Am descoperit laptele vegetal cam tarzior, la batranete, cum s-ar spune.  Acum cativa ani, cand eram in mari tandreturi cu migdalele, aflu ca se pot si „mulge” 🙂 Iar prin vara anului trecut (abia!) ma incumet sa fac niste lapte migdalos in casa. Prima tura – nu-mi iese – cum aveam de-a face cu un blender strain mie, trag de el cum stiu ca trag de al meu si pleosc, tot laptele pe dusumea. A doua oara e cu noroc – mai putin la partea cu curatatul de dupa, vai, urasc asta, bucataria mea se face ca purcelul (nu stiu cum reusesc). Printr-o vizita italiana fac cunostinta cu laptele din orez, gata pus in cutie. Seara tarziu, la al 4-lea pahar, ii marturisesc ca il iubesc.

Acum, sa stabilim un lucru – nu am absolut nimic cu laptele de vaca, il apreciez si il invit intr-un paharoi langa o carte, seara de seara, pe noptiera mea. Respect alegerile tuturor, pot sa inteleg de ce vegetarienii au ales sa-i spuna „pa”, insa eu nu am nicio problema cu el, ne intelegem de minune si, asa cum va mai spuneam candva, mi-am vazut strabunica sorbindu-l zi de zi pana la 90 de ani, incredibil de sprinteni. Mi-e drag asa cum imi e si laptele vegetal care imi aduce o cu totul alta sacosa de substante nutritive.

Dar gata cu povestitul din trecut, ce vreau eu sa fac aici este sa va prezint 4 tipuri de lapte vegetal, cu poze, impresii, beneficii. S-apoi, daca tot vine postul Pastelui peste noi pacatosii si mai e si primavara in toi – rost de revitaminizare si reenergizare – poate va face careva cu ochiul.

photo

Laptele de migdale

Beneficii medicale: nu are lactoza – acel zahar din lapte cam greu de digerat pentru organism, este plin de calciu – o portie de 200 de ml ne asigura aproape 30% din necesarul zilei, iar de calciu avem nevoie pentru dinti sanatosi, oase puternice, bunul mers al impulsurilor nervoase, secretia hormonilor. Are toate plusurile migdalelor – ne ajuta la scaderea colesterolului, e bogat in fenomenala vitamina E, magneziu si alti nutrienti cu rol cheie in energizarea noastra. Pe langa toate, laptele pe care il vedeti in poze este si BIO. Adica, un plus de incredere, pentru mine. A, si nu are zahar.

Gust: Mi se pare untos, o impletitura perfecta in gustul de lapte-lapte si gustul minunat de migdala.

Informatii nutritionale: 100 ml – 48 de calorii – deci nu este aproape nicio diferenta in laptele de migdale si cel de vaca la acest capitol. Multi nutritionisti il recomanda in curele de slabit.

photo3

Lapte de orez plus migdale

Beneficii medicale: pe langa tot ce am insirat mai sus pentru laptele de migdale, a doua parte din aceasta combinatie dementiala, laptele de orez, vine cu bagajul lui de plusuri. Daca este orez integral vine cu tot alaiuri de vitamine B, esentiale pentru metabolism, circulatie si functionarea sistemului nervos. Are si el mult magneziu, si astfel ne ajuta sa ne tinem presiunea sangvina sub control. Fierul ne ajuta „fabrica” de celule sangvine. Acest lapte nu are nici gluten, in cazul in care aveti intoleranta (tot mai multa lume si-o descopera). Fara zahar. Si el BIO.

Gust: Acest lapte este preferatul meu dintre toate – orezul pune cu adevarat in valoare migdalele si se imbina intr-o bautura si mai untoasa si mai delicioasa. Am dat gata o cutie cat ai zice „lapte de orez plus migdale” 🙂

Informatii nutritionale: 100 de ml – 88 de calorii, o, dar merita!

IMG_3580

Lapte de orez plus cocos 

Beneficii medicale: laptele de nuca de cocos nu se lasa mai prejos si intra si el in scena laptelui vegetal cu multe avantaje. Contine, de pilda, acid lauric si acid capric plus lipide antimicrobiene, care au toate proprietati antibacteriene, antifungice si antivirale. Pe acidul acesta lauric corpul il transforma intr-o substanta care lupta cu virusurile si bacteriile care provoaca herpes, gripa si chiar HIV. Tot mai multe studii leaga nutrientii-minune din laptele de cocos de sanatatea cardiaca. Fara lactoza, fara gluten. Aceasta combinatie are zero zahar, zero orice alt indulcitor – orezul da gust de dulce. La fel, bio.

Gust: Puternic de la orez si racoritor de la cocos, o combinatie tare speciala.

Informatii nutritionale: 100 ml – 62 de calorii, nici prea prea, nici foarte foarte.

photo2

Lapte de soia

Beneficii medicale: laptele vegetal cel mai consumat este laudat indeosebi pentru continutul sau de proteine – un inlocuitor bun al laptelui de vaca, din acest punct de vedere. Este si el fara lactoza, este si el fara gluten. Aduce in vietile noastre si calciu si vitamina D. Are si B-uri, are si foarte putine grasimi saturate (deci din cele rele). Are insa si o controversa in spate – contine fitoestrogeni, compusi din plante care au o structura similara cu estrogenul, unul dintre hormonii nostri, si din cauza lor studiile se contrazic de ani buni. Ba ca ne-ar ajuta, ba ca ne-ar incurca. Pana se hotarasc cercetatorii – ca dupa aceea sa se razgandeasca – eu zic sa mergem pe mana moderatiei.

Gust: Consumatorii fideli de soia (i-am consultat) spun ca acest lapte bio are cel mai bun gust din ce exista pe piata.

Informatii nutritionale: 100 ml – 40 de calorii, mai putin decat tot ce am insirat pana acum.

photo1

Mai exista tipuri de lapte vegetal – de orz, de ovaz, de quinoa etc, vom vorbi si despre ele cand vom mai aborda subiectul. Am vrut doar sa va fac cunostinta cu cateva – daca nu v-au iesit prin cale. Pentru ca merita testate si turnate in paharele noastre mai des.

Daca vreti sa le puneti la incercare, le gasiti – pe toate, si inca multe altele – AICI.