Am descoperit-o pe minunata Isabela, o fata cu maini magice, intr-o zi in care imi luasem avant pentru mancat cumpatat si ma pregateam sa-mi fierb un ou si sa-l savurez (vorba vine) cu niste urda frantuzeasca. Si ma pun pe vizionat retelele ei si vizionez si vizionez, incepe instantaneu sa imi ploua in gura, asa ca ma retrag repede in bucatarie, cu o reteta numai tocmai prietenoasa pentru talie (nu intru in detalii ca sa nu va ispitesc). Trebuia sa scap cumva de hartuirea pozelor splendide ale gatitelor ei 🙂 – pe langa bucatarie, e iscusita si la fotografie. M-am intors mereu lingandu-ma pe bot, vorba aceea, in bucataria ei, si nu mi-a parut rau. Acum am rugat-o sa se gandeasca la trei retete speciale pentru Jurnalul Pofticioasei, retete delicioase, sanatoase si nu foarte „caloricioase”. Asadar, fiti numai ochi!

”  De curand am descoperit aceasta cereala, quinoa. Sincer nu stiu ce a fost in capul meu de nu am incercat-o pana acum. E atat de buna si satioasa, incat cred ca o sa renunt la carne, treptat treptat. Dar nu si la peste, il ador!  Am facut pentru cititorii Pofticioasei, si nu numai, niste hamburgeri deliciosi de quinoa, care au mers de minune cu avocado si rosii.  Musai sa o incercati! Eu mi-am lins degetele!

A doua reteta, este o supa-crema de dovleac, aromatizata cu ghimbir, scortisoara si curry. Stiu, nu va speriati, o sa ziceti: dovleac? Supa? Daaa! Si e foarte buna, sanatoasa, o sa-mi multumiti dupa ce faceti reteta. 

Si incheiem masa cu o bautura buna, care ne va da multa energie si buna dizpozitie. Macha Latte, o bautura pe care o iubesc!

1. Hamburger de quinoa

Quinoa era un aliment de baza al vechilor incasi, care o numeau „cereala-mama”. Este o proteina completa de cereale (50% mai mult decat graul), are un continut ridicat de linzina, fier, fosfor, fibre, minerale. Bobitele de quinoa sunt bogate in vitaminele A, C, D, E, K si vitamine din grupa B-urilor. Datorita vitaminelor si mineralelor, quinoa stimuleaza sistemul imunitar. Consumul frecvent de quinoa, in special dub forma de germeni, scade riscul problemelor cardiace. Sunt o sursa extraordinara de calciu mai usor de asimilat de organism decat calciul din lapte. Quinoa este incadrata in categoria superalimentelor, alauri de semintele de in, germeni, mei, lucerna, aloe vera, orz verde, patrunjel, alge marine, stevie, floarea-soarelui.

Pentru 5 hamburger mari

Ingrediente:

– 150 g quinoa

– 500 ml supa de pui sau de legume

– 3 fire ceapa verde

– 1 lingura ulei de masline

– 1 ou

– 5 linguri pesmet

– sare si piper

Preparare: clatiti de cateva ori quinoa in apa rece si dupa o fierbeti in supa, la foc mic timp de 30 de minute. Transferati quinoa fiarta intr-un bol peste care adaugati ceapa tocata marunt si restul de ingrediente. Adaugati sare si piper dupa gust. Amestecati totul pana devine omogen si bine legat.

Cu mainele umezite in apa formati 5 burgeri babani. Incingeti grill-ul bine si il ungeti cu putin ulei de masline. Frigeti burgerii cate 3-4 minute pe fiecare parte, pana prind o culoare aurie.

Formati hamburgerii cu chifle, avocado taiat felii si rosii rondele. Sunt extrem de buni si satiosi!

