Incep prin a va spune crezul meu cel mare: nicio dieta/schimbare in alimentatie, oricat de mega-ultra-giga-fantastica ar fi ea, nu ne va fi de absolut niciun ajutor in aceasta viata daca nu o vom privi prin ochii care trebuie. Adica, daca nu vom spune in loc de „trebuie sa mananc asta si asta ca sa ma strecor in rochitica aceea mov”, cuvinte de genul „am sa consum asta si asta pentru este cea mai buna alegere pentru sanatatea mea, asa imi ajut organismul sa ramana puternic”. Rochia vine si trece, se stramtoreaza sau se mai lasa, dar sanatatea nu ne poate fi jucarie si poate ca a venit momentul chiar sa plecam urechea la vorbele de tipul „prin fiecare aliment pe care il mancam ii dam corpului fie otrava curata, fie un mare ajutor”.
Am inceput sa le dau atentie marita produselor bio abia anul trecut, cand m-am pomenit prin strainatate. In cartierul meu frantuzesc din Nisa, era mai mereu aglomeratie la un supermarket cu astfel de marfa. Curiozitatea m-a impins inauntru. Pe atunci credeam si eu, ca multi, ca aceasta categorie nu este altceva decat o cioara vopsita, vorba aceea. Aceasta neincredere mi se tragea de pe vremea cand am lucrat la stiri si editam tot felul de reportaje cu vanzatori romani de false produse bio demascati de autoritati prin te miri ce locuri.
Dupa vizita la supermarketul de care va spuneam, pe care am facut-o cam incomoda, deoarece cucoane bine infipte in lumea bio imi dadeau coate peste coate ca sa ajunga la produsele dorite, aveam sa descopar in Carrefourul de la mama lui de acasa un raion imeeeens de astfel de alimente. Daca m-ati fi vazut in acele multe zile in care am cotrobait prin rafturi, dupa ce ma documentam pe serios acasa… Brusc, o lume noua si cu reguli serioase, nu cu etichete falsificate romaneste, s-a deschis in fata mea.
Pentru ca sunt foarte foarte foarte multe de spus si nu mi-ar ajunge nicidecum un articol – v-ati si plictisi foarte tare daca m-as apuca sa va povestesc tot – am sa va dau deocamdata cateva informatii cu liniuta, urmand ca in articole viitoare sa lamurim alte si alte chestiuni.
– un produs BIO inseamna pe intelesul tuturor un produs obtinut fara substante chimice, interventii genetice, cat mai aproape de ce a avut Mama Natura in plan atunci cand l-a pus pe lista de daruri pentru oameni. Definitia Ministerului Agriculturii este usor de digerat: Rolul acestui sistem de agricultura este de a produce hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman (…) prin procese create să respecte mediul.
– daca eu, Pofticioasa, ma trezesc maine dimineata cu pofta sa imi pun pe picioare o afacere BIO, am nevoie de un certificat si trebuie sa trec prin focurile verificarilor. Adica, mi se elibereaza documentul dupa ce sunt evaluata dupa norme europene, sunt acreditata si apoi niste inspectori stau cu ochii pe mine ca pe butelie ca sa fie siguri ca nu una zic si alta fac. Mi se verifica terenul – trebuie sa fie curat ca lacrima de substante chimice de cativa ani inaintea inceperii productiei, mi se iau la purecat ingrasamintele pe care am in plan sa le folosesc – doar cateva sunt permise, in general orice inseamna substanta chimica: fertilizator, pesticid, este interzisa, trebuie sa dau socoteala pentru toata lista de ingrediente – exista doar un anumit procent tolerat de substante sintetice etc. An de an trebuie sa dovedesc din nou ca merit hartia. Asadar, daca sunteti in dubiu in fata unui produs BIO cautati referintele certificatului eliberat de o institutie europeana de certificare. De pilda, va vorbeam saptamana trecuta despre un ulei BIO, in articolul de AICI – m-am asigurat inainte ca Biomania e un magazin certificat si aduce numai produse cu patalama.
