La inceput au fost batoanele acelea cu lapte pe care Pofticioasa, pionierita fiind, le ungea cu magiun la 7 dimineata dupa ce isi aranja strampii si penarul. Apoi, dupa ce a crescut mare gratie lor, a luat in boala numita crenvurstita. Dupa ce s-a vindecat de ea, a intrat in nimicita – asta in perioada facultatii cand cine manca micul dejun era privit cu trei perechi de ochi, doua tulburi de la betiile din camine. Peste ani, cand si-a amintit cat de mult ii placea prima masa a zilei pe cand era copila si cand a citit numai si numai laude la adresa ei, si-a reluat bunul obicei. Recunoaste insa ca deseori diminetile are senzatia ca joaca in acelasi film turnat in bucatarie cu Muesli, Iaurt, Omleta si Gem nefeaturing Zahar in rolurile principale. Pentru Pofticioasa exista 4 variante mari si late de mic dejun in vremuri de trai sanatos: iaurt cu muesli, miere si nuci, omleta usurica fara pic de ulei, salata de fructe tocate si amestecate tot cu un iaurt sau o felie de paine integrala plus dulceata fara dulceata adaugata. Jongleaza cu ele, dar uneori simte nevoia sa mai bata vantul schimbarii in frigider. Voi cu ce ingrediente va treziti?
In primul rand, o lingurita de miere si un pahar de apa sau cana de ceai verde pe stomacul gol, iar apoi..iaurt natural cu musli ( imi plac cele de la Sanovita ) si pun cateva seminte de in in plus fata de cat are musli, uneori mai pun si cocos, uneori inlocuiesc iaurtul cu lapte de tara ( stiu ca este gras dar imi place mai mult decat cel din comert care nu are nici un gust, parca as bea apa cu lapte praf ), mai rar (cand am timp) mananc 2 ochiuri dar facute fara ulei sau cu o lingura de ulei de masline si cu rosii, ardei si castravete. Alta varianta pe care o practic ar fi iaurt cu musli si apoi un fruct (banana sau para) si 2-3 patratele de cioco. Iar acum ca sunt in post inlocuiesc lactatele adica mananc musli cu miere si apa, 2-3 migdale sau nuci si paine din seminte (are la Lidl) cu zacusca.
si eu sunt mare fan al cerealelor Sanovita. daca intru in magazine si nu le gasesc plec imediat in alta parte dupa ele. la fel, seminte de in presar peste muesli. si, vai, ce gust are laptele de tara. il prefer uneori, cu tot alaiul lui de calorii.
deci mancam cam la fel, Nicoleta. intrecerea poate incepe 🙂
Polen, miere si laptisor de matcă într-o jumătate de cană cu apă călduţă, pe stomacul gol. Pentru că nu concep mic -dejun neprecedat de ceva pe stomacul gol. Înainte era aloe vera, apoi fructe, acum am trecut la produse apicole (uite aşa n-am răcit nici iarna aceasta). Şi apoi cereale muiate de cu seară în ceai de fructe sau apă. Nuci şi gata.
Polen, lăptişor de matcă, muesli, ceai verde, seminţe… Păi eugenia mea timp de 14 ani unde s-a dus de lângă cacao??!
Monica, am vazut saptamana trecuta ceva docomentar – o sa scriu despre el zilele astea – care zicea ca al mai sfant lucru la trezire este sa bei cel putin 1 litru de H2O. dar zau daca-mi vine! Minunatele insiruririle tale matinale (chiar ma voi inspira), dar apai cand te saturi de cereale? Spre ce o cotesti?
vai, cineva a indraznit sa spuna eugenia pe site-ul Pofticioasei! oricum, toata discutia asta a dus-o cu gandul la papara (cred ca asa se cheama – paine cu ou si zahar, prajit in ulei, MOARTEA). Ar merge bine cu cacao.
Dupa cum am promis, „dezvalui” ceea ce mananc la micul dejun. La fel ca multe persoane, nu m-am „inteles” cu micul dejun, si dupa multa munca si studii citite am inceput sa ne „suportam” reciproc. In primul rand consum pe stomacul gol 250 ml de apa plata cu sucul de la o lamaie si/sau un greapfruit. Apoi un iaurt cu 2 % grasime (sau 3-4 % cateodata) cu 2 linguri de cereale quinoa, amaranth (fierte de cu seara), cateva migdale, caju sau seminte de floarea soarelui, o lingura fructe decongelate (am pus in toamna visine si afine la congelator), si/sau fructe deshidratete ( nu confiate) prune, coacaze, goji, merisor. Cand nu am chef de „uscaciuni” pun in iaurt banana, mar sau ananas. Asta-i meniul de luni pana vineri, ca in week-end se schimba/strica treaba: omleta cu cascaval si legume, toast-uri cateodata! Cam restransa oferta, dar nu ma incurca si am energie pana la ora pranzului.
Vorba Feisbucului, un big LIKE pentru micul tau dejun, Carmen! Vad ca mai toate beti/mancati cate ceva special pe stomacul gol si va pregatiti de cu seara masa din zori. Va transmit admiratie multa, nu gluma!
Andra, la un moment dat nu te mai saturi pentru ca papilele gustative uita de altele. dupa doi ani fara nimic dulce (nici macar banane sau miere) cand am gustat am crezut ca am mancat cea mai gretoasa amandina de la cofetaria Aroma. Se spune ca 3-4 saptamani de privatiune de ajuta sa uiti ce poftesti iar daca incerci nu seamana deloc cu ce sperai.
(apropo. n-am facut crostata cu banane, m-am tinut tare;)
uita ele, Monica, dar eu una nu le pot tine o vesnicie numai pe iaurt cu cereale integrale si nuci. mai vor si ele something new, something blue, something borrowed. tot light, nimic de zis, dar alta Marie. oul fiert le potoleste de cele mai multe ori. dar as vrea mai multe optiuni.
(bravo pentru apropo!)
Dar ce are o cana de lapte si o felie de paine cu unt ca pe vremea bunicii ?
O, da. Lapte din acela de tara si unt gustos…
E o varianta cam plina de calorii, si cand fiecare conteaza, e mai greu.
Diminetile in care mananc gem, am de obicei langa mine si cana cu lapte, si untul pe paine. Varianta ca… „nepevremea bunicii” – lapte mai slab si unt asijderea. Dar tot e bun, bun de tot:)