Probabil va amintiti ca spre inceputul saptamanii am avut o ceea ce se numeste „scapare ca vitica in trifoi”, o dupa-amiaza si o seara in care am mancat de nu ma mai oprea Dumnezeu. Daca ati ratat episodul, il puteti citi aici. Ei, ce nu v-am spus, e ca a doua zi, am observat stratul de celulita mult accentuat. Mai sa fie, zic, de la un infulecat (major, e drept), prinde puteri in acest hal „coaja de portocala”? Poate mi s-a parut, nu o sa mai spun nimanui pentru ca v-a rade de mine – cine a mai auzit sa faci sau sa inrautatesti celulita peste noapte?!
Ei, si uit episodul, pana in aceasta dimineata cand ma apuc sa mai citesc noutatile medicalo-dietetice si gasesc o stire cu urmatorul titlu: „Caloriile in plus se transforma in celulita la doar 3 ore dupa o masa copioasa”. Ma frec la ochi si dau sa citesc si restul materialului. Concluzia nu vine din cine stie ce studiu minuscul, ci chiar de la unul facut la Universitatea Oxford. Oamenii de stiinta de acolo au descoperit ca grasimile sunt depozitate in zona taliei si pe coapse muuuuult mai repede decat se credea in trecut.
Descoperirea aceasta potrivit careia o persoana poate sa „devina grasa” intr-un interval de doar 3 ore contrazice credinta larg raspandita potrivit careia cresterea in greutate e un proces gradual. Savantii credeau ca grasimea din alimente e transportata din stomac in sange, de unde poate fi folosita de muschii ce au nevoie de energie. Se credea ca acele cantitati in exces sunt indepartate lent din sange si depozitate in tesuturile adipoase din jurul taliei, coapselor si picioarelor.
Cercetatorii de la Oxford au aflat insa ca este un proces mult mai complex, dar si mai rapid. Ei spun ca la o masa care contine 30 grame de grasime, doua-trei linguri de grasimi se aduna cu mare rapiditate in zona taliei. Veste totusi buna e ca acest sistem de depozitare e temporar – grasimea depozitata e repede eliminata sau mobilizata pentru a „hrani” muschii. DAR, daca mancam prea mult, atunci nu se mai mobilizeaza nicio grasime si ne ramane amintire sub forma de sunculite si celulita.
E foarte interesant ca la micul dejun nu vom avea aceasta problema. Doar o mica parte din grasimile pe care le manancam dimineata urmeaza acest traseu. Insa la ora pranzului – din cauza modificarilor hormonale care intervin in partea a doua a zilei si care permit testului adipos sa capteze mai usor moleculele de grasime si sa le depoziteze pe talie si coapse – vom avea probleme. Deci eu nu-mi puteam alege un moment mai prost al zilei sa ma imbui – am mancat toate prostiile dupa-masa-seara-noaptea.
Daca vreti sa aflati mai multe despre acest studiu intrati aici. Daca ati patit ca mine si ati observat cum v-ati rotunjit rapid dupa niste mese copioase, va asteptam povestile.
asta este adevarat:)
cea mai usoara cura de slabire pe am tinut-o si care a avut rezultate spectaculoase la care am ramas si dupa ani buni: mic dejun ora 7, pranz pana la ora 14, cina – nimic. Daca trecea ora 14 si nu mancam, adio masa de pranz:))
Apa si eventual cate un mar gustare, sport in fiecare zi, mers pe jos mult si rabdare. La micul dejun 2 felii de paine cu ce aveam in casa, la pranz supa si felul doi, din nou ce era in casa, fara mofturi dar fara paine .
Din 1 martie si pana in 1 iunie am slabit 15 kg frumos. Fara efecte secundare, tonifiata si fericita. Si m-am mentinut 19 ani asa:). Fac sport si acuma, ma simt bine si stiu ca se poate daca vrei si muncesti.
Of, nu cred ca patim toti la fel… Eu cred ca in timp metabolismul va capata alt rol. Datorita salii. Poate ma insel, poate zic prostii nebazate pe studii. Eu nu arat perfect desi consider ca fac multa miscare, insa se simt undeva si dulciurile si fructele seara… Si cand am mai renuntat la dulciuri mi s-a parut ca dupa cateva zile aspectul era imbunatatit. E drept si asta. Insa nu am simtit vreodata modificare asa de rapida, si greseli fac. Iar in seara asta am mancat pepene rosu, sa nu ma urasti…
@Sanda: hai ca m-ai facut tare curioasa in legatura cu dieta aia a ta. as incerca si eu de luni sa nu mai mananc nimic dupa masa de pranz. dar de ce ora 14? e vreo explicatie? adica de ce nu putea fi si 15? felicitari pentru performanta! 🙂 si astept mai multe lamuriri ca sa vad daca ma prind si eu in „hora”.
