M-a tot lovit zilele astea cheful de gateli (a se citi gatit). Aveti mai jos, in acest text, niste poze care sa va dovedeasca totusi ca nu va vand gogosi (nici n-as vrea, ingrasa ca naiba). Si cum stateam eu ieri pe inserat si imi savuram vinetele cu feta si parfum de Atena (nu stiu daca v-am marturisit pana acum, am o dragoste netarmuita pentru Grecia si pentru aromele ei innebunitoare) ma trezesc cu intrebarea asta in minte – gatitul ajuta au ba atunci cand vrem sa pierdem niste kilograme?
Adica, mai bine mancam ceva, sa-i spunem mai complex, sau mai bine trantim niste salate si niste sucuri de plante cu legume? O sa spuneti ca fiecare dupa cum ii e firea si „stomăcirea”, dar eu exact asta vreau sa smulg de la voi – pareri pro si contra.
Eu cred ca ma subtiez mai degraba cand mananc nepreparat, cand trantesc niste frunze verzi intr-un castron, niste rosii peste, poate si un castravete. Cel mult tavalesc un peste printr-o tigaie. Si in rest, ma strecor in camara dupa nuci si in frigider dupa fructe. Dar nu spun niciodata NU la o supa. Mai ales crema. Cred ca asa – fara complicatii in bucatarie – sunt mai castigata – scap si de inevitabilul gustat, si de uleiuri pe care le mai pui in oale si de alte calorii inutile.
Desigur, sunt altii care daca nu au mancare facuta si nu simt ca mananca ceva gatit nu pot urma un plan de slabire. Trebuie sa faca gatelile din vreme, sa stie ce au luni la pranz, marti la cina si tot asa. Si ii inteleg, caci oamenii spun cu toata sinceritatea ca altfel ar scapa controlul. In plus, li se pare ca daca e gatit, nu e chiar asa de dieta, nu ii urmareste „light”-ul asta peste tot. Voi in ce tabara va asezati si de ce?
P.S: Vinetele au fost e-x-c-e-l-e-n-t-e!
Eu sunt in tabara celor care ar manca numai salate! Nu ma deranjeaza sa mananc aceeasi salata o saptamana!
Dar trebuie sa gatesc familiei si ma mai scap la un gustat!
Cum ai facut vinetele cu feta? Par buuuune!
Eu am observat ca exact cand fac ceva diferit de preferintele mele zilnice se intampla minunatul subtiat. adica, eu nu gatesc, de lene, de lipsa timpului, dar cand o fac si e bun, mi-e de ajuns si nu mai calc in „ciocolate”. Si da, parca nu ma mai simt la dieta cand am in fata o mancare gatita.
Asa la modul general eu cred ca mancarea gatita cu cap este foarte potrivita pentru un stil de viata echilibrat. Plus ca gatitul le taie multora pofta de mancare, iar gustatul ala… daca tragi linie la final sigur nu se va compara cu cine stie ce baton de ciocolata. Nu mai zic ca gatitul implica planificat si asta creste intodeauna sansele sa NU recurgi la alegeri alimentare de moment(preponderent pacatoase).
ps: vezi la mine pe facebook ca am pus o intrebare, la care am nevoie de un raspuns de pofticioasa. 😀
F dragut subiectul propus…eu prefer gatitul moderat, nici prea caloric nici numai frunze de salata,in acest fel reusesc sa ma mentin si chiar sa slabesc uneori, imi cunosc cat de cat limita la infulecat…in plus gatind faci si putin sport, te apleci dupa o tigaie, cureti niste legume, invarti in tigaie, te ridici pe varfuri la cuptor( in cazul meu), mai dansezi putin prin bucatarie…e distractiv:)
eu am inceput sa gatesc la 12 ani. ghici la ce varsta am inceput sa ma ingras! …mda, 12 ani! 🙂
nu stiu daca gatitul are legatura cu planificarea. eu stiu ce mananc duminca inca de la inceputul saptamanii, dar incerc sa nu gatesc zilnic. pentru ca daca ma apuc sa fac o mancarica si tot e cuptorul incins, parca as face si-un desert, ca e atat de simplu!…
cateodata imi doresc sa fiu una dintre cele care se considera masterchef daca stiu sa fiarba un ou sau sa deschida o punga de popcorn…
si vis-a-vis de gatitul light, chiar ma gandeam zilele trecute ca oricat de multa zacusca fara ulei as manca, tot o prefer pe cea a mamei, care, la fel ca si bunica ta, nu stie sa gateasca fara ulei… deci gatitul asta light parca ne smulge o radacina.
as concluziona asa: 50% nepreparat, 30% gatit de mine, 20% gatit de mama.
Categoric prefer mancarea gatita dar nu prea apuc sa o gatesc. Cand manac o supa si felul 2 nu mai imi trebuie dulce sau chipsuri dar dupa o salata parca as rontai ceva…
De o saptamana mananc mancare gatita (am stat mai mult pe acasa) si deja se vede diferenta la haine:)
huuuuuuuha! Ce priceputa esti madam…. frumoasa gateala ne-ai pozat tu aci! Eu nu gatesc… salate, fresh-si cand tre’ sa il fac eu parca m-a lovit locomotiva..- si hm, ce mai apuc. Cred insa ca e minunat sa stii sa gatesti si sa ai rabdare sa o faci. E important sa stii ce contine mancarea, sa stii cum ai facut-o, sa pui ce vrei tu in ea! Asa ca bravo, nu cred eu ca de la cele gatite de tine te-ai ingrasat, ci mai degraba de la prostioare mancate „de-a gata”.
va multumesc, dragelor de complimente. reteta pt vinete e aici in caz ca cineva doreste, cineva pofteste: http://greekfood.about.com/od/vegetablerecipes/r/melitzanesfeta.htm
@Oana: ai dreptate, n-am privit niciodata gatitul asa :)))
@Andreea: eu as pune doar 1% gatit de bunica :))