Laptele mi-a fost dintotdeauna simpatic. N-am avut insa o relatie de nerupt – adica puteam sa nu-l vad cu lunile prin paharele mele. Apoi, cand a inceput nebunia cu „NU mai beti lapte, face rau, nu e pentru oameni mari”, am oftat, am citit niste multe studii/pareri, apoi mi-am facut o cacao (cu lapte!) si m-am gandit la strabunica mea care a ajuns la 90 de ani si a sorbit aproape zi de zi laptele atat de hulit acum.

Nu cred in extreme, va tot spun asta, nu mai cred nici macar in reguli care par sigure (nu combina cutare cu cutare), pentru ca, oricum, se schimba de la an la an toate teoriile. Cred in schimb in ce are de spus corpul meu. Vocea organismului ar trebui sa fie mai puternica decat a oricarui „specialist” intr-ale mancarii si bauturii.

Iar vocea organismului meu a inceput sa cante de fericire cand am descoperit laptele vegetal. Cel de migdale (fotografiat imediat) a poposit primul in viata mea si m-a cucerit. A urmat cel de seminte de susan (nu neaparat grozav), apoi, intr-o vacanta italiana laptele de orez (acesta gata ambalat).

lapte de migdale, pe o terasa din SUA

M-am simtit tare bine cu toate si, comparand eu cateva zile aceasta senzatie cu simtitul dupa ce beau un lapte de vaca, am decis sa merg mai des pe varianta vegetala. Exista insa niste mici probleme: lipsa de timp dimineata pe fuga, cand vreau sa ma rasfat cu astfel de bauturi, plus dezordinea facuta in bucatarie cu blenderul si chinul strecurarii (niciodata nu am tifon sau punguta smechera sau mai stiu eu ce). Dar pofta*, tot pofta! Asa am ajuns sa imi pun increderea in ceea ce vedeti mai jos:

lapte de migdale+orez, fara zahar

De cand mi-au cazut ochii pe el, ma asteptam sa-mi placa, dar nu sa-l ador. Pentru ca asta s-a intamplat – l-am adorat. Combinatia intre cele doua gusturi: migdale si orez este divina. Va las sa vedeti cu ochii vostri ingredientele:

click pe poza pentru a o mari

Nu se vad detaliile calorice, dar vi le spun eu – 200 de ml, cat este o portie sa-ti ajunga = 176 de calorii. Acum, eu am sa-mi marturisesc pacatul: de bun ce-a fost, am dat gata, dintr-o data, doua sferturi din aceasta cutie – nu ma intrebati ce burtoi plin si ce spor ioc am avut dupa aia 🙂

Asadar, pareri, opinii, comentarii:

– gustul este tare special, cumva untos, iar laptele – satios. Dar, daca vi se pare ca nu e suficient pentru un mic dejun care sa va tina de foame pana tarziu, il puteti combina cu niste fulgi de ovaz, cum mi-am imaginat eu in poza de mai incolo.

– daca aveti nevoie de motive sa gustati lapte de migdale, aflati ca migdalele sunt bogate in nutrienti importanti, inclusiv antioxidanti (vitamina E) cu efect benefic asupra aparatului cardiovascular. Sunt o sursa naturala de combatere a stresului si a oboselii. Iar acest lapte bio (v-am mai spus de ce cred in bio) de migdale este o rezerva bogata de fier, un „depozit” de vitamine si minerale, dintre care se face remarcat magneziul, folosit de organism pentru mentinerea sanatatii oaselor si in eliberarea energiei musculare.

varianta de mic dejun

– daca aveti nevoie de motive sa gustati lapte de orez, aflati ca furnizeaza rapid energie. Este bogat in carbohidrati (10- 12%), fiind indicat in activitatea fizica intensa. Dintre toate tipurile de lapte vegetal, cel din orez este cel mai dietetic, contine in schimb fibre, vitaminele A, B, D si minerale. Spre deosebire de laptele de migdale, are un continut mai mic de grasimi.

Una peste alta, bautura este minunata si, sincera sa fiu, nu cred ca o apuca finalul zilei inca in cutie. Daca vreti sa o incercati, o gasiti AICI.

*Pofta implinita prin amabilitatea BIOMANIA.