O mare revelatie a acestui stil de viata sanatos (vedeti, nu-i mai zic dieta) inceput la final de februarie a fost cu cat de mult mai putin ma pot satura si cata mancare infulecam pur si simplu inainte, fara ca organismul sa aiba vreun folos de ea, si sa mi-o depoziteze apoi in locuri-cheie. Ia, ganditi-va nitel ce megaultragigahiperextra portii de mancare consumam.

Mie imi vine in primul rand in minte America, unde am primit intr-un restaurant un burger din care se puteau satura 3 oameni, iar magazinele nu au promotii cu 1+1, ci 10 plus 1. Si Franta s-a prostit, din portiile minuscule a facut unele babane. De restaurantele romanesti nu mai vorbesc – cand vine ciolanul ala pe varza e nevoie de trei bucatari sa tina platoul. In aceeasi categorie intra si bunica mea, cea mai grozava bucatareasca din partea aia a Europei, care cand aude ca vin acasa se pregateste sa imi faca nunta, parca. Oala cu peste 100 de sarmale bolboroseste, trei feluri de prajituri asteapta cuminti in camara, friptane de cel putin 2 animale/pasari/aratari umplu curtea cu miros delicios.

Va mai intreb o data – voi realizati cat de mare e cantitatea de mancare pe care o inghitim? Si, credeti-ma, nu avem nevoie de toata. Eu traiesc bine-mersi cu in jur de 1000 de calorii pe zi, plus, minus 200, si respir, rad, alerg ca inainte, deci n-am murit. Ba chiar mi-e mult mai bine. Iar inainte sub 3000-4000 pe zi nici nu stateam la discutii. S-acum imi trebuie luni sa dau jos fiecare din zecile alea de mii de calorii inutile. Nu zic ca e bine ca mine, pentru ca adultul are nevoie de 2000 kcal blablabla, eu vreau sa mai slabesc, deci sunt caz special, dar va spun ca suta la suta se poate sa traim fericiti si fara catralioane de calorii pe capul nostru.

Va propun un experiment: incercati ca in saptamana ce vine sa taiati cate un sfert din portiile obisnuite. Atat, nu mai mult. Sa vedeti cum va simtiti si ce noutati are cantarul pentru voi. Devoram inexplicabil de mult in conditiile in care nu, nu avem un stomac cu 4 compartimente ca vacutele din cartile de zoologie.

Cata risipa de mancare, cata inconstienta din partea celor care au dublat, triplat sau inzecit portiile, cata naivitate din partea noastra sa credem ca nu au cu ce ne dauna. Mana sus cine crede ca marimea chiar conteaza in farfurie! Si mainile pe tastatura toata lumea sa dezbatem subiectul 🙂