De cand s-a lasat atrasa si apoi fascinata de-a dreptul de lumea asta a nutritiei, Pofticioasa citeste tot soiul de studii, articole si carti din care sa traga invataminte benefice pentru talia ei traumatizata si nu numai. Gaseste de multe ori niste aberatii (citeam de curand ca “nutritionistii”, probabil unii in stare de ebrietate, au constatat ca si cartofii prajiti cu ketchup sunt excelenti pentru sanatate), dar da si peste informatii interesante pe care le impartaseste aici. De pilda, pasionata momentan de subiectul “super-alimente”, a descoperit 5, pe care intentioneaza sa le introduca in cantitati semnificative in meniu. Luati aminte:
Ceapa, luptatoarea impotriva cancerului – Cepele sunt in mod special pline de quercitina, un compus caruia i s-a dus vestea ca are proprietati anti-cancerigene (valabile in special in cazul cancerului pulmonar). Tot ceapa, la fel ca usturoiul sau prazul, ne poate apara si de cancerul de stomac.
Dovlecelul, aliatul in slabit – Cu un continut ridicat de fibre si apa, dovleacul ne face sa ne simtim satui, desi am consumat foarte putine calorii. Sa nu uitam si ca e plin de vitamina C. Singura mea problema e ca nu ii prea suport gustul. Insa voi mai da o sansa.
Cartoful dulce, “cosmeticianul” – Un singur cartof dulce mediu – fiert, facut piure, copt sau cum il vreti voi – ne furnizeaza toata cantitatea zilnica necesara de vitamina C. Vitamina extrem de importanta pentru colagen, care da pielii noastre elasticitate. Cercetarile au legat consumul mare de vitamina C de o fata cu mai putine riduri. Cartofii dulci adusi taman din SUA sunt scumpi in Romania – cam 10-12 lei kg, dar luati macar unul, de test.
Cajuul, izgonitorul de foame – Din tot familionul de nuci, cajuul este cel mai sarac in grasimi, iar majoritatea pe care le are sunt grasimi bune. Exista studii care arata ca oamenii care mananca regulat nuci (in special caju) sunt mai slabi decat cei care nu o fac. Moderatia e de aur insa, pentru ca stiti ca pot sari de 600 calorii pe suta de grame.
Curry, intaritorul de imunitate – Turmericul contine cucurmina, care are proprietati antiinflamatoare si chiar anticancerigene. Poate fi si o hrana pentru creier, pentru ca multe studii sugereaza ca ar proteja de Alzheimer. Suficiente motive sa gustam niste curry.
Lista de unde le-am extras pe cele 5 e mai lunga si o gasiti aici.
Randul vostru, acum. Ce mega-alimente consumati si ce beneficii simtiti ca v-au adus?
Mmmm, nu stiu daca e un mega aliment, insa de cam 2 ani beau regulat fresh de portocale, un pahar maaaare dimineata, si deseori inca unul seara, si nu mai racesc! Nici eu nici sotul… Da, mai stranut, ma mai incearca, dar nu raceli care sa ma doboare plina de secretii in pat… Nu stiu ce faci tu acolo, dar daca mai sunt locuri libere sa anunti :), prea sunt frumoase pozele astea, si colorate, proaspete…
Freshul de portocale, un deliciu! Si eu eram moarta dupa el intr-o vreme si ii dadeam rendez-vous in fiecare dimineata. Ia sa-mi reiau bunul obicei macar o data pe saptamana! Multumesc!
P.S: Eu „acolo” descopar sudul Frantei si ma bucur de el cu tot sufletul 🙂
Of, „acolo” unde esti, ai cu tine toata invidia mea! :)))
🙂 Stiu ca sunt un om tare norocos. Incerc sa nu uit asta in nicio nanosecunda.
Draga mea pofticioasă, corpul omului e atât de deştept, încât îşi alege singur alimentele necesare funcţie de carenţele organismului. Când ţi-e poftă de ceva, apăi să ştii că îţi lipseşte din organism un element chimic pe care îl regăsim în alimentul de care ţi s-a făcut poftă.
Din păcate suntem în situaţia de a nu ne putea satisface poftele decât cu sacrificii buzunăreşti şi ne alimentăm raţionând financiar: cartofi, fasole, varză murată, morcovi, carne CPL, spinări de pui etc.
Mie de exemplu îmi cere corpul astăzi brânză şi măsline (înseamnă că nu am calciu, nu am vitamina E) dar am bani de o franzelă şi de un kil jigărit de cartodi. Şi o să-i frig în untura de trei ori folosită, de-abia marţi pot să mai cumpăr ulei.
Ce zici puiule, nu îmi trimiţi prin e-mail nişte nuci Caju?
Domnule Uica Mihai,
va pot trimite prin e-mail regretul meu sincer pentru situatia pe care mi-o pomeniti. Am cunoscut-o si eu, si, la cat de mereu surprizatoare e viata, cine stie cand va reveni. Consider insa ca replici acide, ca cea din urma, nu o vor schimba in mai bine.
Cu respect.