– trag un semnal: NATURAL nu inseamna BIO. Ne suna mai bine atunci cand avem de ales intre mersul la piata si laditele cu produse parca umflate cu pompa si pictate cu pensula din hipermarketuri, insa nu inseamna bio. Niciun certificat nu ne asigura de ingrasamintele folosite, terenul utilizat si cate si mai cate. Se merge pe incredere, pe ideea ca e mai bine decat ce gasim pe rafturi, dar nu este BIO.
– eco, bio sau organic? e totuna.
– pe langa certificatul de care va spuneam exista si sigle de autentificare pentru produse bio, sigle cu care ar fi bine sa va invatati daca nu vreti surprize neplacute. In ordine, aveti mai jos sigla Uniunii Europene plus Romania, a Frantei, a Germaniei, a Americii.
Dupa ce vezi ca in strainatate se poate si ca sunt o sumedenie de reguli stricte care iti garanteaza calitatea nemaipomenita a unui produs (si la noi lucrurile incep incet-incet sa se miste in directia buna), dupa ce te sperii tot mai tare de etichetele produselor non-BIO, si dupa ce incepi sa nu te mai gandesti doar la rochitica mov mulata, ci mai presus de orice la sanatate, ciulesti tot mai tare urechile la informatiile eco. Eu am sa va astept si cu altele, in curand.
Eu am nevoie de o lamurire vis a vis de zahar.Poate esti mai bine documentata ca eu nu am reusit sa ma lamuresc \deci brun sau brut?Cre-i diferenta si care ar trebui consumat?
Mia, din cate stiu, parerea generala a expertilor in nutritie este ca nu sunt diferente notabile intre tipurile de zahar. Adica nu poti spune ca la paine ca ai ceva de castigat daca o mananci din faina integrala/neagra sau ca la orez. Zaharul poate fi brut – mai pastreaza substante naturale din planta de extractie, pe langa zaharoza si rafinat – contine doar zaharoza, de restul substantelor se „scutura” prin procedee chimice.
Zaharul brun poate fi si el, la randul lui, brut – si aici exista unele plusuri, nu mari, la nivel de compozitie – poate fi nerafinat si, in final, rafinat – de multe ori, zahar alb colorat. Diferentele reale intre toate tipurile de zahar stau in gust si in posibilitatile de folosire la gatit. Atat. Caloriile si aportul nutritional nu difera semnificativ. Eu personal am ales sa limitez la minimum consumul de zahar. Prefer mierea de incredere, siropul de artar… In cantitati mici, fireste.
Eu aș vrea să citească asta toată lumea și să nu mai aud povești cu: îi dau copilului tot ce se găsește pe piață, bio sau nu, „ca să îl călesc”. Da, s-a inventat acest concept: călitul cu detergenți și mâncare rod al chimiei și nu al naturii.
N-am auzit pana acum de „calirea” de care zici, dar mi se pare groaznic!
niciun fel de zahar nu e bun:-)
zaharul nu contine nici un fel de principii nutritive , are doar calorii, iar preferinta pentru gustul dulce cu care ne nastem nu poate fi decat intensificata si intretinuta prin prezenta dulciurilor in alimentatie…dar, orice invat are si dezvat:-)))
Din pacate produsele bio de la noi sunt inca scumpe, putine si greu de gasit. In Austria de ex diferenta dintre produsele bio si cele necertificate este infima (cateva zeci de centi), pe cand la noi preturile se dubleaza in cazul produselor bio. Nu mai vorbesc de fructele si legumele bio care sunt de negasit in supermarketurile romanesti. Deci mai avem cale lunga.
