Sau, ma rog, unul dintre secretele satietatii. Fetele venite deja la Adunarea Pofticioaselor il stiu, am vorbit pe larg despre el si am si zambit mult, facand cumva haz de necaz. Dadada, necaz, caci eu nu pot nicicum sa ma tin de acest indemn menit sa imi faca silueta mai fina si masa mai disciplinata si tihnita.

Draga mea nutritionista, Anca Ignat, mi-a dezvaluit ca printre mecanismele care declanseaza satietate este si mestecatul lent. Dar tare leeeeeent. Aproximativ 20 de mestecaturi pe inghititura.

„Ii dam timp suficient creierului sa inregistreze starea de satietate. Nervii masticatori fiind utilizati mai mult vor produce semnal de satietate, la un aport caloric mai mic”, spune Anca.

In plus, mai avem un beneficiu: ne ajutam si altfel organismul daca mestecam suficient, adica pana cand un aliment devine bol alimentar – va fi imbibat suficient in amilaze si lipaze bucale, enzime necesare degradarii carbohidratilor si grasimilor.

chewing_giraffe

Am incercat sa urmez sfaturile acestei profesioniste dragi mie si dupa ce i-am citit indicatiile am incercat la o masa sa mestec de fix 20 de ori. Mi s-au parut 2 ani 🙁 Asta si poate pentru ca eu, olteanca mereu pe repede inainte, termin masa intr-un timp si doua miscari, nici macar in doi timpi si trei miscari cum ne spune vorba veche. Te intorci cu spatele sa pui pe masa servetelul care lipseste si ma gasesti cu farfuria goala. Asta sunt eu. Dar muncesc sa schimb situatia. Nu am sa ma arunc in liga profesionistilor cu 20 de mestecaturi, dar peste 10 am sa incerc sa am mereu. Pe locuri, fiti gata, stop din mestecatul rapid! Apropo, voi cum stati la acest capitol?