Am poposit ieri spre dupa-amiaza intr-un fast-food din Bucuresti si va spun repede, inainte sa puneti mana spre piatra si s-o aruncati spre mine, ca doar am sorbit dintr-o cafea. Aveam o pauza de 45 de minute intre intalniri, gerul incepuse sa se simta ca la el acasa pe strazi, asa ca trebuia sa ma refugiez undeva.

Asadar, dupa ce am stabilit recordul de cea mai mica (cred) comanda a zilei, daca nu a saptamanii, m-as asezat cateva minute sa imi trag sufletul sub abur cafeinos. Moment in care am observat urmatoarele:

1. Restaurantul era INTESAT de tineri. Plin plin plin – asa cum nu mi-am putut imagina vreodata. Nu eram vreo naiva care credea ca se duc cel mult in week-end ca sa-si mai faca o placere, dar nici nu ma asteptam sa nu am pe unde calca de adolescenti. Ce diferenta intre vremurile astea si cele in care eu stateam la povesti cu prietenele mele din liceu, acasa fie la ele, fie la mine, in fata unei farfurii cu ciorba, a unei tocanite sau a unei prajituri facute in casa. Ma tot gandeam cum le va arata viitorul acestor clienti fragezi. Dar la urmatoarele 3 guri de cafea, atentia mi-a zburat in alta parte.

2. La un bon fiscal uitat pe o masa, de pe care am dedus ca nici preturile la fast-food nu mai sunt ce-au fost. Cred ca acum scuza aceea „merg la fast-food ca e mai ieftin”, nu mai sta in picioare. Sa n-o mai aud! Cu banii aceia platiti pe un meniu, mancai pe saturate la un restaurant faimos, intr-un meniu-oferta: ciorba, fel 2 plus desert. Sau, ca sa nu-i dai pe toti, economiseai cu o salata si un pahar de ceva. Dar chiar si asa stand lucrurile, adica scump, am avut surpriza sa constat ca…

3. Traim in perioada pomenilor facute la fast-food. Concret, langa mine s-au asezat doua doamne in varsta – singurele exceptii din marea de tineri – care au inceput sa faca niste cruci pe produsele fast-food si sa le dea pentru sufletele unor raposati. S-au plans si ele de preturile marite pe la a 5-a imbucatura, dar au spus ca, si asa, isi vor trimite alte 3 prietene sa dea niste meniuri fast-food de pomana. E mai simplu si gustos. Cu gandul la pomenile de altadata, mi s-a facut brusc pofta de coliva. Oare cand va intra si ea in meniul fast-food-urilor?