Ei, si am ajuns la finalul interviului meu cu minunata Anca Ignat, nutritionista draga sufletului meu. Mi-a placut fiecare cuvintel din proiectul nostru si sunt tare increzatoare ca vom re-colabora in planuri mai mari si mai frumoase. Va las sa va bucurati de ultimele 3 intrebari-raspunsuri si va doresc din inima sa ramaneti cu o farama din aceste invataminte pretioase.

13. „Pacatuiti”, alimentar vorbind? Stiti, uneori, trebuie sa stim si noi ca si nutritionistii sunt oameni 🙂 Site-ul se numeste pofticioasa.ro, asa ca va intreb direct: cum va „gestionati” poftele? Le alungati, le satisfaceti, le pacaliti?

Si nu ma duceti pe mine in ispite!

Adevarul este ca a pacatui inseamna sa faci ceva ce consideri interzis sau care ti-a fost interzis – de la pacatul originar. Dupa cum stiti nici Eva nu a rezistat, dar nici Adam, iar eu sunt o urmasa. Am aceste gene. Le avem cu totii.

Ce observ diferit este ca am incetat sa consider ca exista ceva interzis, fara un motiv. Odata ce am inteles de ce imi este nociv, nu devine un pacat, devine o asumare. Astfel:

  1. Pot manca, cu convingerea ca organismul meu este atat de minunat, incat inlatura ce este nepotrivit.
  2. Pot renunta, daca in urma explicatiilor, am schimbat centrul de atractie.

De mici suntem atrasi de lucruri interzise, pentru a ne largi zona de confort. Prin urmare, doresc ca lista dvs de alimente pacatoase sa nu o asociati cu o lista interzisa. 

Referitor la poftele mele, urmaresc sa fiu in dialog cu mine si sa aflu daca chiar este vorba despre o pofta alimentara, drept consecinte: o alung, o satisfac sau se pierde.

Si nutritionistii sunt oameni, care au anumite cunostinte si informatii din domeniul interdisciplinar- nutritia, iar cunoasterea ar trebui sa fie superioara reflexelor. Dar nu este. Instinctul alimentar este poate cel mai puternic instinct al speciei noastre, daca luam in considerare frecventa meselor intr-o zi.

Cunoasterea imbraca instinctul, pe cand constientizarea il slefuieste.

Pacientii renunta tot mai mult la vechea abordare fata de terapeuti -aceea de a-i considera o forma iconografica pe care o urmeaza, ei dorind doar a fi ghidati spre partea cea mai buna din ei, activand-o.

14. Se poate dieta fara sport? Eu sunt speriata de cate ore stam asezati…

Un stil de viata, fara o activitate fizica moderata, este dezechilibrat. Si asta pentru ca activitatea fizica:

  • sintetizeaza neurotransmitatori ai starii de bine
  • ajusteaza balanta hormonala
  • stimuleaza eliminarea toxinelor si a reziduurilor
  • ne conecteaza (prin respiratie ampla si profunda) cu organele noastre, cu sistemul osteo-articular, cu reala forma a muschilor, observand capacitatea trupului nostru de a putea fi modelat, chiar cu usurinta.

Multi dintre voi stiti deja ca sunt o practicanta

  • a exercitiilor yoga, a exercitiilor de intindere pe respiratii adanci. Este uimitor ca dupa 30 de minute practicate zilnic, orice trup simte o diferenta atat in vitalitate, cat si in tonifierea locala si generala a corpului.
  • a plimbarilor si a drumetiilor, in mijlocul naturii
  • iar in anul 2013 redescopar inotul

De asemenea sustin, prin intermediul profesiei, sporturi precum: atletismul, echitatia, tenisul de camp.

Trupurile unor sportivi par a fi sculptate si bineinteles ca le ador.

Insa si sportul, ca si alimentatia, poate atinge nivelul de preocupare excesiva. Riscul de a provoca o obsesie pentru un sport este la fel de posibil ca si riscul de a deveni dependent de cure de dezintoxicare. Iar in aceste stari, corpul produce toxine, isi perturba pH-ul (devine acid), creste gradul de inflamatie-efecte negative asupra homeostaziei, in plus nu se inregistreaza slabiri uimitoare la o intensitate agresiva. 

