nonfictiune-adulti-17/salate-secretele-bucatariei-vol-4-1125 si apoi mai discutam) De fapt raspunsul e ca voi manca corect 90% din timp, iar asta imi permite sa mananc 10% din timp ce am chef. Si apoi sportul. O apreciez pe Gwyneth Paltrow pentru determinarea sa, dar cand nu prea ai facut sport e cam greu sa treci la antrenamente 5-6 zile din 7. Dar 3 ore pe saptamana parca e rezonabil. Din nou pentru toata viata. Eu nu zic ca am descoperit secretul siluetei perfecte, doar un „sistem” care mi se potriveste si care m-a ajutat sa schimb un BMI de 37 pentru unul de 25. Mai e mult de munca, la fel … cam pentru toate viata 🙂
Eu ma gandesc la urmatorul lucru: „Cu ce ma ajuta pe mine felia aia de prajitura sau punga de chips? Merita sa am 10 minute de satisfactie calorica pentru cele 4 ore de regrete (cel putin) pe care le voi avea apoi? Eu sunt mai puternica decat poftele mele si pot sa zic STOP si sa ma tin de cuvant.” Functioneaza in 90% din cazuri.
Si eu am incercat cu weekendul pofticios dar l-am redus: doar duminica la pranz imi dau voie sa mananc un fel principal + un desert din ce am poftit in cursul saptamanii. Plus ca tin dieta 3S a lui Carmen Bruma. Pana acum a dat rezultate. Am reusit sa scap de 10 kg.
Mai e de munca dar am gasit varianta care functioneaza pentru mine!
Bafta! :*
Cum prepari quinoa? Nu am mancat niciodata si am tot auzit numai de bine despre ea. As vrea sa incerc si eu dar nu stiu cu ce sa o asociez si cum sa o prepar.
Bun gasit din nou, draga mea Pofticioasa! Ca si tine, si eu am luat acum ceva timp decizia de a adopta dieta pentu sanatate mai degraba decat pentru silueta:)) a fost nevoie de o discutie serioasa cu propriul eu pentru a descoperi ca toate prostiile ingurgitate de-a lungul timpului nu-mi aduc absolut niciun beneficiu si nu fac decat sa-mi ingreuneze existenta si metabolismul:))Privind inapoi, nu-mi vine sa cred cat de mult am putut sa-mi bat joc eu singura de propriul corp si implicit de propria sanatate:( noroc ca m-am desteptat, chiar daca putin cam tarziu:P MAi amuzant e faptul ca toti ma intreaba „Esti la dieta?” de fiecare data cand ma vad rontaind un morcov crud sau luand cu asalt o salata de fructe…orice as face, nu reusesc sa-i conving ca un stil de viata sanatos nu e chiar un sinonim al dietei…trist, dar adevarat:( Mult succes pe mai departe!.
P.S. Am un mic pacat de recunoscut…azi am atacat o punga de pufuleti Gusto :))) chiar nu m-am putut abtine, dar cel putin i-am rontait pe distanta Aviatorilor-Cismigiu (pe jos) asa ca mai atenueaza vina:)))
@crossthelimit: mi-a placut lista motivelor, ma gandesc sa ii dau un print si sa sada o vreme pe frigider. mersi si de linkul cu retete, dar majoritatea au carne si marea provocare pe care mi-o adresez de ieri incoace este sa renunt, printre altele, si la vita, porc, pui, rata, curcan etc… mai putin peste – el ramane. vreau sa vad cum ma simt fara. o sa-mi afecteze rau sportul? ce crezi?
@Coco: multumiri multe 🙂 ce bine e sa te simti sustinut!
@Oana: felicitari! pentru constientizare si pentru alegerile sanatoase. Gwyneth e un caz putin mai special – ea a avut multe decese in familie din cauza cancerului si a adoptat stilul acesta de viata ca sa nu riste nimic. Dar, jos palaria!
@Diana: bravo, bravo pentru acel minus 10! sunt mandra de tine! eu din programul 3S incerc doar exercitiile – nu pot tine regimuri stricte, nu-mi place sa stiu ca trebuie sa-mi pregatesc ce zice cineva, in cantitatile pe care mi le indica, ma simt constransa si nu functionez ok asa. mai bine improvizez o salata 🙂 bafta!
@Adina: e atat de simplu – calculezi mereu sa ai o cana de quinoa si 2 de apa – adica la o masura de quinoa, 2 de apa. o speli nitel din cateva ape reci inainte sa o pui la fiert, o lasi sa dea in clocot apoi pui nitica sare si ii pui si un capac – ramane acolo cam 10-15 minute. stingi focul si mai lasi capacul sa absoarba bine bine apa. o sa vezi ca iese ceva tip orez (bine, diferit, dar cam asta e ideea). eu toc legume proaspete – rosii, castraveti, avocado, ceapa, ardei, telina, morcovi si le amestec cu quinoi. putin ulei de masline peste ele, niste zeama de lamaie si pofta buna!
@Andra: ti-am mai zis, pufuletii sunt cel mai mic dintre pacatele culinare, pe cuvant. te admir mult pentru schimbare. cred ca inceputul e cel mai greu (pana acum – e ora 13 la mine – am vrut de vreo 23 de ori sa gust/infulec/cumpar porcarii). dar am rezistat! tineti-mi pumnii! 🙂
Nu cred ca va fi o problema cu sportul daca vei consuma in continuare peste si vei inlocui carnea cu alimente potrivite. Necesarul nostru proteic nu este asa de ridicat cum se chinuie firmele de suplimente sa spuna. Totusi atunci cand vrei sa slabesti e mai usor sa o faci omnivor decat vegetarian.
Cum tu esti in america sa renunti la carne nu mi se pare o idee asa de rea. Desi ai si acolo optiunea de a manca carne de la animale hranite cu iarba, dar probabil la preturi sensibil mai mari.
Succes,Andra…te inteleg perfect,stiu cum e sa-ti dea tarcoale afurisitele de pofte nesanatoase,si eu am facut cativa pasi inpoi,mai precis,cam2kg+dar ma motiveaza cele 14 cu minus si incerc din rasputeri sa adopt varianta de alimentatie doar cu legume,fructe si peste…succes si vointa sa avem…La cat mai putine kg!