Ei, dragilor, e uichend, cum imi place mie sa scriu, e zi libera pentru majoritatea cu leneveala si un nu foarte mare chef de urmat regulile din timpul saptamanii. Asadar, atentie atentiune la ce vi se intampla in farfurii sau prin frigidere zilele acestea.

Un studiu facut recent de Journal of Public Policy & Marketing arata ca un adult consuma, in medie, cu 419 calorii in plus fata de o zi normala a saptamanii intr-o zi de uichend. Iese in oras, nu mai urmeaza un program strict in ceea ce priveste orarul meselor, isi permite un rasfat, doua, trei. Ceea ce, sa fim seriosi, nu ar fi cea mai mare tragedie de pe fata pamantul. Facem o ora de miscare in plus si s-au dus. Problema este insa ca riscam sa nu ne dam seama cand cele 400 de calorii extra se fac 1000, daca nu mai mult.

Va enumar numai cateva dintre capcanele uichendului: alcoolul consumat cand iesim (daca mai nimerim si happy hour, aia suntem!), micul dejun pe care deseori, pentru ca dormim mai mult, il unim cu pranzul intr-o masa mare si nu tocmai indicata, gustarile cinematografice – cea mai mare portie de popcorn din America, de pilda, ajunge la 1269 de calorii, potrivit Consumer Reports. Adaugati la ea si un suc gigant de aproximativ 700 calorii. Si ar mai fi de trecut pe lista de mai sus, mesele in oras – un studiu din 2010 facut in SUA de Economic Research Service al departamentului de stat care se ocupa cu sanatatea a descoperit ca o cina in oras e cu 144 calorii mai bogata decat una facuta in casa.

Acum eu nu zic sa nu va faceti o pofta, doua, trei spre patru, caci altfel va veti simti frustrati si se va alege praful de toate eforturile. (in plus, o masa care se abate de la dieta saptamanala nu este nicio problema pentru ingrasat, nu reprezinta o groaznica amenintare). Zic doar sa nu pierdeti socoteala si sa va culcati pe urechea uichendului fara sa va mai pese de moderatia cu care va tot bat la cap (si n-am sa ma opresc prea curand).

Am mai scris despre cum weekendul ne pune in pericol frumusete de dieta AICI. Va doresc sa aveti un sfarsit de saptamana minunat & echilibrat!