Tot ce e micut, dragut, colorat, comestibil si sarac in calorii e prietenul Pofticioasei. Pe cand ma plimbam eu prin raionul legume-fructe-iar legume-si alte fructe din Carrefourul frantuzesc mi-a sarit in ochi sectiunea “nemaigustatepanaacum”. Roade ale pamantului vazute prin carti, poate si prin “Laguna albastra”, si, cu sanse probabil, sa apara si in Dallas la un moment dat, daca J.R. ar fi dus o viata mai sanatoasa. In fine, din oferta l-am ales pe domnul cel rosu, Tamarillo si pe duduia galbioara, Carambola. Aseara amandoi au fost sacrificati, gustati si comentati. Asadar, desi regula spune “ladies first” am sa incep cu domnisorul Tama, mult mai pe gustul meu.

Tamarillo sau Cyhomandra betacea si-a stabilit domiciliul favorit in Noua Zeelanda, asa cum ne spune si siteul sau (da, un fruct are pagina de internet). I se mai spunea si rosia de copac, pana cand cineva a decis ca acesta nu este un nume bun de scena. Tamarillo mi s-a parut ca seamana la gust cu pepenele galben si a fost tare neprietenos cand am vrut sa ii mananc si coaja, deci scapati de ea. Are 40 de calorii pe fruct si o gramada de substante bune si foarte bune. Antioxidanti, fier, potasiu, fibre, vitamina C si alte surate importante de-ale ei. Poate fi mancat ca atare sau pus in diverse retete. Gasiti variante pe pagina lui oficiala. L-as mai lua in cosul meu de cumparaturi? Da. E drept, nu mi-a placut atat de tare ca cherimoya, de care v-am scris acum cateva saptamani. A fost scump? 1,17 euro. Mai am ceva de comentat? Mi-a patat cam tare mainile si s-a luat foarte greu.

Colega sa de suferinta in bucataria mea, Carambola, mai este numita si fructul-steluta si le este indicata cu mare caldura celor care tin diete (multumim!). 100 de grame au 31 de calorii, magneziu, fier, beta-caroten si vitaminele A,B,C. Sucul de carambola potoleste setea si reduce febra. Extractul din carambola poate lupta impotriva E. coliKlebsiella sp.Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, s-a demonstrat in laborator. Mare, mare grija insa daca suferiti cu rinichii – carambola va poate provoca una adevarat “carambol” in organism, din cauza unui acid, care va poate fi chiar letal. Deci uitati-o. Spre deosebire de tamarillo a carui coaja merge la gunoi, carambola se mananca, cu totul. Va spuneam ca e recomandata in regim, asta si pentru ca are un continut extrem de scazut de zahar. Gustul e o combinatie intre mar, para si citrice (grepfrut). Partenerul meu de testat fructe exotice l-a comparat cu o gutuie. As mai lua fructul in cosul meu de cumparaturi? Da, dar nu foarte des (mie imi plac fructele oleaca mai dulci, doar oleaca). A fost scump? 1,07 euro.

Dar voi? Ati gustat fructe mai putin intalnite la a caror savoare v-a ramas gandul?

i