Draga mea deja mica sportiva, 

Iti spun asa pentru ca, ascultand probabil de indemnul cu minimum 30 de minute de miscare in fiecare zi, imi dai lovituri puternice si regulate care sa ma faca sa nu uit nicio clipa sa sar si eu in echipamentul meu si sa fac exercitii care sa ne mentina in forma (promit ca mergem la yoga dupa ce termin acest text). 

Am vrut sa iti scriu aceste randuri, pe care le vei gasi candva online, ca sa te ghideze nitel intr-o lume pe care nu iti va lua mult sa o consideri de-a dreptul nebuna. Mie nu mi le-a spus nimeni si mi-au lipsit, asa ca am sa am grija sa ti le repet pana cand le vei intelege, crede si urma. 

Inainte de toate, lasa-ma sa-ti spun ca greutatea este doar o cifra care nu merita nicicand sa iti controleze viata. Da, va conta in primavara cand te nasti, il va interesa pe pediatrul tau, feluriti medici te vor intreba despre ea de-a lungul vietii, dar ea nu te defineste, tu nu esti acel numar de pe cantar, fie el digital, fie mov, fie cu baterii. Te-am vazut deja la ecografii si esti tare frumoasa, asa ca nu lasa niciodata un numar de kilograme sa stearga verdictul meu si realitatea ta. Nu lasa nicio oglinda sa te minta, niciun baiat sa te tachineze ca mama mintea. 

Sursa foto: Shutterstock

Sursa foto: Shutterstock

Apoi, tine minte ca am sa ma dau peste cap (cam greu cu burta asta, dar ma voi rostogoli) sa nu ai o copilarie ca a mea, in care mancarea buna sa iti tina loc de caldura familiei, de mangaierea mamei sau de alintul tatei. Emotiile tale vor fi traite, nu hranite si pacalite. Nu vei primi lapte de pasare ca sa nu mai plangi dupa parintii absenti, nu vei mai crede ca prajiturile iti pot vindeca suferinte adanci. O sa ridem mult distrugand bucataria impreuna, o sa tocim niste sorturi si o sa descoperim umar la umar ca mancarea doar ne da energia pentru zile pline si fericite, nicidecum nu umple goluri sufletesti sau nu rezolva probleme (nu, nici pe cele de matematica pe care, daca ma mostenesti, o sa le urasti!). 

Imi mai doresc un lucru – sa nu cunosti niciodata, dar absolut niciodata, intelesul cuvantului „dieta”, pur si simplu acest cuvant sa nu existe pentru tine. Sa cresti atat de echilibrata, indragostita de miscare si de viata, incat sa iti dai seama ce tampenie colosala ar fi sa pierzi timpul asta atat de pretios cu o inspida numaratoare de calorii. Mai bine numaram impreuna caii verzi din camera ta pe care incep sa o pregatesc sau numaram fulgii intr-o noapte cu cod portocaliu cum se anunta asta in care intram (5 spre 6 ianuarie 2017). 

Hai, acum la yoga cu noi! Ce e aia yoga? Iti explic eu cand ajungem in epoca lui „De ce?!”.