Se intoarce o buna prietena zilele trecute din Turcia. Ne vedem la mine, vorba ceea, ca sa-mi spuna tot. Si cat timp bolboroseste cafeaua cu cardamon in ibricul sic pe care mi l-a adus cadou, ii ascult povestile turcesti. Vreau sa aud de locuri faine, de barbati (deh!) si alte chestiuni mai mult sau mai putin turistice. In schimb, ascult aproape 3 ore de laude la adresa mancarii din Istanbul, a produselor din bazar si, ceva nou pentru mine, laude la adresa uleiului de masline cu lamaie. Ei, zic, n-am fost inspirata. Nu trebuia sa-mi doresc un ibric, ci niste produse alimentare. Discutia trece, fata pleaca, mie imi ramane gandul la uleiul pomenit de cel putin 5 ori in conversatia noastra.

Nu era prima data cand auzeam ca exista pe lume ulei cu lamaie – am si vazut felurite sticle prin magazine, dar, cumva, nu m-au imbiat niciodata suficient de tare. Acum, roasa de curiozitate, cuprinsa de pofta* si ramasa si fara ulei in casa, incep cautari serioase. Si, il gasesc pe El:

Pentru ca e bio (am sa va scriu un articol zilele astea despre produsele bio pe care am ajuns sa le indragesc nebuneste in Franta), pentru ca vine din tara vietii mele – Italia si pentru ca arata tare demn de incredere (nu seamana cu ce am vazut pe rafturi pana acum) il invit la mine. Il poftesc in bucatarie si 2-3 zile, cat redescopar sala de sport si nu-mi prea arde de gatit (fie el si usor) il uit. Pana ieri la pranz, cand ma cuprinde avantul. Ma gandesc ce feluri care se fac rapid l-ar pune in valoare si votez pentruย dovlecei cu usturoi si marar:

inainte

dupa

dakos – un aperitiv din Creta pe care il iubesc cu toata fiinta mea si care arata asa:

vedere de ansamblu

detaliu

si o salata cu de toate, pe care o vedeti aici:

masa, la final

Acum, pareri, opinii, comentarii:

– uleiul, unul extravirgin (mai putin procesat, obtinut la prima presare a maslinelor, considerat de o calitate superioara) are un gust absolut grozav la care, recunosc, nu ma asteptam. Este cumva aparte, incredibil de aromat-parfumat si schimba cumva complet (in bine) gustul celor preparate.

– mereu mi-a fost ciuda ca n-am reusit sa dau peste cap o lingurita de ulei de masline fara nimic adaugat (paine etc), asa cum tot recomanda specialistii in nutritie pentru ca stiti cat de laudat e – se spune ca previne cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul, obezitatea. Nu reuseam sa o dau peste cap pentru ca nu imi era tocmai pe plac gustul, il gaseam cam gretos, dar acum, cu varianta + lamaie, m-am indragostit de uleiul gol.

– dovleceii ii vedeti in poza asortati cu ulei, insa nu va ganditi ca i-am prajit in el. Nu, s-au perpelit singurei, caci, asa cum poate stiti, uleiul de masline nu este recomandat la temperaturi inalte ย – i se pierd din calitati si, se zice, caci dezbaterea nu e incheiata, ar deveni chiar daunator. Dupa ce s-au „bronzat” de capul lor, feliile s-au racorit cu niste picaturi aromate, usturoi si marar.

Daca vreti sa ii dati o sansa uleiului care mie mi-a devenit prieten de nadejde, il puteti gasi AICI.

*Pofta implinita prin amabilitatea Biomania.