sugar-lips-addict

Am vazut un film zilele trecute care a facut sa-mi stea o bucata de amandina in gat. Se numeste Fed Up si daca aveti ocazia sa-l vedeti, investiti acea ora si jumatate, cat mi se pare ca dureaza, merita fiecare minutel. Ei, filmul asta da cu pietre in intreaga industrie alimentara din America si demonstreaza cum, printre altele, oamenii nu slabesc desi mananca, zic ei, ca la indicatii, pentru ca toate produsele diet – fat free – sunt pline de zahar. Au scos grasimea, au bagat zahar ca sa aiba gust. Realizatorii ne dau si o lista luuuuuunga de „porecle” ale zaharului – felurite denumiri, cateva zeci, sub care il gasim pe etichete. Daca doar vezi documentarul si nu ai calcat prin SUA, ti se poate parea fictiune. Dar nu e. Am stat cateva luni in tara care pune zahar in FIECARE paine.

Dupa filmul de care va zic, imi pica ochii si pe urmatoarea stire Mediafax:

Febra zahărului: Un actor s-a îngrăşat cu 8,5 kilograme, deşi a ţinut o dietă săracă în grăsimi

Un actor australian care a dorit să demaşte efectele negative ale zahărului ascuns în alimente considerate sănătoase s-a îngrăşat cu 8,5 kilograme după ce a ţinut o dietă de 60 de zile săracă în grăsimi, care a inclus iaurt, cereale, batoane de musli şi sucuri din fructe, informează Reuters.

Documentarul realizat de actorul Damon Gameau, „That Sugar Film”, prezintă efectele generate de consumul zilnic mediu de zahăr al adulţilor australieni – echivalentul a 40 de linguri – asupra corpului uman.

„Bănuiesc că nu veţi fi şocaţi să aflaţi că australianul mediu consumă 40 de linguri de zahăr pe zi. Zahărul este acum ascuns în atât de multe alimente încât este dificil să obţii o măsurătoare zilnică exactă”, a spus actorul.

Într-un experiment realizat sub supravegherea medicilor, actorul devenit regizor Damon Gameau şi-a crescut doza zilnică de zahăr din alimentaţie, menţinându-şi rutina de exerciţii fizice, evitând însă băuturile carbogazoase, ciocolata şi îngheţata, considerate „eroi-negativi” în toate campaniile contra obezităţii.

Un bol de cereale cu iaurt şi un pahar de suc de mere au asigurat jumătate din necesarul zilnic de zahăr pentru actorul din experiment, punând în acelaşi timp sub semnul întrebării obişnuinţele alimentare actuale, mai ales în ceea ce priveşte micul dejun.

„Acest lucru m-a făcut să mă gândesc mai ales la copiii din ziua de azi, care cred că mănâncă un mic dejun sănătos în fiecare dimineaţă. Glicemiile lor sar pur şi simplu în sus şi apoi în jos ca un yo-yo”, a spus Damon Gameau.

Medicii care au supravegheat filmările de la acest documentar au spus că experimentul cu zahăr l-a făcut pe actor să se expună în faţa unui risc crescut de steatoză hepatică, întrucât grăsimea sa corporală a crescut în acea perioadă cu peste 7%.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis în 2014 un nou set de recomandări, potrivit cărora adulţii din lumea întreagă ar trebui să consume echivalentul a cel mult şase linguri de zahăr pe zi.

Acum, bantuita de toate aceste informatii, am incercat sa imi dau seama cat zahar am consumat ieri. Si am sa va spun rapid meniul: dimineata cafea cu miere si toast, apoi un mar gustare, apoi o salata in oras cu o felie de paine din comert – deci probabil cu adaos de zahar, iar seara sushi cu un continut pe care insist sa il vedeti in imaginea alaturata. Am mai rontait o felie de ananas inainte de culcare. Cat zahar am mancat? Va spun eu, ENORM. Desi, la prima vedere am mancat sanatos, TOATE mesele si gustarile mele au continut zahar. Mierea, marul – sub forma de fructoza, dar tot la zaharuri intra – painea, sushi-ul si, la final, din nou fruct.

10956273_825111630888763_8381416314048810886_n

Recunosc, m-a speriat acest bilant facut in graba. Si pregatesc niste experimente extrem de interesante. Asadar, mai treceti pe aici.