Frunzarind noutatile din lumea aceasta vasta, frumoasa si uneori periculoasa a nutritiei, am dat peste acest clasament, publicat initial de cotidianul britanic „Daily Mail” si preluat apoi si de agentia de presa Mediafax. Inainte sa va redau textul lor, va spun doar ca primul loc m-a surprins si m-a ingrijorat. Cunosc cel putin 10 persoane care mi-au marturisit in ultimele luni ca urmeaza acest regim. Pentru ele, dar si pentru voi, am urmatorul indemn: fiti cu mare, mare bagare de seama.

Asadar, iata textul asa cum a aparut el pe Mediafax:

„Experţii din cadrul Asociaţiei Dieteticienilor din Marea Britanie (BDA) au realizat un top al celor mai periculoase diete. Pentru al treilea an consecutiv, celebra dietă DUKAN, despre care se spune că este folosită de vedete precum Jennifer Lopez sau Giselle, ocupă primul loc în acest clasament. BDA a descris dieta – care propune ca timp de zece zile să se mănânce doar proteine – ca fiind „confuză, consumatoare de timp, foarte rigidă”. Experţii consideră că cei care o urmează pot suferi de „lipsă de energie, constipaţie şi pot experimenta coşmaruri”.

O altă dietă nerecomandată este KEN (Ketogenic Enteral Nutrition), care presupune ca persoana care o urmează să nu mănânce absolut nimic. În schimb, timp de zece zile, un amestec lichid de proteine şi nutrienţi este picurat direct în stomac cu ajutorul unui tub de plastic care pătrunde în corp prin nas (nota Pofticioasei: Doamne Dumnezeule!). La celălalt capăt al tubului se află o pompă electrică, ce funcţionează în permanenţă pentru a „livra” doi litri de lichid în stomac într-un interval de 24 de ore. Consultantul BDA Sian Porter a descris procedura ca fiind „şocantă” şi „ca pe ceva ce este rezervat celor foarte bolnavi”.

O altă dietă inclusă pe listă este Party Girl Drip, despre care se spune că este urmată de Rihanna sau producătorul TV Simon Cowell. Folosită iniţial pentru a-i trata pe cei care sufereau de malnutriţie sau pe bolnavii cronici, dieta presupune injectaea unei soluţii ce conţine, în principal, vitamine, magneziu şi calciu. „Există puţine dovezi că dieta funcţionează pentru oamenii sănătoşi. Chiar dacă ar funcţiona, este preferabil să mănânci mai puţin sau să consumi multe lichide decât să ţi se injecteze ceva în corp. Îngrijorarea noastră este că multe din aceste diete sunt invazive. Demonstrează că oamenii sunt dispuşi la măsuri extreme pentru a slăbi”, a declarat Sian Porter.

Celelalte două diete incluse pe lista în cauză sunt Alcolrexia (o dietă bazată pe consumul excesiv de alcool) şi cea promovată în cartea „Six Weeks to OMG”, de Venice A. Fulton. Aceasta din urmă spune că dimineaţa trebuie consumată doar o cafea şi trebuie făcut un duş rece, precum şi multe exerciţii fizice. Experţii BDA au descris dieta ca fiind şase săptămâni de iad şi izolare”.

Notele Pofticioasei: e drept, dietele 2-5, mai greut pe la noi, si Slava Domnului pentru asta. Dar cred ca din primul punct avem ceva de invatat. Dietele hiperproteice sunt un pericol pentru organism (v-am mai povestit experienta mea cu un astfel de regim, m-a lasat fara vlaga, mi-a complicat afectiuni medicale, m-a facut sa urasc mancaruri pe care trebuia sa le consum intruna).

Ce diete periculoase mai stiti? Ce ati adauga la aceasta lista, dintre curele pe care le cunoastei, cure mai „omenesti” fara tuburi si injectii? Haideti sa facem un clasament!