V-as minti daca v-as spune ca nu-mi plac. Ba imi plac si inca mult. Dar, de o vreme, o disciplina interioara nascuta din atata documentat pe teme medicale/nutritionale, m-a facut sa le ocolesc. Am ajuns sa le consum cam o data pe luna si nu pot zice ca ma tavalesc in chinuri de dorul lor. Cartofii imi mai bantuie cateodata visele, dar cand ajungi sa intelegi cat de mult rau pot face si iti asculti corpul cum se tanguieste dupa ce ii consumi, ii dai incolo.

Acum citesc un studiu recent venit din Statele Unite, Seattle, acolo unde oamenii de stiinta au depistat o posibila legatura intre consumul de prajeli si un anume tip de cancer. Informatia, asa cum a fost ea preluata de agentia de presa Mediafax, suna asa:

Persoanele care consumă mâncare prăjită mai mult de o dată pe săptămână se expun de trei ori mai mult riscului de a se îmbolnăvi de un anumit tip de cancer, potrivit unui studiu recent, care arată că produsele de tip fast-food precum cartofii prăjiţi, puiul prăjit şi gogoşile joacă un rol semnificativ în dezvoltarea unor forme agresive şi periculoase ale acestei boli – cancerul de prostata. 

Rezultatele publicate în „The Prostate” arată că obiceiul de a lua gustări formate din mâncăruri prăjite mai mult de o dată pe săptămână duce la creşterea riscului de apariţie a cancerului cu o proporţie între 30 şi 37 la sută, comparativ cu situaţiile în care acest tip de mâncare este consumat mai puţin de o dată pe lună.

sursa foto: scienceblog.com

Nu este cunoscut motivul exact pentru care produse ca puiul şi cartofii prăjiţi ar putea amplifica riscul de cancer, dar o teorie ar fi că, atunci când uleiul pentru gătit este încins la temperatura ridicată necesară pentru prăjire, componente potenţial cancerigene se pot forma în mâncare.

Un astfel de component este acrilamida, adesea prezentă în chipsuri sau cartofi prăjiţi. Altele includ două grupe de chimicale numite amine heterociclice şi hidrocarboni aromatici policiclici, care pot apărea în carnea gătită la temperaturi înalte.

Mâncărurile prăjite sunt bogate şi în alte substanţe dăunătoare care provoacă inflamarea şi degradarea celulelor din organism, care apare în cazul cancerului.”

Gasiti stirea completa AICI. N-ar fi rau sa le spuneti domnilor din vietile voastre ce ati citit aici. Si sa nu va inchipuiti ca doamnele sunt mai protejate de pericolul prajelilor. Mai bine le rarim. Ca sa nu spun uitam.