02fcb0b0e6e21d318d9d7525ba9e74a1

Sa tot fie vreo trei luni de cand incerc sa traiesc mai sanatos – ocolesc cafeaua, nu mai stiu ce sunt alea lactate, m-am despartit de carne – bine, nu si de peste – de zahar nici nu mai vreau sa aud, gustul vinului nu mi-l amintesc si tot asa alte necazuri alimentare. Asa am inceput sa imi bag tot mai mult nasul in meniul restaurantelor vegane si raw – acele locuri unde te duci si te serveste Natura insasi la masa, cu roadele ei. Unele sunt negatite deloc, altele sunt un pic, unele au branza de care mi-e atata dor, altele doar imitatii de nuci, unele au painici vii pe care nu le-as fi crezut niciodata atat de bune, altele deliciosenii coapte din secara, unele au meniuri bune, altele care lasa de dorit. Dar aproape toate au ceva in comun. Preturile nesimtite.

Cum va suna sa dati 24 de lei pe o portie minuscula de asa-zise tagliatelle crude – in realitate morcovi rasi – si un mini-sos de migdale? Nu mai spun ca erau atat de bune incat au ajuns la gunoi. Dar 5 bombonele tip Rafaello – adica niste caju macinat cu fulgi de cocos si miere – 20 de lei? Va spun eu ca sunt doar doua cuvinte pe aceasta lume care pot descrie perfect ce am insirat eu mai sus: hotie curata.

Cabbage-Boats-curry-sesame-pate

Stiu, nu e prost cine cere, e prost cine da. Stiu, unele ingrediente sunt chiar scumpe – migdalele si cajuul, dar, sa fim seriosi, pentru restul salatelor care costa de la 25 de lei in sus si pot fi facute cu sub 10 lei din piata, sau pentru un asa-zis sandvis sanatos – paine cu pasta de masline – 15 lei, mi se pare ENORM. Ei nu pun preturi strigator la cer de mari numai la felurile pe care le dichisesc cu ingrediente mai scumpe, pun la absolut tot. Pai bine, dragi proprietari, nu se presupune ca serviti natura in stare pura, roadele pamantului asa cum sunt ele – si ele sunt cam ieftine, la o simpla plimbare printre tarabe.

raw-vegan-collard-wraps

Situatia m-a facut sa renunt la comoditate si sa imi aloc o ora sau mai multe zilnic ca sa imi gatesc cu manutele mele feluri ieftine si sanatoase. Poate ar trebui sa le multumesc, nu sa ma supar. Dar ma revolta faptul ca supra-taxeaza lucruri simple, sub palaria unei firme cu „mancare naturala”. Pai, e natural sa ma infurie asta.