Se spune ca inainte sa trecem Dincolo (orice ar insemna el), revedem cu ochii mintii un filmulet cu cele mai cele momente din viata pe care sa se incheie. Tin sa se consemneze ca in acele clipe, as vrea sa resimt pentru o secunda sau doua starea senzationala pe care mi-a dat-o ieri participarea la evenimentul „Puterea vindecatoare a hranei vii”, de la hotel Carol Parc din Bucuresti.

Sunt jurnalista de profesie si am fost invitata la fel de fel de astfel de ocazii in viata mea. Am vazut multe, mi-au placut putine. Dar ce s-a intamplat ieri in locul de care va spun, mi-a intrat la inima in cel mai adanc mod cu putinta. Pe scurt, oameni cu pasiune mare pentru nutritie, oameni preocupati de hrana lor, convinsi ca de ea depind multe, s-au adunat sa schimbe informatii, sa afle unele noi de la invitatii momentului, sa gateasca bucate delicioase fara foc, sa le guste apoi si sa imi umple mie sufletul de bucurie. 

Nascut dintr-o mare preocupare a minunatei gazde, doamna Sylvia Petre, pentru o alimentatie cat mai sanatoasa si mai armonioasa, dar si dintr-o dorinta imensa de a imparti si cu altii informatiile benefice, evenimentul a strans laolalta pasionatii de care va spuneam mai sus, un medic endocrinolog – calda doamna Magda Bajenaru, apoi, o adepta raw-vegan, in acelasi timp psiholog si nutritionist in devenire, Alexandra Postelnicu, un om tare frumos, si doua femei grozave, care n-au tinut niciun discurs, ci au vandut niste germeni si vlastari, ne-au servit cu suc de iarba de grau si mi-au vorbit despre pasiunea/afacerea lor cu atata patos incat mi-au pus lacrimi in ochi – doamnele de la El-dor Plant (promit sa va scriu si povestea lor, cat de curand, intr-atat de tare m-au impresionat).

sucul de iarba de grau, puternic detoxifiant

Ce-am invatat eu, va voi invata si pe voi, asa se va intampla la fiecare eveniment la care voi poposi si la care, mi-ar placea sa ne intalnim chiar in carne si oase, caci le voi anunta din timp aici. Asadar, de la endrocrinologul Magda Bajenaru, care a fost atat de amabila sa-mi acorde un interviu pentru pofticioasa.ro, pe care il veti vedea zilele urmatoare, am aflat ca:

– stresul (indelungat) are incredibila putere de a ne modifica organele la nivel de dimensiuni (amigdalele, de exemplu, cresc), hipocampusul – din creier, scade in conditii de stres, si atunci scad si concentrarea, memoria, atentia, orientarea

– sportul ne poate fi arma miraculoasa impotriva stresului, prin secretia de hormoni ai starii de bine (s-a constatat, in studii pe soareci, ca hipocampusul – cel micsorat de stres – creste in cazul alergatorilor)

– cand suntem stresati ne creste apetitul, si in special apetitul pentru carbohidrati si grasimi 

– tot de la stres depunem mult mai usor caloriile inghitite

Mai multe detalii despre rolul hormonilor in procesul slabirii, in curand, in interviul de care va spuneam.

Cu adepta raw-vegan, Alexandra Postelnicu, o fata care m-a cucerit si pe care imi doresc sa o intalnesc in multe, multe proiecte, am recapitulat informatii despre hrana cruda – cea preparata fara foc.

– hrana cruda ne da energie, ne face digestia usoara, ne ajuta ficatul, pune umarul la imunitate

– trebuie sa tinem cont de alcalinitate – sa consumam mai multe alimente alcaline, ideal este 70% alcaline, 30% acide – va promit un articol larg pe aceasta tema, cat de curand

– ideal este sa consumam 70% alimente crude, 30% gatite

– s-a vorbit intens despre trecerea brusca sau totala la curentul raw si toata lumea a „votat” pentru moderatie

– am atins si subiectul combinatiilor alimentare si mi se pare important de retinut ca niciodata nu au ce cauta in farfuria noastra, daca tinem la sanatate, proteine grele cu amidon (carne cu cartofi sau cu paine). Optati pentru proteine cu legume sau amidon cu legume.

 

Mi-a placut din cale afara ca:

– a fost imbratisata ideea de unicitate, organism unic, fiecare trebuie sa-si asculte corpul si va afla ce ii poate face bine si ce nu, nu trebuie sa ne impunem reguli testate pe altii

– nu s-a pus nicio clipa problema unei urmari orbesti a curentului raw – hrana cruda e nemaipomenita, incercati sa o introduceti mai des in meniuri a fost mesajul

– am vazut oameni calzi, extrem de preocupati de sanatatea si dieta lor, stransi laolalta si formand – ei nu stiu, dar eu am vazut – unul dintre cele mai frumoase grupuri formate vreodata

doamna Sylvia Petre studiind reteta raw

Dupa discutii, toata lumea a trecut la gatit. Impartiti pe echipe, am pregatit un meniu raw – chiftelute cu salata de germeni, ciuperci crude si dovleac crud, tabouleh cu quinoa incoltita si spuma de ciocolata (avocado+cacao) cu portocale si cu maca (o radacinoasa-delicioasa din America de Sud).
Si tot la „desert”, eu am avut parte de un zambet larg si senzatia ca sunt intr-un loc in care as reveni iar si iar si iar (se pare ca voi avea ocazia, caci astfel de evenimente sunt pe cale sa devina traditie). Va multumesc, oameni nemaipomeniti!

chiftelute raw (delicioase!)

salata cu spanac, vlastari si dovleac crud

vlastari de floarea soarelui

desertul crud