Fac ce fac si revin la pasiunea mea enormissima pentru paste. V-am mai povestit eu in diverse dati cum am dat fuga dupa semnatura casatoriceasca data la Roma sa infulec niste spaghete care mi s-au intins gratios pe rochitica alba de ceremonie. Ei, ce sa-i faci, cu nebuniile culinare ale omului nu te pui, mai ales daca sunt asa de renumite incat a fost inventat un nume de blog care sa le cuprinda 🙂

Astazi dau iar tarcoale subiectului „paste” pentru ca numai la ele am visat vreo patru nopti dupa ce m-am pomenit cu cosul Inedit in bucatarie. (Apropo, cosul asta cu zacusca, sos de rosii, soia, pateu de soia, lapte de soia si cate si mai cate poate sa fie si al vostru, va spun putin mai incolo ce e de facut ca sa-l capatati).

IMG_4281

Constiinta mea culinara nu mi-a dat pace dupa ce prima masa gatita din el – despre care v-am povestit aici – n-a continut nici farama de pasta. Asa ca am revenit la cratita ca sa-mi bifez si pofta asta. Am pus ochii pe niste granule din soia pe care mi le-am si imaginat aburinde peste niste spaghete ademenitoare. Zis si gatit. Dar mai intai pregatit.

IMG_4331

A, imi dau seama ca am uitat sa vi-l arat si pe unul dintre cei mai buni prieteni ai mei din domeniul alimentar. Incredibil ce-mi place de tipul asta – Parmezanul!

IMG_4337

Buuun, am procedat asa: cu gura care-mi lasa deja apa, am maruntit cum se cuvine rosia, ceapa tinerica, ceapa batraioara, usturoiul tot si si, plus niste verdeata. Dupa ce mi-am sters lacrimile cepesti, am pus granulele de soia la hidratat vreme de 20 de minute cu apa – se intampla la o temperatura de 20-60 grade Celsius – le-am scurs bine si le-am spus sa-si astepte cuminti randul.

Legumele s-au perpelit in tigaie cu niscai ulei si au primit apoi vizita sosului de rosii cu busuioc de la Inedit – mereu mai pun ceva sos peste rosii in mancare, imi plac gusturile, cum sa le spun eu…, pronuntate.

IMG_4338

Soia a fost si ea chemata la datorie:

IMG_4341

Apoi sosul de soia a desavarsit amestecul.

IMG_4345

Cand am strigat „la masaaa!”, situatia statea asa:

IMG_4350

IMG_4355

Cat ai spune spaghete cu soia, rosii si parmezan farfuria s-a golit. Ma declar incantatissima, vorba italienilor care mi-au inventat pastele, ca am redescoperit, de curand, produsele din soia.

Daca v-am starnit la gatit si mai aveti si blog, atunci am o provocare gustoasa pentru voi. Poftiti de puneti o reteta pe baza de soia, la comentarii, cu link, dupa ce o publicati pe blogul vostru.  3 retete care suna bine vor fi alese de mine si premiate de Inedit cu cate un cos plin cu de toate, cum ati vazut mai sus. Atentie, termen limita: 3 iunie!