Grasimile au fost puse la colt (vorba vine, caci oricat s-ar inghesui saracele ocupa mult mai mult de un colt) de studiile in nutritie si au fost scoase vinovate pentru o sumedenie de afectiuni cardiace si pentru teribila obezitate. Insa trebuie facuta putina dreptate in numele celor cunoscute ca „grasimile bune”.
The Huffington Post scrie ca oamenii de stiinta incep sa renunte la sintagma „grasimile nu sunt bune” si la fel ar trebui sa facem si noi. Si ar mai trebui sa facem ceva: o distinctie clara intre cele care cresc colesterolul, blocheaza arterele si ne fac sa luam in greutare si intre cele care pot reduce de la nivelul colesterolului pana la riscul de a dezvolta diabet, boli de inima si obezitate. Aceste grasimi-minune poarta numele de grasimi nesaturate si nu ar trebui sa ne privam de ele.
Ia uitati ce spune numitul Frank Hu, profesor de nutritie la Harvard: „Dietele sarace in grasimi au dat gres, nivelul de obezitate in America, de pilda, a crescut foarte mult in ultimii ani, desi aportul de grasimi a scazut”. Asadar, in tabara noastra sunt urmatoarele: nuci, avocado, ulei de masline, de rapita, de porumb, de soia, pestele gras (somn, macrou), pasari de curte.
Cercetatorii merg chiar mai departe si ne spun ca si cele saturate nu sunt chiar atat de daunatoare pe cat se crede, atata timp cat sunt consumate, ati ghicit, cu vesnica moderatie. Potrivit unui raport publicat in 2010, dupa analizarea a 21 de studii legate de nutritie nu s-a putut gasi o legatura intre consumul de grasimi saturate si aparitia bolilor de inima sau a atacurilor cerebrale. „Unele tipuri de grasimi, precum acidul stearic, ce se gaseste in ciocolata neagra, sunt complet inofensive”, considera David Katz, director la Universitatea Yale.
De ferit trebuie sa ne ferim de grasimile saturate de origine animala (carne grasa, cascavalul meu iubit) sau cele artificiale – din uleiurile vegetale hidrogenate partial. Toate informatiile pe acest subiect vin de aici.
Pai, sa le dam grasimilor nesaturate ce e al grasimilor nesaturate: un loc pe lista de cumparaturi si in castronelul/frigiderul nostru.
Aaaa….. dupa o portie de varza cu costita… ce sa zic? Sa ne ferim dar…
Tiiii, asa o pofta m-a luat de varza calita. Mi-ai bagat dracul murat in casa :))
Nuuuu, nu asta vroiam, eu insa mai mananc in Bucuresti o varza fiarta in vin, intr-o taverna belgiana, care e extrem de buna si deloc grasa… nu ma pricep deloc la gatit, nu cunosc detalii, insa cred ca sunt si moduri dietetice de a pregati o buuuna varza :))
Grasimile sunt foarte bune si in curele de salbire. Totul e sa nu fie combinate cu carbohidrati cu indice glicemic mare sau mediu.
Grasimile desi au cel mai mare continut caloric au si cea mai mare capacitate de a produce senzatia de satietate.
Grasimile nu ridica nivelul insulinei.
O dieta bazata pe grasime iti poate schimba modul cum corpul isi genereaza energia si va consuma mai eficient grasimi ca sursa primara de energie, vezi dietele ketogenice.(nu stiu nimic despre efectele pe termen lung asupra sanatatii)
Grasimile esentiale omega 3 sustin procesul de slabire.
Grasimile sanatoase regleaza colesterolul nu il ridica asta e chestie deja unanim acceptata.
As elimina uleiul de porumb si de soia din lista alimente sanatoase, orice din soia de asemenea, poate lecitina din soia sa fie ok.
vezi aici mai multe despre uleiuri si cred ca daca scotocesti prin site o sa gasesti destule si depsre grasimi si efectele lor benefice atunci cand vrei sa slabesti si sa fii sanatos.
http://www.marksdailyapple.com/healthy-oils/#axzz1rjWQYEk1
Si despre grasimi saturate si clesterol
http://www.marksdailyapple.com/saturated-fat-healthy/#axzz1rjWQYEk1
Multumim pentru linkuri si sfaturi!