Am sa le scriu pe scurt caci ma grabesc din cale afara. M-am tot gandit la ele in vreme ce luam micul dejun si am zis ca merita impartasite, poate gasim raspunsuri 🙂
1. Legumele si fructele vandute de tarani in piata sunt chiar ale lor, crescute curat si mult mai bune/sanatoase decat cele din hipermarket? Ma intreb asta pentru ca eram gata sa mai bat 40 km dus intors pana in oras sa ma aprovizionez de la piata mea preferata – Matache – cand m-a lovit gandul ca poate cutreier urbea de pomana. Poate ce gasesc la Metro e ce zace si pe tarabe. Si o sa va spun doar doua mini-intamplari in sprijinul teoriei – acum cateva luni vad pe taraba la Matache doua tipuri de cartofi de Brasov si de Covasna, intreb vanzatoarea care e diferenta si ea imi spune soptit-zambit ca nu e niciuna ca sunt toti adusi din Belgia, dar da bine sa pui altceva pe eticheta. Si apoi, intr-o dimineata, cu noaptea in cap, cineva a vazut in aceeasi piata cum a parcat un camion mare si toti precupetii luau din el cutii cu produse, pe care le aranjau apoi frumos si le puneam etichete. De fapt, toata piata sa fie o mare pacaleala?
2. De ce un unt romanesc costa 4 lei si unul frantuzesc 8? Si cum poti sa iti dai seama care este „unt de calitate”? Intrebarea asta s-a nascut din cauza unei retete la care aveam de folosit unt si care preciza cu majuscule SA FIE UNT CAT MAI DE CALITATE. Mereu am luat romanesc – de la Covalact – mi s-a parut cumva sincer facut. M-am gandit: e un unt, cata filizofie sa fie in prepararea lui? Acum ma roade intrebarea care e, de fapt, untul de calitate si de ce costa cel frantuzesc dublu sau mai mult… Traiam cu impresia ca strainii proceseaza in exces alimentele si de asta cumparam romanesti, mai simple, mai ca la tara. Deci daca stiti dedesubturile industriei untului, luminati-ma.
3. Oare cate dintre produsele bio care au invadat magazinele, siteurile si vietile noastre sunt realmente organice? De pilda, produsele Naturalia, facute de ei in-house din faina „bio” sunt chiar bio? Sau legumele GIMEL din Bulgaria care au aparut la Mega Image. Sau alte sute si sute de produse, indiferent de unde provin – am un bad feeling si legat de Germania – sunt 101% organice? La fel, daca sunteti pasionati si cunoasteti domeniul, sariti cu lamuriri. Va fac cinste cu o limonada bio! 🙂
La unt pot eu sa-ti raspund: un unt mai de „calitate” are gust mai de „lapte” asa si mai putina apa in el. Untul romanesc in general e pe la 60% grasime, cel frantuzesc nici nu stiu daca exista sub 80%. Dar daca iei unt romanesc 80% tot cam aia e. Acum exista unt din lapte nepasteurizat de laptarie si alte nebunii, care are un gust foarte special, sa nu mai vorbim de cel irlandez, venit de la vacute nu stiu de care si pe care cand il gusti…you know.
Cam asa, la restul nu ma bag, dar pot sa spun ca produsele bio sunt obligate sa aiba anumite certificari etc. Acum cat de stricte sunt regulile si cat de bine sunt ele monitorizate…subiect de o alta discutie 🙂
Legat de legume, cel putin cartofii, la noi la Cluj sunt chiar ai vanzatorului. In cazul lor stiu asta din sursa sigura, insa la celelalte tipuri de legume/fructe pe care le cumpar, ma uit dupa mai multe criterii:
1. Vizitand aceeasi piata de ani de zile, deja cunosc din vedere vanzatorii si cam ce au pe taraba. Daca vand cam aceeasi categorie de produse, iar in sezon vand cam ce e de sezon atunci tind sa cred ca sunt ale lor.
2. Daca produsul e stricat, zbarcit (ex: mere, iarna) sau sesizabil mai mic decat in supermarket (ex: telina).
Si sigur ca majoritatea sunt luate de la acelasi depozit si apoi vandute in piata. Dar daca vezi un domn ca vinde 3 morcovi, 2 teline marunte, 5 manunchi de patrunjel si inca vreo 5 feluri e posibil sa fie ale lor, pentru ca de la depozit nu cred ca cumpara cate o ladita din fiecare fel… Adica vanzatorii nu cumpara din depozite asa variat. Cred. Dar daca vezi un domn ca vinde o masa intreagade varza fara nici o legatura de cimbru uscat langa sau o sticla de bulion, timd sa cred ca ala le-a luat de la depozit. Parerea mea….
Din cate stiu eu, si taranii romani folosesc ingrasaminte chimice si pesticide.
Fara ele isi pot pierde recolta, asa ca nu se risca.
Eu sunt foarte sceptica in ceea ce priveste partea „bio” si cea „organica” din pietele noastre.
Ceea ce face diferenta este gustul. Mai ales la rosii.
Saptamana trecuta am cumparat morcovi si patrunjel radacina. Uscate ca naiba, asa ca am revenit la micul meu supermarket de langa bloc. La morcovii si patrunjelul din Polonia.
Untul pe care il folosesc eu la tot, inclusiv gatit este cel de 65%. Mai putin caloric, Napolact, Albalact, din Auchan etc. Daca e proaspat e ok, poate papilele mele nu sunt foarte sensibile, dar nu mi se pare o mare diferenta intre ele. Doar copilului ii pun pe paine si cartofi copti, noi adultii nu mai pupam asa ceva.