Cand m-am intors din Franta am boscorodit-o – e greu sa gasesti in Romania minunatiile de produse de pe Coasta de Azur. Cate am putut sa-i reprosez, ce am mai certat-o, cat m-am necajit pe tarisoara noastra, nu va mai spun. Dar acum, cand tastez de haaaaaat departe, de peste un ocean, va zic cinstit ca ii duc dorul. Si uite asa, de ziua ei, ii dedic textul de sub ochii dumneavoastra.

1. Pentru merele mici si cam batute si chiar gaunoase, din piete. Le prefer in locul celor americane lustruite care stralucesc de la 7 raioane distanta. Si chiar celor frantuzesti dupa gustul carora nu m-am omorat jamais.

2. Pentru mierea de la apicultorii veritabili si aroma ei dupa care suspin cam o data la 10 de dimineti. 

3. Pentru alimentele de pe rafturile magazinelor cu o lista de ingrediente cam de 5 ori mai mica (si mai periculoasa) decat ce citesc eu aici in SUA. In Romania parca nu simt ca fiecare produs vrea sa ma otraveasca, imi vrea raul cumva.

4. Pentru merdenele (da, sunt Pofticioasa, ce vreti, nu ma mai certati), pentru covrigii cald cu mac si pufuleti.

5. Pentru casul DULCE de vaca. In orasul natal al domnului sot, Brasov, nu am gasit nicaieri, dar nicaieri un cas cinstit de vaca, si gata sa se topeasca in gura. Asa cum sunt eu invatata din Oltenia. Numai falsuri de oaie. Rusine! 🙂

6. Pentru visinata, must si socata.

7. Pentru rosiile romanesti pe care cand le gasesti simti ca ai poposit in Rai si n-ai mai vrea sa pleci. Mai sunt putine adevarate, stiu, chiar si cele vandute ca fiind rosii de gradina au uneori gust de cauciuc de iarna, dar si cand dai de unele bune bune bune!

8. Pentru painea autentica, painea Paine, coapta pe vatra.

9. Pentru magiunul de prune (da, sunt mare amatoare).

10. Pentru miezul de nuca ce are GUST (nici in Europa, nici in State n-am gasit nuci mai gustoase ca la noi), pentru minunatele prune uscate si pentru catina dupa care am plans indelung.

Romanie, sa ne traiesti, sa ne infloresti, mai curat sa ne hranesti! Dai si tu o prajitura traditionala de ziua ta? 🙂

Ia, spuneti-mi, voi de ce iubiti patria, alimentar vorbind?