2. Supa-crema de dovleac si curry

Pentru 4 persoane :: Preparare 15 minute :: Dificultate scazuta :: Fierbere 30-35 minute

Ingrediente:
– 2 linguri de unt
– ½ ceapa
– 1 morcov
– 700 g dovleac, curatat, scos semintele si taiat cuburi
– 1 cartof mediu
– ½ lingurita ghimbir ras
– 1 lingurita scortisoara
– ½ lingurita curry
– ½ lingurita sare
– 750 ml supa de pui
– piper
– smantana, pentru garnisire

Preparare: topiti untul intr-o cratita. Adaugati ceapa si morcovul taiat. Sotati pentru 3 minute, pana ceapa devine transparenta.
Adaugati dovleacul cuburi, cartoful, ghimbirul, curry, scortisoara si sarea. Sotati pentru inca 2 minute. Adaugati supa. Lasati sa inceapa sa fiarba. Cand fierbe, reduceti focul la mic, acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba pentru 30-35 de minute, pana legume sunt moi.
Cu blenderul transformati totul in piure. Adaugati piper dupa gust.
Serviti cu smantana.

3. Matcha Latte

Matcha este cea mai veche varietate de ceai verde Japonez, facut din plante foarte tinere de ceai, transformat intr-o pudra fina, de un verde stralucitor.
Este o băutură ceremonial care a fost consumata în Japonia timp de aproape 1000 de ani, şi a fost, de asemenea, o parte importantă a culturii budiste Zen.
Cel mai bun ceai Matcha vine de la Kyoto, Japonia, în cazul în care o plantatie de ceai tipic dureaza 10-15 ani să se maturizeze. Frunzele sunt apoi umbrite 4 săptămâni înainte de recoltare, care provoacă o creştere în producţia de clorofilă şi o culoare verde luminos.


Matcha este diferit de alte ceaiuri verzi din mai multe motive.
In primul rand nu exista nicio inmuiere.
Pulberea fina este pur si simplu amestecata cu apa, cu ajutorul unei ustensile sa-i zicem, de bambus, numita Chasen. Atunci cand consumati Matcha, de fapt consumati intreaga frunza de ceai verde. Aceasta explica de ce Matcha este de cel putin 10 ori mai puternic decat o ceasca obisnuita de ceai verde fiert.
Si din moment ce se folosesc cele mai tinere, proaspete si bune frunze de ceai , Matcha se mandreste cu valoarea nutritionala cea mai ridicata fata de restul ceaiurilor verzi:
– are de 70 de ori capacitate de antioxidanti fata de sucul de portocale;
– de 9 ori beta caroten fata de spanac;
– imbunatateste calitatea mentala si vigilenta;
– ajuta la stimularea metabolismului;
– ajuta la stabilirea zaharului din sange;
– stimuleaza nervii de energie si calmeaza;
– ajuta la mentinerea nivelului de colesterol sanatos;
– sprijina puternic imunitatea;

V-am dat destule motive sa consumati Matcha. Eu ma simt excelent dupa o ceasca generoasa din aceasta licoare verde, ma simt plina de energie, buna dispozitie.

Asa, sa revenim la reteta noastra. Am pregatit Matcha Latte. Indulcit cu putina miere este excelent! Eu bautoare de ceai verde la plic, cred ca o sa-l las si o sa beau numai Matcha.

Pentru o cescuta de Matcha Latte aveti nevoie de:
– 1 varf de lingurita matcha
– putina apa
– lapte
– miere

Cum facem: fierbeti putina apa si o turnati peste pudra. Amestecati bina pana nu mai sunt cocoloase. Adaugati lapte fierbinte si miere dupa gust. Bautura super sanatoasa este gata! ”

Sper ca ati „gustat” retetele Isabelei la fel de tare ca mine. Daca da, va poftesc sa intrati pe blogul ei, Isabela Cuisine, cand nu va e foarte foarte foame 🙂 Veti gasi acolo inspiratie pentru tot felul de retete, da, inclusiv usurele. Eu ii multumesc tare si va promit ca v-o readuc in filele Jurnalului Pofticioasei. Hai, la gatit cu voi!

P.S: Daca vreti sa vedeti si cateva retete de-ale mele, de pe cand ma apuca joaca de-a Ratatouille, intrati aici sau aici (ce laudata a fost mancarea asta) sau aici.