@Ina: si avu gust pepenele? ca si eu vazui aici in dar pare asa jigarit si cu gust de punga. cat despre modificarile rapide de care vorbeam, afla ca eu chiar am bagat in mine in seara si noaptea aia, n-a fost o prajitura, nu ma mir ca s-a vazut imediat. si cred ca oricat sport as face, daca infulec asa se va vedea. am exagerat rau, recunosc.
P.S: Imi place muuuuult stepul. Iar simpaticul antrenor Matthieu mi-a spus „uite, daca vrei, chiar lucrezi bine”. Tantaniiiis! 🙂
@ pofticioasa
am plecat de la : mananci micul dejun singur, pranzul cu prietenii si cina s-o dai dusmanului:)
micul dejun este sanatos si ne activeaza metabolismul, iar pranzul ma sustinea pe timpul zilei.
Cina este cea care ma ingrasa asa ca la ea am renuntat fara regrete.
Mi-a fost usor fiindca l-am tinut fara nicio restrictie, adica daca in casa aveam doar paine cu gem, asta mancam la micul dejun, daca mama gatea supa de perisoare si chestia x la pranz, asta mancam – de data asta fara paine si fara supliment, portiii rezonabile
In felul asta, energie aveam, stomacul nu s-a stricat, si de la ora 14 pana la ora 7 next day, erau 17 ore timp in care organismul doar consuma din depozite:)
Primele 2 zile e mai greu, dar daca simti ca nu mai poti de foame, am spus, este ok sa mananci 2 mere – fara regrete.
Daca mi-era pofta de ceva ma gandeam ca nu-i nimic daca nu o mananc in seara asta, maine la pranz pot sa mananc si eu:)
So, fara cantarit si eliminat produse, fara pastile si doar unele lucruri permise, pur si simplu prin faptul ca am taiat total masa de cina eu mi-am atins scopul.
De ce pana la ora 14? fiindca intre micul dejun si pranz era distanta considerabila si mai mult de atata nu vream sa o intind, iar limita am impus-o pentru ca sa ma tin de treaba – ca in armata nu cu „azi fac altfel” fiindca atunci stricam dieta. In 18 feb aveam 70 de kg, in 1 iunie 55 de kg.
Umblam pe jos mult si mergeam la sport in fiecare zi, orice sport: inot, alergat, clasa de pilates sau aerobic…miscare sa fie.
Nu spun ca pentru toata lumea se potriveste si ca este chiar usor,dar pentru mine a fost fiindca chestia cu meniu fix dupa cartea cuiva ma enerva la culme, in veci nu aveam in casa ce scria ca trebuie sa mananc.
asta a fost acuma 19 ani:))
acuma am 37 si, ca si toate doamnele, ma stradui sa ma mentin poate chiar sa mai slabesc 2,3 kg.
@Sanda: ti-am vazut pozele, arata minunat. am sa incerc si eu saptamana viitoare sa sar peste cina, poate asa se impulsioneaza platoul meu si ma iarta. Insa voi modifica nitel orele – pt ca nu ma trezesc atat de devreme. Voi incerca 8 cu 15 sau, in cel mai rau caz, 9 cu 16. Si daca simt ca mor mor mor, o sa ma infig in 2 mere. Multumesc, te tin la curent 🙂
Mie nu mi se pare prea sanatos sa iti tii corpul infometat atatea ore. In principiu ultima masa trebuie sa fie cu 3-4 h inainte de culcare si din acest motiv, dupa aprox 8h de somn, micul dejun „trebuie” consumat in decursul unei ore, pentru a nu se panica si a nu incepe sa depoziteze. Nici ziua nu e bine sa treaca mai mult de 3-4h intre mese, nu vad de ce ar fi ceva diferit in privinta dupa-amiezii-serii. Serios , e mult prea drastic ! Nimic drastic nu este sustenabil. Cel putin asa consider eu. Gandeste-te numai cum o sa astepti cu foamea-n gat , ca sa ma exprim mai din topor, sa vina zorii zilei ca sa poti manca. E inuman ! Nu ??
@Rux: am sa vad cum se simte corpul meu. daca da semne ca nu suporta 2 mese, am sa introduc schema trei mese 9-13-16. nu am sa mor daca o saptamana nu mananc nimic seara. vreau sa vad ce crede organismul meu despre asta. si, cum ziceam, poate urnesc platoul ala.