Dupa 2000 de kilometri batuti in trei zile pe autostrazi cum noi romanii doar in vis avem, o jumatate de paprikas de pui devorata la unguri si niste bruschette incredibil de buuune si de calorice, Pofticioasa a poposit pe pamant frantuzesc. Ii era o foame lupeasca la ajungere, dar s-a consolat cu o supa crema bio cumparata in 5 secunde din cel mai apropiat magazin prin care a alergat-o un paznic sa ii spuna ca e ora inchiderii. 5 secunde m-a lasat omul langa rafturi, fix 5 linguri am luat din ea. Avea gust de balta expirata.

Usor nu e cand schimbi tara in plina schimbare a dietei. Drept pentru care, ieri, in prima zi plina la Nisa, mi-am rezervat o calatorie pana la Carrefour. Carrefour Planet, mai exact. Stam cel mult o ora, am gandit iesind pe usa. Numai ca, am nimerit in cel mai mare hipermarket vazut in viata asta (si in altele, daca teoria reincarnarii se va confirma vreodata). Ca sa va imaginati, lipiti cam 5 d-ale noastre, si obtineti o marime aproximativa. 

La un moment dat, am anuntat ca merg 10 minute la raionul de legume fructe sa iau oareceuri, si dupa 40 eram inca acolo, pierduta intre si vrajita de toate minunatiile de roade ale pamantului. O sa va mai vorbesc pe larg despre cumparaturile la francezi si am sa vin si cu poze graitoare, acum pentru ca nu am despachetat inca ditamai geamantanele va spun doar cateva “liniute”:

–       am regasit zmeura, mon amour, cu 2 euro cutia, fata de 13 lei o portie mai mica in “Roumanie”.

–       ma bucur de capsuni in martie, cu aceiasi 2 euro cutia

–       m-am tot invartit in jurul unui raion bio, pe care in prima faza l-am ocolit de teama preturilor uriase – idee cu care am venit din tara. Am sfarsit prin a constata ca sunt aceleasi preturi ca la raionul de “normale”, daca nu chiar mai mici.

–       exista un raion cat un supermarket de-al nostru cu chestiuni DIET. Inca nu l-am inspectat.

–       eu care ma plangeam ca nu gasesc salata de calitate am ajuns fata in fata cu cel putin 50 de soiuri/combinatii, nu exagerez.

Pana la urma asta este prima lectie pe care o primesc despre dieta frantuzeasca si secretele ei: magazinele noastre sunt o gluma extrem de proasta pe langa cele de aici. Si daca intri cu gandul sa te infigi in raionul cu croissante si sa pleci cu plasele pline de branzeturi, nu ai cum sa le rezisti legumelor si produselor proaspete si “talie friendly”.

Reluam discutiile cand vor fi gol-golute bagajele subsemnatei. Dar pana aranjez eu dulapurile, spuneti-mi: va multumeste ce gasiti pe rafturi atunci cand mergeti la cumparaturi croite sa mancati mai bine?