15. In final, va intreb cinstit, Romania ingrasa (va spun din experienta ca Franta slabeste, de pilda)? Caci citeam pe blogul dvs ca preziceati o crestere a procentului de obezitate in functie de canalele de transmitere a informatiilor (presa, TV, radio, conferinte), toate transmitand lucruri „mai putin bune”.

Este greu sa fac o afirmatie generala cu privire la relatia dintre tara si suprapondere sau obezitate, fara a implica persoana, grupul sau populatia. Aceasta tara ma provoaca si imi ofera libertate, iar aceste valori sunt importante pentru mine. Oamenii sunt deschisi, calzi, doresc sa le fie bine. Eu vorbesc din unghiul meu, atat cat vad eu. Am pacienti din diferite arii geografice. Ei cauta, isi cauta un echilibru. Este un set de intrebari, in fisa nutritionala a pacientului, menite sa evalueze stresul (de acasa, de la serviciu, din timpul saptamanii, de la sfarsitul saptamanii). Daca ar fi sa fac o medie a pacientilor mei, nivelul mediu de stres ar fi 8. E mare. E ingrijorator.

Este nevoie sa intelegem mecanismul stresului si sa-l reducem.

O prietena, careia ii impartartaseam din palavrajeala mintii mele, mi-a spus:

„Ia-ti mintea si pune-o intr-un cui. Ce vezi?”

Vizual – un intestin negru si lung, foarte lung, care tot iese din mine. Si fiindca simteam ca este in afara mea, am trait in mine o mutenie sfanta.

Este timpul sa ne educam in gandire, sa improvizam liniste si stari de bine si sa auzim tacerea in noi, tot mai mult.

Este timpul sa investim in umor, sa scoatem in lumina sociala povestile frumoase, sa ne impartasim si experientele placute la o masa, la o serata sau la o intalnire. Nu spun sa ascundem drama din vietile noastre, daca ea exista, doar ca exista si frumusete in viata asta, care odata traita si spusa, ea returneaza sanatate.

De exemplu, in Cluj, ne bucuram de multi nutritionisti si specialisti din ramuri colaterale bine pregatiti, de multe sali de sport pe care le stiu pline, de oameni care cultiva un stil de viata sanatos, oameni pasionati de cunoastere, de dezvoltare personala, oameni care-si iubesc propriul oras, propria meserie. Sunt extrem de recunoascatoare ca am experiente de acest fel, ca lucrez intr-o clinica in care chirurgul meu favorit, dr Argentina Vidrascu, sustine nutritia, ca forma de preventie si tratament.

2 proiecte dragi mie, pe care le-am dezvoltat prin asociatie:

  • Ma hranesc sanatos, adresat copiilor din clasele III-VI.
  • Nutritia 50+, dedicat persoanelor in varsta,

mi-au relevat ca atat scolarii, cat si frumosii varstnici au deschiderea spre un stil de viata sanatos, detin informatii pe care le aplica, in plus sunt apelata de aceste segmente de varsta, ceea ce imi dovedeste ca ei sunt in continuare preocupati.

Romania noastra detine si resurse nemaipomenite. Avem soluri fertile, cu pH-uri bune, care furnizeaza un aport necesar de minerale. Avem legume, fructe, cereale. Avem amintiri despre bunici care au gradinarit si care ne-au hranit simplu.

La capitolul resurse, subliniez importanta scrierilor, inclusiv a blogului dvs (pofticioasa.ro), care ii ghideaza, cu atata consecventa, pe cititorii dvs.

Romania ne ofera circumstante sa ne construim propria lume, propria viata, propria experienta. Cu siguranta, ea nu ingrasa!

*Pentru cine a ratat celelalte episoade ale interviului, prima parte poate fi gasita AICI, a doua AICI, a treia AICI, iar a patra AICI.