Pai nu prea e, desi ar trebui. Sau sa spunem ca momentan e un frate cam vitreg asa. Nu v-am plimbat niciodata prin lumea iaurturilor/lactatelor in textele mele, dar doua numaratori ingrijoratoare mi-au spus ca a venit vremea. Prima suna asa: Consumul anual de iaurt este estimat, în România, la 7 kilograme pe cap de locuitor, mult sub cel din Franţa, de 35 kilograme, Bulgaria (22 kilograme) sau alte ţări europene. Iar a doua asa: In România, numărul deceselor provocate de cancerul de colon s-a dublat în ultimii 20 ani. Apar 8.000 de noi cazuri an de an. Ce legatura au cele doua? Pai, consumul zilnic de iaurt poate reduce riscul apariţiei cancerului de colon, prin acţiunea bacteriilor lactive active existente în acest aliment, a declarat chiar vicepreşedinte al Societăţii Române de Gastroenterologie, profesorul Radu Voiosu, medic primar hepatologie şi gastro-enterologie.
Si acum o sa ma intorc un pic in timp in magicul an 2012 pe care l-am petrecut in Franta, la Nisa, pe Coasta de Azur. Unul dintre lucrurile care mi-au ramas in minte de la sesiunile de cumparaturi: carutul pliiiin ochi de iaurturi de toate felurile. Cat de sanatosi erau locuitorii acelor locuri splendide nu trebuie sa va mai spun. Apropo, daca exista cineva care acum este tentat sa inceapa teoria produselor lactate care te imbolnavesc de stiu eu ce, este rugat sa inchida repejor aceasta pagina.
Traim in mult prea multe conspiratii – ca laptele ne ucide, ca produsele se fac din prafuri, ca sunt mai periculoase ca bombele lui Putin. Si cand diversi experti trag linie si fac niste topuri medicale, iesim fruntasi la numarul de imbolnaviri si decese. Va anunt, cu tristete, ca suntem fruntasi si la paraiona alimentara.
Pe Danone l-am cunoscut pe cand eram o pustoaica, un pui de olteanca venita in capitala sa invete cu ce se mananca jurnalismul. Cu iaurt, desigur 🙂 Mi-a tinut companie in sesiune, despre Actimel am crezut ca mi-a purtat noroc pentru ca l-am baut inaintea unei intalniri cu un baiat dupa care ma topeam, iar Danette a fost placerea mea vinovata zi de zi cu minimum 3 bucati – vanilie, cum altfel? Acum, trecuta de 30 de ani si asezata la casa mea, ador iaurturile albe, simple.
Jurnalista cum am devenit, imi place sa descos omul – sau produsul – pana imi potolesc curiozitatea. Asa ca m-am bucurat cand am auzit ca Danone porneste o campanie botezata „Curiozitati despre iaurtul Danone”. Cu prilejul ei am aflat, de pilda, povestea primului iaurt Danone produs in anul 1919, in Barcelona. Pe atunci, un domn – Isaac Carasso, ingrozit de numarul mare de copii suferinzi de tulburari intestinale, decide sa produca iaurt cu bacterii lactice de la Institutul Pasteur. Fiind in cautarea unui nume pentru iaurtul destinat copiilor, Isaac se gandeste imediat la numele de alint al fiului sau Daniel – Danon in spaniola. Iaurturile Danone erau vandute la acea vreme in farmacii si erau recomandate de Colegiul medicilor din Barcelona. Informatii noi si interesante despre Danone gasiti in infograficul acesta – dati click pe el ca sa-l vedeti mai bine, bunicutelor 🙂
S-apoi, daca tot v-am introdus intr-o atmosfera curioasa-pofticioasa, va dau vestea: daca aveti bloguri si nu va deranjeaza un concurs fain, atunci intrati pe Blogal Initiative AICI, unde s-a dat startul unei intreceri simpatice. Nu vi se cere luna de pe cer, vi se dau niste bani si vi se pune inspiratia la treaba. Sunt si eu in juriul care va alege articolele invingatoare alaturi de Oltea Zambori, Radu Dumitru, Marius Matache si TVdece.
Va tin pumnii, ma duc sa mananc un iaurt! (pe cuvant, nu e doar o strategie de incheiat articolul…)
o sa te contrazic putin, sper sa nu te superi.
Cifrele de estimat consumul de iaurt pe romania contorizeaza in special romanul la orase. La sate romanii consuma iaurt, lapte prins, lapte batut, dar acestia nu sunt interesanti pt concernul Danone pt ca isi cumpara lapte / au vaca si isi fac singuri iaurtul. Si 50% din populatia Romaniei e la sate. Eu dar si dintre prietenii mei facen la fel – gustul si calitatea nu se compara. Poti face iaurt si din lapte din comert, gras (acum e cald si se face repede in casa).
O sa comentez contra firmei Danone. Am lucrat la una din aplicatiile pt Danone acum cativa ani. Daca nu au schimbat lucrurile in bine intre timp (si nu i-am gustat)
atunci iti spun ca iaurturile lor contin intre 8 si 10 E-uri. Nu apar toate pe eticheta ca nu incap acolo! asa ca sunt afisate doar primele si cele mai concentrate. Majoritatea iaurturilor contin indulcitor. In plus, Danone (ca si alte produse de pe piata ce produc in scara mare) au problema laptelui. Cf normelor europene, producatorii de lapte au voie sa foloseasca si lapte praf. Si folosesc, pt ca vacile nu dau tot timpul aceeasi cantitate de lapte, au perioade de ex. f. calde cand mananca mai putin, sau perioade cand sunt extra productie. Ce fac
cu extra productia? (ca supermarketurile au contracte clare, cantitati de livrare saptamanal controlate): sparg laptele pe componenta, si transforma in lapte praf, grasimi, zer, etc. – care sunt mult mai stabile pe termen lung, si pot fi recombinate cand e criza..
Daca vrei, fa o proba: ia o gura de lapte de vaca si una de lapte Danone.
Sau lasa pe masa iaurt de firma si alaturi un iaurt facut de casa, si o sa vezi diferenta.
Romania are o sursa colosala de produse naturale, bio, ieftine. Daca noi nu le vrem, le vor occidentalii.