Si aici produsele bio sunt ff scumpe,in sensul ca nu reusesti sa mananci Bio 100% dintr-un salariu normal! va dau ex:10 oua normale costa 1.39 euro,pe cand 6 oua bio depasesc 1.50 euro.E frumoasa ideea de bio,imi place si mie,dar cati isi permit asemenea produse?…
Sa nu vorbim de lapte,care costa intre 60-90 centi un litru,normal,pe cand cel de soia trece de 2 euro…de-asta stau si pe rafturi si nu le cumpara nimeni.Bine,aici era vorba de bio,dar ma refeream la mancarea sanatoasa,in general…
Cristina, cand eram in Franta am remarcat si eu asta – o diferenta foarte, foarte mica intre produse organice si neorganice. Apoi, am convertit preturile din euro in lei si mi-am dat seama ca nu sunt chiar atat de mici cum par atunci cand auzi ca sunt cam ca cele normale. Cele normale la ei, la salariile lor. Brusc, preturile pe care le vezi in Ro nu mai suna asa mari. E o lunga discutie despre preturi – la noi e inca timida piata, oamenii aia trebuie sa puna costuri mai mari caci au si cheltuieli mai mari si pierderi mari (nu folosesc toate substantele alea care iti asigura o recolta „perfecta”). Eu chiar sunt bucuroasa ca am gasit magazinul de care va spuneam mai sus in text. Si, Alinutza, nu trebuie sa mananci 100% bio. Dar acolo unde poti, cand poti, e bine sa faci schimbarea. Eu sunt de principiul mai bine mai putina mancare si mai curata.
@Alinuta, prefera mereu laptele normal celui de soia ;). De fapt fugi ca de dracu de orice e facut din soia. E mult mai sigur asa.
@Crossthelimit: cred ca trebuie sa ii spui Alinei ce si cum. eu sunt topita dupa cel de migdale. si de orez am baut bun-bun. si mi-am facut acasa si unul din seminte de susan, dar cred ca am pus o cantitate prea mare si nu a iesit tocmai ce trebuia.
Nu m-am gandit la dieta cand am pus intrebarea cu zaharul ci pur si simplu incerc sa gasesc ceva mai sanatos.De miere m-am lecuit desi imi place la nebunie dar din pacate nu am o sursa sigura.
Eu imi fac lapte de soia in casa , din soia bio, este delicios si-l prefer celui de vaca(oricum am si o usoara intoleranta la lapte).Pofticioasa draga mi-ai dat o idee buna cu laptele de orez.O sa caut sa vad cum se face.
Crossthelimit,multumesc de sfat,e binevenit oricand.Personal,consum lapte de vaca,cu grasime redusa,cel de soia sincer nici nu l-am incercat,mi-a sarit efectiv in ochi diferenta de pret….@Pofti,imi place ideea de mai bine mai putin si mai de calitate si cred ca merge aplicata cam in orice domeniu 😉
@Alinuta, 90% din soia este modificata genetic si planeaza multe suspiciuni pe acest tip de produse, gen risc de cancer.
Soia in mod natural este toxica pentru consumul uman, traditional asiaticii o fermentau, acum se prelucreaza industrial. In procesare se utilizeza un solvent, hexan ce se permite sa ramana in produsul final pana la
„30 mg/kg in defatted soya products as sold to the final consumer”.
Momentan nu s-a determinat ca acest produs(care este parte din benzina) ar prezenta pericol pentru om, dar eu m-as tine departe de el.
Pe langa aceste aspecte, care poate suna a teoria conspiratiei, ar mai fi si efectul estrogenic al produselor de soya. Iar daca iti doresti ceva cu tarie cand vrei sa slabesti si sa fi sanatos este sa elimini toate posibilele surse de dezechilibre hormonale.
Laptele de vaca eu in prefer integral, daca se poate neomogenizat si nepasteurizat :D, cum nu prea se poate il evit.
De fapt, Rapadura e cea mai curata forma de zahar, fiind de fapt suc de trestie deshidratat. Sta alaturi de mierea raw si siropul de artar in categoria indulcitorilor permisi. Cu masura, desigur. 😀
@Mika: Sanda nu spunea ca e rau pt dieta neaparat, spunea ca e rau pentru sanatate. Unii cercetatori din domeniul medical ii spun „otrava alba”. Lapte de orez n-am facut – daca ai vedea cat mai chinui si pt un lapte de migdale, ramane bucataria plina 🙁 – am cumparat. Am baut in strainatate, iar acum chiar vreau sa testez unul si aici.
@Raluca: traiasca mierea raw! bine, si siropul de artar cateodata 🙂